Muižnieks Krievijai aizrāda par “ārvalstu aģentiem” • IR.lv

Muižnieks Krievijai aizrāda par “ārvalstu aģentiem”

37
Nils Muižnieks. Foto: Evija Trifanova, LETA

Komisārs norāda, ka termins “ārvalstu aģents” var veicināt turpmāku pilsoniskās sabiedrības stigmatizāciju Krievijā

Eiropas Padomes (EP) cilvēktiesību komisārs Nils Muižnieks mudinājis Krieviju apturēt nevalstiskajām organizācijām (NVO) piekarināt birkas “ārvalstu aģents”, ziņo aģentūra “Reuters”.

Komisārs Muižnieks kā EP, kuras dalībvalsts ir arī Krievija, paziņojis, ka attiecīgais Krievijas Federācijas likums ir jāaptur līdz brīdim, kamēr tajā tiek veiktas izmaiņas atbilstoši starptautiskajiem standartiem.

Kā rakstīts, pērn Krievijas parlamentā apstiprinātais likums prasa, lai visas nevalstiskās organizācijas, kas saņem ārvalstu finansējumu un iesaistās politiskās aktivitātēs, reģistrējas ārvalstu statusā, kā arī nosaka, ka šajās organizācijās veicamas stingrākas pārbaudes.

Krievijā par neatbilstību šim likumam jau notiesātas vairākas NVO. Pirmā notiesātā organizācija šopavasar bija vēlēšanu novērotāju organizācija “Golos”, kurai tiesa piesprieda 300 000 rubļu (5130 latu) lielu sodanaudu par tīšu jaunā likuma pārkāpumu, nedeklarējoties “ārvalstu aģenta” statusā.

Muižnieks “Golos” darbības apturēšanu uzskata par “ļoti problemātisku no cilvēktiesību viedokļa” un pretrunā ar starptautiskajiem cilvēktiesību aktiem. Pēc komisāra ziņām, Krievija ar “ārvalstu aģenta” ieganstu veikusi simtiem NVO pārbaužu.

ASV un Eiropas Savienība jau ir izteikušas savas bažas par tā saukto “ārvalstu aģents” likumu. “Jēdzienam “ārvalstu aģents” Krievijas kontekstā ir acīmredzami negatīva pieskaņa,” aģentūrai “Reuters” teica Muižnieks.

Muižnieks arī atzinis, ka šī NVO vajāšana, ko veic Krievijas federālie dienesti, ietekmējusi vairāku organizāciju darbspēju, daudzi izvairās sadarboties ar NVO, baidoties tapt “iezīmētiem” kā “ārvalstu aģentiem”.

Izklāstot savas bažas pirmdien publicētajā rakstiskajā atzinumā, Muižnieks norādījis, ka, lietojot terminu “ārvalstu aģents”, Krievijas Federācijā var tikai radīt turpmāku pilsoniskās sabiedrības stigmatizāciju un NVO atturēt no darbības.

Komisāra ieteikumi nav obligāti dalībvalstīm, atzīmē “Reuters”, bet Muižnieka pienākums ir veicināt sabiedrības informētību un brīdināt par cilvēktiesību pārkāpumiem.

 

Komentāri (37)

Inese 16.07.2013. 13.03

A USA aizrādīt par ārvalstu aģentiem Muižniekam slabo? ;)

The Foreign Agents Registration Act (FARA) is a United States law (22 U.S.C. § 611 et seq.) passed in 1938 requiring that agents representing the interests of foreign powers in a “political or quasi-political capacity” disclose their relationship with the foreign government and information about related activities and finances.

http://www.fara.gov/images/homepage-image-fara3.jpg

+1
-3
Atbildēt

5

    Inese > Inese 16.07.2013. 13.25

    The purpose of FARA is to insure that the U.S. Government and the people of the United States are informed of the source of information (propaganda) and the identity of persons attempting to influence U.S. public opinion, policy, and laws. In 1938, FARA was Congress’ response to the large number of German propaganda agents in the pre-WWII U.S.. http://www.fara.gov/fara-faq.html

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Inese > Inese 16.07.2013. 15.52

    Un kuri būtu tie Kremļa argumenti? Vai šis?

    Muižnieks: Piedzimstot visiem bērniem automātiski pienākas pilsonība

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Kristīne > Inese 16.07.2013. 13.16

    Ir tāda neliela atšķirība. NVO nepārstāv ārvalstis, un ārvalstis nepasūta mūziku, vien daļēji maksā par NVO izvēlētu mūziku, kas attiecīgajām ārvalstīm liekas laba. Turklāt bieži vien nav runa par “valstīm”, bet gan dažādiem privāti sponsorētiem fondiem.
    ==
    US likums attiecas uz valstu pārstāvjiem (agents), kaut gan to, protams, īsti Makartiskā garā varētu attiecināt arī uz dažādām SO.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Inese 16.07.2013. 15.26

    Vismaz, neatkārto pa tiešo Kremļa argumentus, kam nav nekāda sakara ar realītāti.
    Tiešām domā, ka šeit ir ORT, NTV, vai RTR auditorija, tāda mēreni padebila, kurai var iestāstīt visu?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Rinalds Krûklis > Inese 16.07.2013. 13.50

    Lasu tavus un superacs nenogurstošos komentaŗus un arī prātā neviļus nāk salīdzīnajums ar “number of German propaganda agents in the pre-WWII U.S..” Cerams, ka šoreiz līdz karam nenonāksim

    +6
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu