Banku vadītāji: Bezskaidra nauda atvieglos pāreju uz eiro • IR.lv

Banku vadītāji: Bezskaidra nauda atvieglos pāreju uz eiro

27
Latvijas eiro monēta. Foto: Gints Ivuškāns, F64
Ruta Garkalne

Infografikā attēloti plānotie grozījumi likumos un MK noteikumos saistībā ar eiro ieviešanu

Banku vadītāji aicina uzņēmumus gatavoties latu nomaiņai eiro, lai uzņēmēji būt gatavi eiro ieviešanai jau ar oktobri.

Banku klientiem – uzņēmumiem – būtiskākais ir nenokavēt eiro ieviešanas priekšdarbus, jo uzņēmējiem eiro ieviešana faktiski sākas jau oktobrī, kad jāsāk cenu paralēlā atspoguļošana. Visiem uzņēmējiem jau tagad ir jābūt skaidram plānam, kā notiek informācijas tehnoloģiju sistēmu, grāmatvedības sistēmu, kases sistēmu pielāgošana eiro ieviešanai.

Bankās jau ir sākusies uzņēmumu pieteikumu pieņemšana eiro priekšpiegādei, un, nokavējot pieteikšanos, uzņēmumi riskē ar nepieciešamību decembra beigās fiziski ierasties bankas filiālē un nest nepieciešamo eiro skaidrās naudas apjomu paši uz savu uzņēmumu, brīdina Komercbanku asociācija.

Latvijas Komercbanku asociācija (LKA) un lielāko banku vadītāji otrdien kopīgajā pasākumā norādīja, ka bezskaidra nauda ir „ērtākais, lētākais un vienkāršākais” eiro ieviešanas veids. Bankas automātiski un bez maksas eiro ieviešanas brīdī pārvērtīs kontos esošos latus par eiro pēc oficiālā kursa. LKA prezidents Mārtiņš Bičevskis aicina samazināt skaidras naudas apjomus un uzkrājumus, īpaši periodā pirms eiro ieviešanas.

Patlaban kopējais latu svars, kas ir apgrozībā, sasniedz vairāk par 1200 tonnām jeb tos var ievietot 25 elektrovilciena vagonos.

LKA brīdina iedzīvotājus, ka janvārī uz naudas maiņu varētu būt rindas, tāpēc daudz ērtāk ir gada nogalē ieskaitīt naudu savā bankas kontā, ko var izdarīt arī īpaši tam piemērotos bankomātos. Bankomāti līdz 2013. gada 31. decembrim izdos latus, bet jau 2014. gada 1. janvārī tie izdos eiro.

LKA atgādina, ka latus pret eiro pēc oficiālā kursa un bez komisijas maksas komercbankās varēs apmainīt sešus mēnešus pēc eiro ieviešanas un trīs mēnešus pēc eiro ieviešanas varēs mainīt naudu atsevišķās “Latvijas pasta” nodaļās. Pēc noteiktā laika, naudu bez termiņa ierobežojuma varēs apmainīt tikai Latvijas Bankā.

Savukārt likums nosaka, ja cilvēks vēlas mainīt summu, kas ir lielāka par 3000 latu, šī maiņa ir jāpiesaka trīs dienas iepriekš.

Bičevskis arī atgādina, ka tagad uzņēmumiem ir teju pēdējais brīdis, lai slēgtu līgumus par IT sistēmu, grāmatvedības sistēmu un kases sistēmas pielāgošanu eiro.

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu