Sprūdžs Kundziņsalas terminālī liek pilnveidot drošību • IR.lv

Sprūdžs Kundziņsalas terminālī liek pilnveidot drošību

30
Skats uz Kundziņsalu Rīgas brīvostā. Foto: Gints Ivuškāns, F64

Ministrs norāda, ka mācībās jāpārliecinās par gatavību rīkoties avārijas situācijās

Pēc Kundziņsalā topošā minerālmēslu pārkraušanas termināļa drošības pārskata izvērtēšanas vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) uzdevis SIA “Riga fertilizer terminal” (RFT) pilnveidot drošības sistēmas un mācībās pārliecināties par gatavību iespējamām avārijas situācijām.

Drošības pārskatu izvērtēja Vides pārraudzības valsts birojs, kas savā atzinumā norāda, ka RFT ir plānojis un drīkst pārkraut vienīgi tādus minerālmēslus, kas atbilstoši detonācijas izturības testam nav sprādzienbīstami. Turklāt pārkrautas tiks vienīgi vielas cietā veidā, nevis šķidrie minerālmēsli, par kuru drošību sabiedrībā radās bažas pēc traģiskajiem notikumiem ASV, Teksasā, aģentūru LETA informēja ministra preses sekretāre Maija Pētermane.

Sprūdžs uzsver, ka šī termināļa pabeigšana atbilstoši Vides pārraudzības valsts biroja ieteikumiem būtiski uzlabos kravu pārkraušanas drošības līmeni, ietekmi uz vidi un arī gaisa kvalitāti Rīgas ostā.

Jau patlaban, kamēr RFT darbu vēl nav sācis, Rīgas ostā liels daudzums šādu vielu tiek pārkrauts citā terminālī, kas no vides un iedzīvotāju drošības līmeņa nav tik moderns un ir bīstamāks.

Paredzams, ka lielu daļu kravu no šī termināļa transportēs caur jauno objektu, kas faktiski uzlabos vides un drošības situāciju Rīgas ostā.

Vides pārraudzības valsts birojs uzdevis RFT pilnveidot pasākumu kompleksu drošības sistēmu maksimizēšanai, tai skaitā praktiskās mācībās pārbaudīt gatavību avārijas situācijām, lai pārliecinātos, ka RFT rīcībā ir pietiekami un atbilstoši resursi, lai nepieļautu nevēlamu notikumu attīstību.

Pārbaudē arī secināts, ka RFT sabiedriskā apspriešana notikusi atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajam, bet sākotnēji izsniegtās piesārņojošās darbības atļaujas trūkumi jau ir novērsti. Birojs uzdevis veikt atsevišķus precizējumus atļaujā, kas saistīti ar termināļa būvniecības kārtu nodošanu ekspluatācijā un papildu drošības aspektu noteikšanu.

Diskusija par to, vai Kundziņsalā būvēt termināli, ir jau divus gadus tālā pagātnē, jo izšķirošie lēmumi par termināļa būvniecību tika pieņemti 2011.gada pirmajā pusē. Ietekmes uz vidi novērtējuma procedūra RFT tika pabeigta 2011.gada 30.maijā, un drīz pēc tam – 2011.gada jūlijā – Rīgas dome akceptēja RFT iecerētās darbības un būvvalde izsniedza būvatļauju.

Sprūdžs pēc stāšanās amatā 2011.gada oktobrī uzdeva nodrošināt, lai šādu paaugstinātas bīstamības objektu izveides procesā uzraugošie vides dienesti pastiprināti kontrolētu vides un cilvēku drošības jautājumus.

Ministrs uzskata, ka RFT, līdzīgi kā jebkura paaugstinātas bīstamības objekta, būvniecībai ir jānorit saskaņā ar ietekmes uz vidi novērtējumu. Tādēļ svarīgi ne tikai precīzi izvērtēt riskus pirms būvniecības, bet arī uzraudzīt, vai šie ieteikumi ir ņemti vērā un ar maksimālu precizitāti īstenoti būvniecības procesā.

Komentāri (30)

Speciāli Linux Mint!
Varēji jau paklusēt – Tava saprašana par šo lietu noteikti ir vismaz par kārtu seklāka nekā speciālstiem, kas strādā ministrijā un tās pakļautības iestādēs…

+3
-2
Atbildēt

2

    Šitā bija tipa smalka ironija par “izcilajiem speciālistiem”, kas strādā Sprūdža pakļautībā? ;) Lai atceramies kaut vai to, ka tiesa atcēla Sprūdža rīkojumu par Lemberga atstādināšanu no amata, ko bija sabrūvējušas Sprūdža juristes ;)

    http://g3.delphi.lv/images/pix/520×360/3f57f140/file39670825_e1a767de.jpg

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    > Linux mint
    Nekādas ironijas. Vienkārši nicinājums
    Vēl jo lielāks tagad, tāpat kā būtu pret ikvienu, kas izsaka apvainojumus nezinot lietas būtību.
    Pieļauju arī, ka zini, tādā gadījumā visticamāk esi saistīts ar iepriekšējā ministra saistītajām valsts izzagšanas shēmām (kā piem. SIA Vides projekti) un tad Tava gānīšanās internetā ir sevišķi šķebīga.
    Pieļauju, ka varbūt Tu esi vienkārši apjucis, dzīves dauzīts neveiksminieks, kurš meklē kur izlādēt dusmas…

    0
    0
    Atbildēt

    0

janazakovica 11.07.2013. 00.08

jaa sprudzs ir uzpirkts..par cik tad pardevaas..?

+1
-1
Atbildēt

0

Eleonora Maisaka 10.07.2013. 23.37

Cik ļoti finansiāli ir atkarīgs un cik dziļi paguvis iebāzt galvu cilpā, no kuras čeka nekad vairs neatbrīvo, Dombrovskis, ja Vienotība piecieš tādu maziglītotu, nodokļu mahinatoru, neveiksmīgu “uzņēmēju” un piedevām muļķi?
Ir nekavējoties jāievieš poligrāfa testus visām amatpersonām, savādāk nekad neuzzināsim, kas lācītim vēderā. To mums varētu palīdzēt sabiedrotie ASV, kam ir speciālisti un milzīga pieredze un nav ieienteresēti mūsu ierēdņu korumpētībā. Atri vien padarītu gaisu tīrāku, atbrīvojoties no SC un R(i)P darboņiem un, droši, vēl veselas virknes citu. Nemaz neesmu pārliecināts, ka NA visi ir kritāltīri, par pārējiem vispār nerunājot.

+1
-5
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu