Visu paņemt nepaspēja • IR.lv

Visu paņemt nepaspēja

5
"Latvenergo" amatpersonu lieta. Foto: Lita Krone, LETA
Anita Brauna

Latvenergo kriminālprocesā figurē līdz šim lielāko Latvijā pieķerto kukuļu summas. Tiesībsargi rēķina, ka vairāk nekā pieci miljoni latu tika paņemti un vēl aptuveni septiņu miljonu ceļu pārrāva KNAB operācija. Pierādījumu nostiprināšana lietā vēl turpinās, tomēr nesen tiesai nodotās epizodes un prokuratūras lēmumi parāda koruptīvo shēmu mērogu

Kukuļi, ko Latvenergo bosi saņēmuši no starptautiskās enerģētikas kompānijas Alstom, nebūt nebija tie ienesīgākie. Taču tieši kārtējais no Alstom ienākušais maksājums bija iemesls, kāpēc 2010.gada 15.jūnija rīts, kas ausa saulains un silts, viņiem izvērtās murgains un dzīvi sagrieza ar kājām gaisā. Latvenergo viceprezidentu Aigaru Meļko aizturēja tūlīt pēc tam, kad viņš Mārupē pie enerģētikas konsultanta Andreja Livanoviča mājas bija saņēmis 146 tūkstošus eiro skaidrā naudā, ko tiesībsargi uzskata par kukuli. Šajā pašā dienā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs veica plašas kratīšanas un aizturēja vēl sešus cilvēkus, viņu vidū Latvenergo prezidentu Kārli Miķelsonu.

Nevar gan teikt, ka KNAB operācija viņiem bija pilnīgi negaidīta – sazvērnieki iepriekš savā starpā bija pārrunājuši, ko teiks gadījumā, ja viņus aizturēs. 

Kad tieši Livanovičs ar Latvenergo amatpersonām vienojies par kukuļu došanu Alstom vārdā, pirmstiesas izmeklēšanā nav noskaidrots. Līgums par Pļaviņu HES trīs hidroagregātu rekonstrukciju ar uzņēmuma Zviedrijas atzaru Alstom Power Sweden noslēgts 2006.gada novembrī (vēlāk par līguma pusi kļuva arī firma Alstom Hydro Sweden). Līguma summa – 32 miljoni eiro. Kā uzskata apsūdzības puse, šī vienošanās pastāvējusi pirms līguma noslēgšanas un paredzējusi, ka Alstom konkursā tiks atzīts par uzvarētāju un līguma izpildes laikā Latvenergo tam izrādīs īpašu labvēlību.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu