Čūskas azotē • IR.lv

Čūskas azotē

7
Muhameds Mursi dienu pirms stāšanās Ēģiptes prezidenta amatā pērn 30.jūnijā.

Nicināja kompromisu mākslu un uzskatīja, ka armija ir viņa sabiedrotā – tādi ir divi galvenie iemesli, kāpēc pēc gadu ilgas valdīšanas ir gāzts un arestēts Ēģiptes pirmais demokrātiski ievēlētais prezidents Muhameds Mursi

Pēdējās stundas, kamēr Muhameds Mursi vēl bija pirmais vēlētais Ēģiptes prezidents, viņš uzturējās savas apsardzes telpās. Tieši tur viņu sazvanīja kādas arābu valsts ārlietu ministrs ar pēdējo ieteikumu, kādā veidā atrisināt saķeršanos ar Ēģiptes galvenajiem armijas ģenerāļiem. Ārlietu ministrs esot teicis, ka rīkojas kā Vašingtonas starpnieks, atstāsta Mursi padomnieki. Vai Mursi piekritīs idejai iecelt jaunu premjeru un valdību – tādu, kuram būtu reāla lemtspēja, un nomainīs Mursi ieceltos provinču gubernatorus?

Prezidenta palīgi stāsta, ka jau zinājuši, kāda būs Mursi atbilde. Uz līdzīgu jau agrāk izteiktu piedāvājumu viņš atbildējis, ar pirkstu pieliekot pie sava kakla. «Vispirms tad šo,» viņš esot teicis saviem palīgiem, vēlreiz atkārtojot, ka drīzāk gatavs mirt, nekā dot zaļo gaismu faktiskam valsts apvērsumam, kas novājinātu jau tā trauslo Ēģiptes demokrātiju. 

Prezidenta galvenais padomnieks ārlietu jautājumos Esams el Hadads esot izgājis no telpas, lai piezvanītu ASV vēstniecei Annei Patersonei un pats paziņotu, ka Mursi no šāda piedāvājuma ir atteicies. Kad padomnieks atgriezās, viņš pastāstīja, ka esot runājis arī ar ASV prezidenta padomnieci nacionālās drošības jautājumos Sjūzenu Raisu. Viņam nodota ziņa, ka tūlīt pat armija sāks īstenot varas pārņemšanu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu