Sagaidīt saullēktu! • IR.lv

Sagaidīt saullēktu!

6
Zīmējums — Ernests Kļaviņš

Šogad vasaras saulgrieži sakrīt ar pilnmēness laiku – šāda parādība vērojama reizi 19 gados. Enerģētiski spēcīgais laiks ir no 15. līdz 26.jūnijam. Šie ir padomi līgotājiem, kā labāk sagatavoties un pavadīt Līgo vakaru, pie reizes izmantojot «kosmisko lūku»

1. Sens paradums vēsta – pirms pīti zāļu vainagi un galdā likti svētku vakara labumi, visiem lielajiem darbiem jābūt apdarītiem, lai tīra ne tikai apkārtne, bet arī sirdsapziņa.

2. Paštaisīts siers ir katras saimnieces Līgo galda lepnums. Nelielam ritulim nepieciešams 1 kg biezpiena, 5 litri piena, 2 olas, 50-100 g  sviesta, 50-100 g skāba krējuma, sāls un sauja ķimeņu. Pienu karsē, pievienojot biezpienu. Kad piens sarec, pārtrauc karsēšanu, ļaujot piena receklim nogulsnēties. Suliņas nolej, biezpiena masu lej mitrā drānā un veltnē, un maisa, neļaujot masai atdzist. Tad katlā izkausē sviestu, kopā ar sāli, krējumu un ar ķimenēm sakultu olu pievieno biezpiena masai. Karsē, līdz masa viendabīga, un liek apaļā traukā zem neliela sloga. Kad atdzisis, siers gatavs pasniegšanai. Ķimeņu vietā garšas dažādībai var pievienot smalcinātas kaņepes. 

3. Koši tautiski brunči un linu krekls ir labs variants Līgo tērpam. Īsts linu krekls atkarībā no izmēra un modeļa var izmaksāt no 15 līdz pat 47 latiem, bet tautiski sieviešu brunči no 52 līdz 65. Mazās tautumeitas brunčus var iegādāties par 20-30 latiem, bet čaklākās rokas var uzšūt sev tādus pašas, maksājot 15 latus kavdrātmetrā par audumu. Tuvāk ar cenām un modeļiem iespējams iepazīties, piemēram, Meistardarbs.lv, Linalietas.lv vai Linulade.lv.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu