Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

2
Aptuveni 15 tūkstoši cilvēku pagājušajā ceturtdienā pulcējas pie Luvras muzeja un Eifeļa torņa Parīzē uz ikgadējām «baltajām vakariņām». Tradīcija sākās 1988.gadā, kad desmit draugi nolēma pavakarēt pilsētas vidē, taču varas iestādes to aizliedza. Kopš tā laika «baltās vakariņas» kļuvušas par masu kustību un pulcēšanas vieta tiek izziņota tikai īsu brīdi pirms sanākšanas. Līdzīgi pasākumi tikuši rīkoti arī Barselonā, Milānā, Singapūrā un pat Ruandā.

Nedēļas notikumi pasaulē


Eiropas Savienība un ASV pirmdien oficiāli sāka sarunas par brīvās tirdzniecības līgumu.
Sarunu pirmā kārta notiks jau nākammēnes Vašingtonā. Sarunas varētu ilgt divus gadus. Ja vienošanos izdosies noslēgt, tā kļūs par pasaulē plašāko brīvās tirdzniecības līgumu. ES un ASV savstarpējās preču tirdzniecības apjoms pagājušajā gadā sasniedza aptuveni 500 miljardus eiro, pakalpojumu sektorā apgrozījums sasniedza 280 miljardus, bet savstarpējās investīcijas bija mērojamas triljonos eiro.

Čehijas premjerministrs Petrs Nečass pirmdien atkāpās no amata. Politisko krīzi Čehijā izraisījis lielākais politiskās korupcijas skandāls pēdējo divdesmit gadu laikā. Skandālā ir iesaistīta ilggadējā Nečasa biroja vadītāja Jana Nagjova. Viņa esot devusi kukuļus politiķiem un uzdevusi izlūkdienestiem veikt nelikumīgas izsekošanas operācijas. Prokuratūra līdz šim apsūdzējusi vēl septiņas personas. Policija veikusi kratīšanas 31 objektā, konfiscēti seši miljoni dolāru skaidrā naudā un vairāki desmiti kilogramu zelta.

Irāna ir gatava savu kodolprogrammu padarīt pārredzamāku, sola nule ievēlētais Irānas prezidents Hasans Rohani, un viņa valdība strādās, lai «veidotu konstruktīvu sadarbību ar pārējo pasauli». Taču viņš uzsver, ka Teherāna nepārtrauks urāna bagātināšanu, un dēvē par netaisnām pret valsti noteiktās sankcijas. Sestdien notikušajās vēlēšanās 64 gadus vecais Rohani guva pārliecinošu uzvaru jau pirmajā kārtā – par viņu balsoja 50,7% vēlētāju.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu