Valsts vietu globālajā ekonomikā nosaka cilvēkkapitāls • IR.lv

Valsts vietu globālajā ekonomikā nosaka cilvēkkapitāls

21
Ap 200 jauniešu spēlē vijoles Hamburgā Mūzikas dienā. Foto: EPA/LETA
Kristīne Čanga

Latvijai aktīvāk būtu jādomā par ārvalstnieku nodarbinātību, izglītības iespējām, diskriminācijas novēršanu

Mūsdienu globālā tirgus attīstību raksturo četri rādītāji – ekonomiskā lejupslīde, iedzīvotāju novecošana, jaunattīstības ekonomiku pieaugošā loma un urbanizācija (2015. gadā jau 70% pasaules iedzīvotāju dzīvos pilsētās).

Tādēļ ir tikai pašsaprotami, ka ekonomikas nākotne balstās uz izglītotu, radošu un ātri integrēties un pielāgoties spējīgu cilvēku kapitālu. Turklāt valstis ar augstu cilvēkkapitālu aug ātrāk un attīstās straujāk nekā tās, kur iedzīvotāju skaits ir mazāks.

Tādēļ Baltijas reģionam, kurā vēsturiski ir salīdzinoši neliels iedzīvotāju skaits, turklāt patlaban daļa cilvēku ir emigrējuši, arvien aktīvāk jādomā par jaunu ārvalstu talantu, darba meklētāju, studentu, pasniedzēju un citu speciālistu piesaisti, citādi var tikt zaudēta vieta globālajā tirgū. Jauni cilvēki valstij nozīmē iespēju veidot arvien spēcīgāku ekonomiku. Turklāt talanti piesaista citus talantus.

Mūsdienu globālajā tirgū pastāv sīva konkurence, un, ja Baltijas reģions nepalielinās savus intelektuālos resursus, tas, nepiesaistot jaunus talantus un nedomājot par tiem, zaudēs savu konkurētspēju, kā arī jau esošo darbaspēku.

Kā liecina projekta “Expat” ietvaros veiktais pētījums, kura rezultāti nesen tika prezentēti Latvijas Universitātes Austrumāzijas pētniecības centra “AsiaRes” un Rīgas plānošanas reģiona kopīgi rīkotajā konferencē par izglītības internacionalizāciju, Rīgā, salīdzinot ar Somijas, Igaunijas un citu reģiona valstu pilsētām, ir zems tolerances un sadarbības līmenis ar ārvalstniekiem. Turklāt, kā rāda Britu padomes un neatkarīgas bezpeļņas organizācijas “Migrācijas politikas grupa” imigrantu integrācijas indekss, Latvijai aktīvāk būtu jādomā par ārvalstnieku nodarbinātības mobilitāti, izglītības iespējām, diskriminācijas novēršanu, iespējām iegūt Latvijas pilsonību, iesaistīties politiskajos procesos un pilsoniskajā sabiedrībā u.c.

Nodrošinot ārvalstnieku drošību, iesaisti sabiedriskajās aktivitātes, vietējās valodas apguves iespējas, karjeras un studiju pieejamību utt., Latvija varētu piesaistīt arvien lielāku skaitu ārvalstu talantu, kas savukārt veicinātu valsts ekonomikas attīstību.

Bez šaubām, nav noslēpums, ka sabiedrībā ir bažas par ārvalstu speciālistu iebraukšanu Latvijā, tomēr gribu uzsvērt – jo augstāks ir internacionalizācijas līmenis valstī, jo elastīgāka un konkurētspējīgāka valsts kļūst globālā līmenī. Tas savukārt veicina starptautisku kompāniju „ienākšanu” valstī, palielinot finanšu līdzekļu plūsmu. Tiesa, lai līdz tam nonāktu, nepieciešams ieguldīt laiku un resursus, taču esmu pārliecināta, ka tas atmaksāsies, nodrošinot Latvijai stabilu vietu pasaules ekonomikā.

Autore ir starpvalstu projekta Expat vadītāja

 

Komentāri (21)

aivarstraidass 18.06.2013. 11.21

>>> Nodrošinot ārvalstnieku drošību, iesaisti sabiedriskajās aktivitātes, vietējās valodas apguves iespējas, karjeras un studiju pieejamību utt., Latvija varētu piesaistīt arvien lielāku skaitu ārvalstu talantu, kas savukārt veicinātu valsts ekonomikas attīstību.
====
Izklausās jau skaisti – “vietējā valoda”. Bet vai mēs droši zinām, kura tā ir? Latvijā joprojām nepastāv integrēta skolu sistēma. Kurās skolās iebraukušie ārvalstnieki sūta savus bērnus? Krievu skolās? Latviešu skolās? Iebraucējiem veidos atsevišķas skolas viņu dzimtajās valodās? Kamēr mums pašiem nav skaidrs, kādu sabiedrību mēs šeit vēlamies (pārsvarā latviski runājošu? krieviski runājošu? kaut kādu Bābeles torni?) – arī iebraucējiem var būt mulsinoši noorientēties. Šobrīd izskatās, ka nesenie iebraucēji biežāk dod priekšroku krievu skolām – bet nezinu, vai to kāds ir sistemātiski pētījis.

+12
0
Atbildēt

0

lebronj2356 18.06.2013. 10.21

Valstij, no kuras ir izbraukuši 200-300 tūkstoši iedzīvotāju un bezdarbs turās ap 10%, un vidējā alga ir tāda, par kuru nedod nekādu kredītu mājoklim, vajadzētu domāt par ārvalstnieku piesaisti…..Interesanti, kālab tad tā – pataisīt atlikušos iedzīvotājus par 2.šķiras pilsoņiem bagāto ieceļotāju priekšā ? Vai arī galīgi nostiprināt savu lētā darbaspēka zemes statusu ar ieceļotāju pūļiem ? Vai arī kuri speciālisti mums būtu tik ļoti vajadzīgi, ka vietējo nav – uz vietas apmācītie ārsti izbrauc biezā straumē, inženieriem nav smagās industrijas….

Vienīgais ko Latvijai vajag importēt ir kapitāls ilgtspējīgai attīstībai, savi izceļojušie pilsoņi un inovācijas tautsaimniecībai !

+15
-3
Atbildēt

2

    Signija Aizpuriete > lebronj2356 18.06.2013. 11.03

    ——-
    Pašreizējā sociāli-ekonomiskā sistēmā/iekārtā ir NEIESPĒJAMI atrisināt kādu patiešām sabiedrības attīstību bremzējošo šķērsli/problēmu. Lai kā pašlaik censtos 4.maija varneši un/vai pilsonīši, viņi nespēs būtiski mazināt demogrāfijas, migrācijas, korupcijas un bezdarba izraisītās negatīvās sekas, kamēr neapjēgsi to CĒLONI. Sociālo likumu nezināšana un/vai ignorēšana jau nespēj ietekmēt to darbību:
    “Я смог показать, что получается из гибридизации: ублюдочная социальная система, неспособная решить ни одной сколько-нибудь крупной проблемы, склонная к активной показухе, имитации.” А.Зиновьев
    Социальные законы незыблемы http://zinoviev.in.ua/?p=9

    0
    0
    Atbildēt

    0

    efeja60 > lebronj2356 18.06.2013. 11.36

    Kapitāls tiek tērēts džipu iegādei un ārvalstu ceļojumiem. Visa pamatā ir ienākumu nevienlīdzība, darba tiesību katastrofālais stāvoklis, nodokļu politika. Latvijai jālīdzinās Dānijai.

    +12
    -2
    Atbildēt

    0

Ieva Aile 18.06.2013. 10.34

Tas saucās:vietējiem nemaksāt,lai tie aizbrauc,maksāt ārzemniekiem,lai tie brauc šurp.Tā mēs realizēsim tautu sajaukšanas politiku.

+9
-2
Atbildēt

1

    Signija Aizpuriete > Ieva Aile 18.06.2013. 10.52

    —–
    “Mēs”,liberāļi-liberestisti, jau vairāk kā 20 gadus īstenojam savu poļitiku. Viss notiek, jo LV aborigēni tikai vēro notikumu attīstības gaitu, nespēj to ietekmēt. Prātiņ, nāc mājās!
    “Ja nākamajos gados turpināsies līdzšinējā imigrantu plūsma uz Latviju, jau pēc 20 gadiem pie mums būs vismaz 100 tūkstoši iebraucēju un 20-30% jaundzimušo nebūs Latvijas pilsoņi.(..) Ekonomikas ministrija ir aprēķinājusi, ka jau 2017.gadā darba vietu piedāvājums pārsniegs darbspējīgā vecuma cilvēku skaitu..” http://www.tvnet.lv/zinas/viedokli/467663-latvija_dzivos_100_tukstosi_imigrantu

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu