Sarežģītā Igaunija • IR.lv

Sarežģītā Igaunija

3
Aivars Ozoliņš

Politiskas problēmas Igaunijā ir kā Latvijā un citās valstīs

Igauniju bieži vien piesaucam paraugam, kā lietām būtu jānotiek arī Latvijā. Bet nu Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess brīdina savas valsts vadošās partijas, ka netīra politika vedot uz ļeņinisku valsti. Kā tad tā – Igaunija, ar kuru sevi mēdzam salīdzināt, viņaprāt, virzās uz totalitārismu? Kas tur īsti notiek?

«Tiek negodprātīgi izmantoti administratīvie resursi, iegūti nelikumīgi finanšu resursi, valsts un pašvaldību ierēdniecība tiek nodarbināta partijas labā, pāri citādi domājošajiem tiek pārbraukts kā ar tanku, notiek ņirgāšanās, notiek marginalizācija,» Ilvess 7.jūnijā pavēstīja četru parlamentā pārstāvēto partiju vadītājiem, kurus bija uzaicinājis pie sevis rezidencē. Un gluži vai citēja arī Latvijā par mūsu pašu politiku un politiķiem bieži vien teikto: «Uzticība politiķiem un partiju politikai ir sasniegusi nepieļaujami zemu līmeni… Vārdi «politiķis» un «partija» patiesībā jau ir pārvērtušies par lamuvārdiem.»

Ilvesa paziņojums ir reakcija uz skandālu ar iespējamo balsojuma viltošanu valdošajā Reformu partijā. Maijā notikušajās partijas valdes vēlēšanās vairāku desmitu neaktīvu partijas biedru vietā elektroniski balsots par labu dažiem prominentiem partijas biedriem. Pagājušonedēļ valde izslēdza no partijas bijušo ārlietu ministri, pašreizējo Eiroparlamenta deputāti Kristīni Ojulandi, kuras labā nodots vairākums šādu balsu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu