Mazāki nodokļi mazajām algām • IR.lv

Mazāki nodokļi mazajām algām

2
* Spēkā no 1.07.2013.
Pauls Raudseps

Finanšu ministrs sacēlis vētru koalīcijā un uzņēmēju organizācijās par to, kā samazināt nodokļu slogu strādājošajiem

Jau februārī finanšu ministrs Andris Vilks kopā ar labklājības ministri Ilzi Viņķeli (abi Vienotība) nāca klajā ar kompleksu priekšlikumu būtiski samazināt nodokļu slogu cilvēkiem ar zemiem ienākumiem. Ierosinājums sastāv no trim daļām. Pirmā – paaugstināt minimālo algu no Ls 200 līdz Ls 225. Otrā – paaugstināt nodokļa atvieglojumu par apgādībā esošu personu no Ls 80 līdz Ls 98. Trešā – paaugstināt ar nodokļiem neapliekamo minimumu cilvēkiem ar viszemākajiem ienākumiem. Tiem, kas saņem minimālo algu, pašreizējais minimums tiktu palielināts no Ls 45 līdz Ls 84, bet, augot ieņēmumu līmenim, neapliekamā minimuma apjoms samazinātos. Cilvēkiem ar ienākumiem virs Ls 400 neapliekamais minimums paliktu tie paši Ls 45 kā pašlaik.

Atbilstoši Finanšu ministrijas izstrādātajam un maija beigās valdībā prezentētajam informatīvajam ziņojumam Priekšlikumi ienākumu nevienlīdzības mazināšanai šīs izmaiņas stātos spēkā 2014.gadā, un tām 2015.gadā sekotu papildu soļi, paaugstinot minimālo algu līdz Ls 232, neapliekamo minimumu līdz Ls 91 un nodokļa atvieglojumu par apgādībā esošu personu līdz Ls 112.

Gan Vilks, gan Viņķele norāda, ka šādas izmaiņas palīdzētu risināt vairākas sasāpējušas problēmas. Pirmkārt, kā jau labu laiku zināms, Latvijā nodokļu slogs cilvēkiem ar maziem ienākumiem ir starp augstākajiem Eiropas Savienībā. Tas ir viens no faktoriem, kas padara mūsu valsti par nevienlīdzīgāko ES ienākumu ziņā un rada risku, ka pat strādājoši cilvēki var būt pakļauti nabadzībai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu