Jāsēj saulespuķes! • IR.lv

Jāsēj saulespuķes!

6
Ilze Rukšāne pie sava fitoremediācijas eksperimentālā dārziņa Sarkandaugavā. Kvieši nav sadīguši, jo putni izknābājuši. «Esmu beigusi lietišķos, tāpēc man vajag radīt savām rokām.»
Ieva Alberte

Ainavu arhitekte Ilze Rukšāne ielas malā Sarkandaugavā sasējusi lupīnas un kviešus, jo tie ārstē piesārņotu augsni. Ar šo metodi pilsētas atkopjas daudzviet pasaulē. Latvijā Ilze to aizsākusi pirmā

Pelēko koka māju iekšpagalms ar suņuburkšķu baltajiem čemuriem izskatās kā laukos. Uz lieveņa avīzi lasa kāds kungs. Aiz citām durvīm ir ainavu arhitektu darbnīca ALPS*. Tajā darbojas četri cilvēki. Kad tur viesojos, darbnīcā ir Ilze Rukšāne un Helēna Gūtmane. Pastāstu, ko esmu izlasījusi par ALPS – darbnīca minēta arī pie divus miljonus vērtā visgarākā soliņa Rīgā ieviešanas. Vai tiešām lumpeņiem Ziepniekkalnā vajag tik dārgu soliņu? To padzirdējusi, Helēna iecērt rokas sānos un saka Ilzei: «Nu?! Tu redzi?» Ilze nopūšas: «Jā, tā ir problēma.» Ainavu arhitektes izstāsta, ka ziņas ir sagrozītas – ne jau soliņš tik dārgs, bet gan ielas pārbūve, apakšzemes komunikāciju nomaiņa, apstādījumi. Un arhitektes piebilst, ka tieši lumpenim noderēs socializēšanās. Un vēl – soliņš nav ALPS projekts, taču par to Ilze apsolās pastāstīt vēlāk.

Viņas sirdslieta ir fitoremediācija: fito – augi, remediācija – līdzsvara atjaunošana. Par to Ilze uzzināja, kad jau strādāja par ainavu arhitekti, interesējusi ekoloģija. «Zināju par upju atjaunošanu, tāpēc neticēju, ka piesārņojumu var likvidēt tikai ar drastiskām metodēm.»

Fitoremediācijas ideja ir vienkārša – augi ar savu sakņu sistēmu uzsūc un noārda piesārņojošās vielas. Īpaši labi Mendeļejeva tabulas komponentus apēd saulespuķes, kvieši, rudzi, lupīnas. Arī kārkli un apses. Tiem sakņu sistēma ir vēl dziļāka un «var izņammāt no daudz dziļākiem slāņiem». «Ūdeni attīra niedres, bultenes, vilkvālītes. Viens no indikatoriem, ka ūdenī ir paaugstināts fosfora un slāpekļa daudzums, ir niedres.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu