ĀM brīdina Latvijas ceļotājus par draudiem Turcijā • IR.lv

ĀM brīdina Latvijas ceļotājus par draudiem Turcijā

31
Protestētāji Stambulas Taksima laukumā. Foto: AFP/LETA

Sadursmes Turcijā turpinās jau sesto dienu pēc kārtas

Protestētāju un policijas sadursmes vairākās Turcijas pilsētās turpinājušās arī naktī uz trešdienu. Likumsargi pret demonstrantiem Stambulā, Ankarā un valsts dienvidaustrumu pilsētā Hatajā lika lietā asaru gāzi un ūdens lielgabalus. Tādējādi nekārtības Turcijā nerimstas jau sesto dienu pēc kārtas, ziņo LETA/AFP.

Tikmēr agrā trešdienas rītā Izmiras pilsētā policija aizturējusi vismaz 25 cilvēkus, kuri tviterī publicējuši “maldinošu un apmelojošu informāciju,” vēsta Turcijas ziņu aģentūra “Anatolia”.

Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) brīdina, ka Turcijā pastāv paaugstināti terorisma draudi, liecina ministrijas mājas lapā publicētais ceļojumu brīdinājums.

“Šobrīd valstī aktīvi darbojas vairākas teroristu organizācijas. Tādēļ ĀM iesaka ceļotājiem ievērot piesardzību, īpaši atrodoties Turcijas kūrortos un lielākajās pilsētās, kā arī izvairīties no atrašanās sabiedriskās vietās un demonstrācijās, kas var kļūt par teroristisku uzbrukumu mērķi,” teikts ārlietu resora paziņojumā.

ĀM aicina Latvijas iedzīvotājus būt piesardzīgiem, izmantojot Turcijas pilsētu sabiedriskos autobusus un maršruta taksometrus jeb dolmušus.

Ņemot vērā, ka kopš 31.maija atsevišķās Turcijas pilsētās – Ankarā, Stambulā, Izmirā u.c. – notiek protesta akcijas, kas vietām pāraugušas sadursmēs starp policiju un protestētājiem, ĀM iesaka atturēties no atrašanās masu pulcēšanās vietās.

Turcijas dienvidaustrumu reģionos, kā arī Irākas ziemeļrietumos notiek Turcijas Bruņoto spēku operācijas pret Kurdistānas strādnieku partijas (PKK) teroristiem, kā arī ir notikuši militāri incidenti uz Turcijas un Sīrijas robežas. ĀM aicina Latvijas iedzīvotājus atturēties no Turcijas dienvidaustrumu, īpaši Turcijas un Sīrijas pierobežas rajonu, un austrumu apgabalu apmeklēšanas.

ĀM ārkārtas situācijā aicina nekavējoties sazināties ar Latvijas vēstniecību Turcijā vai ĀM Konsulārā departamenta diennakts dežurantu pa tālruni +371 26 337 711 vai e-pastu “[email protected]”.

ĀM stingri iesaka jebkurai personai, kura dodas uz minēto valsti, pirms ceļošanas iegādāties dzīvības un veselības apdrošināšanas polisi, kas paredz arī personas repatriāciju slimības vai nāves gadījumā, kā arī reģistrēties konsulārajā reģistrā.

Protesti Turcijā sākās pagājušajā piektdienā kā reakcija pret Taksima laukumā sāktajiem tirdzniecības kompleksa būvdarbiem, kuri paredz blakus esošā parka likvidēšanu. Tomēr tie ātri pārauga valsts mēroga neapmierinātības izpausmē ar valdošo Taisnīguma un attīstības partiju un premjerministra Redžepa Tajipa Erdogana valdību.

Erdogans, pret kuru lielā mērā vērsti plašie protesti, pirmdien devās vizītē uz Maroku. Ierodoties šajā valstī, viņš pauda pārliecību, ka “situācija pašlaik nomierinās. Kad atgriezīšos no šīs vizītes, problēmas būs atrisinātas”.

 

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu