Valdība izlemj par valsts un pašvaldību uzņēmumu labāku pārvaldību • IR.lv

Valdība izlemj par valsts un pašvaldību uzņēmumu labāku pārvaldību

23
Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts. Foto: Ieva Čīka, LETA

Pavļuts: lai reforma stātos spēkā 2014.gadā, atbildība Saeimas deputātiem

Ministru kabinets (MK) pēc ilgstošas saskaņošanas procedūras un diskusijām otrdien atbalstīja Ekonomikas ministrijas izstrādāto Publisko personu kapitālsabiedrību un kapitāla daļu pārvaldības likumprojektu, kā arī grozījumus vēl vairākos saistītajos likumos, informē ekonomikas ministra preses sekretāre Daiga Grūbe.

Likumprojektu mērķis ir nodrošināt profesionālu un caurskatāmu valsts un pašvaldību uzņēmumu pārvaldību, kā arī uzlabot šo uzņēmumu darbības rādītājus.

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts norāda, ka “šī ir viena no ilgāk atliktajām reformām atjaunotās Latvijas vēsturē, bet tās īstenošana ļaus mums uzlabot visu Latvijas uzņēmējdarbības vidi, nodrošinās labāku un atbildīgāku pārvaldību, lielākus ienākumus no dividendēm, visiem pieejamu informāciju par sasniegtajiem darba rezultātiem, profesionālāku vadītāju iecelšanu un mazākas uzņēmumu politizācijas iespējas”.

Lai reforma stātos spēkā no 2014.gada, izšķirīga nozīme un atbildība būs Saeimas deputātiem, norāda Pavļuts.

Publisko personu kapitālsabiedrību un kapitāla daļu pārvaldības likumprojekts ir publisko personu komercdarbības un kapitāla daļu pārvaldības reformas pamatlikums. Likumprojekta mērķis ir veicināt publiskas personas kapitālsabiedrības un kapitāla daļu efektīvu pārvaldību, ievērojot starptautiski atzītus labas korporatīvās pārvaldības principus, kā arī veicināt publisko personu komercdarbības nosacījumu ievērošanu. Īstenojot kapitāla daļu pārvaldības reformu, ir sagaidāma lielāka kapitāla atdeve (lielākas dividendes), sabiedrībai publiski pieejama informācija par valstij piederošo kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldi, kapitālsabiedrībām izvirzīto gan finanšu, gan nefinanšu (sociālo) mērķu sasniegšanu.

Likumprojekts paredz Latvijā veidot daļēji centralizētu valsts kapitālsabiedrību pārvaldības modeli, 2014.gada sākumā izveidojot Valsts kapitāla daļu pārvaldības biroju, kuram pakāpeniski pārvaldībā tiks nodotas valsts kapitāla daļas un tas būs atbildīgs par valsts kapitālsabiedrību pārraudzību, informācijas pieejamību par valsts līdzdalību kapitālsabiedrībās un to pārvaldīšanas rezultātiem, kā arī korporatīvo pārvaldīšanas nosacījumu ieviešanu.

Valstij pilnībā pieder 70 kapitālsabiedrības, septiņās kapitālsabiedrībās valstij ir izšķirīga ietekme, 65 kapitālsabiedrībās valsts līdzdalība ir mazāka par 50%.

Latvijā ir 323 kapitālsabiedrības, kurās vienīgais dalībnieks ir pašvaldība, 39 kapitālsabiedrības ir pašvaldību izšķirīgajā ietekmē un 243 gadījumos kādai no pašvaldībām pieder 50 un mazāk procentu kapitāla daļu kādā kapitālsabiedrībā. Tikai četrām pašvaldībām nepastāv līdzdalība kapitālsabiedrībās.

Ar Publisko personu komercdarbības koncepciju un Valsts kapitāla daļu pārvaldības koncepciju, kā arī sagatavotajiem likumprojektiem var iepazīties Ekonomikas ministrijas mājas lapā.

 

Komentāri (23)

marchaeva 04.09.2013. 22.07

Citējot filmas Kolka Cool varoni:
“Tukša dir@&€a”

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu