Sīrijā atslēdz internetu • IR.lv

Sīrijā atslēdz internetu

40
ASV valsts sekretārs Džons Kerijs (no kreisās) un Krievijas ārlietu ministrs viens otram "sit saujā" preses konferencē Maskavā. Foto: EPA/LETA

Krievija un ASV vienojas par Sīrijas miera konferences sarīkošanu

Sīrija otrdien atslēgusies no interneta, paziņojušas interneta datu plūsmu novērojošās ASV firmas un Valsts departaments. Iemesli nav skaidri, taču līdzīga interneta atslēgšana notika pagājušajā novembrī, ziņo LETA/AFP. Tikmēr Krievija un ASV otrdien augsta līmeņa sarunās vienojušās vērst spiedienu pret Damaskas valdību un nemierniekiem.

“Sīrija šobrīd no pēcpusdienas piedzīvo interneta atslēgumu,” paziņoja Valsts departaments. Kompānija “Umbrella Security Labs” ziņo, ka ap plkst.21.45 pēc Latvijas laika “ievērojami sarukusi datu plūsma no Sīrijas”. “Apskatoties tuvāk, izskatās, ka Sīrija ir lielā mērā pazudusi no interneta,” sacīja kompānijas pārstāvis.

Pēc aktīvistu teiktā, pēkšņi komunikāciju pārrāvumi var būt novērojami pirms plašām militārajām ofensīvām.

Tikmēr centienos panākt Sīrijas konflikta politisku atrisinājumu, Krievija un ASV otrdien augsta līmeņa sarunās vienojušās vērst spiedienu pret Damaskas valdību un nemierniekiem, kā arī sarīkot starptautisku miera konferenci, pavēstīja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

“Mēs vienojāmies, ka Krievija un Savienotās Valstis iedrošinās kā Sīrijas valdību, tā opozīcijas grupējumus panākt politisku atrisinājumu,” pēc Maskavā notikušajām sarunām ar ASV valsts sekretāru Džonu Keriju sacīja Lavrovs.

Puses bijušas vienisprātis, ka “iespējami drīz” ir jāsarīko Sīrijas problemātikai veltīta starptautiska konference, lai pārliecinātu abas konflikta puses pieņemt nosacījumus konflikta mierīgai atrisināšanai, par kuriem pērn jūnijā Ženēvā vienojās pasaules lielvaras.

Konferenci, ja tas būtu iespējams, vajadzētu sarīkot vēl līdz šī mēneša beigām, piebilda Lavrovs.

Ženēvā ANO Drošības padomes pastāvīgo dalībvalstu un dažu Sīrijas kaimiņvalstu ārlietu ministru sanāksmē tika izvirzīta ideja par Sīrijas pārejas valdības izveidošanu, kurā būtu pārstāvēti visi sabiedrības spēki. Ženēvas dokumentā Sīrijas prezidentam Bašaram al Asadam nav pausts tiešs aicinājums atkāpties no amata.

Tā kā Sīrijā nav izdevies panākt pamieru, uz ko puses aicinātas dokumentā, arī pārējās vienošanās idejas nav tikušas īstenotas.

“Mēs uzskatām, ka Ženēvas komunikē ir svarīgs ceļš, lai panāktu, ka Sīrijā tiek apturēta asinsizliešana,” sacīja Kerijs, norādot, ka vienošanās ir maršruta karte uz “jauno Sīriju”. Kerijs arī cildināja “ļoti produktīvās, ļoti siltās un draudzīgās diskusijas” ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, kas “deva būtisku ieguldījumu mūsu iespējām iezīmēt turpmāko ceļu”.

ANO lēš, ka Sīrijas konfliktā dzīvību zaudējuši aptuveni 70 000 cilvēku. Valsti pametuši 1,4 miljoni bēgļu, bet pašā Sīrijā pārvietoto personu skaits jau sasniedzis 4,25 miljonus.

Kā Damaskas, tā opozīcijas pārstāvji izteikušies, ka apsver miera sarunu iespēju, tomēr nekādas naidīgo pušu tikšanās pagaidām nav izdevies sarīkot.

 

Komentāri (40)

Sandris Maziks 08.05.2013. 09.01

Viedoklis_lv
“ka visos grēkos vainojama Sīrijas armija/valdība.”

Bez fašistisko izdzimteņu krievijas un tās sabiedroto, Irānas lupatgalvu, atbalsta Asads būtu melns un maziņš.

+1
-1
Atbildēt

2

    Sandris Maziks > Sandris Maziks 08.05.2013. 11.15

    Viedoklis_lv
    Sīrijas nākotne krievu fašistiskiem izdzimteņiem, ir drausmīga. Iedomājies tikai, kas būs, kad Persijas līča valstu naftu pa cauruļvadiem varēs nogādāt līdz pat Vidusjūrai, droši pa taisno pie vislielākiem patērētājiem!!!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    inta_s > Sandris Maziks 08.05.2013. 09.03

    Sīrijas režīms ir autoratīvs un nežēlīgs, taču tie kaujinieki ir vēl bīstamāki Sīrijas tautas nākotnei. http://youtu.be/-AKVBHEFyC0

    +3
    0
    Atbildēt

    0

inta_s 08.05.2013. 08.42

Vai šis ir kārtējais teātris no rietumu puses kā tas bija ar ķīmiskajiem ieročiem?

26. aprīlī: http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-22305444
There is “limited but growing” evidence that Syrian government troops have used chemical weapons, UK Prime Minister David Cameron says.

5. maijā: http://www.reuters.com/article/2013/05/05/us-syria-crisis-un-idUSBRE94409Z20130505
U.N. human rights investigators have gathered testimony from casualties of Syria’s civil war and medical staff indicating that rebel forces have used the nerve agent sarin, one of the lead investigators said on Sunday.

“This was use on the part of the opposition, the rebels, not by the government authorities,” she added, speaking in Italian.

+1
-1
Atbildēt

2

    grislits > inta_s 08.05.2013. 08.49

    Vai grūti atšķirību saskatīt? Ne jau Sīrijas režīms tiek apsūdzēts ķīmisko ieroču lietošanā, bet gan opozīcija.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    inta_s > inta_s 08.05.2013. 08.56

    Robert, ko tieši Jūs nesapratāt? 26. aprīlī mēdijos visus apsūdzēja Sīrijas armiju, bet kā vēlāk izrādījās vainojami ir Sīrijas nemierinieki. Tāpat bija ar Homs slaktiņu kur apsūdzēja Sīrijas armiju bombardēšanā un nogalināšanā desmitiem bērnu, bet vēlāk izrādījās ka to paveica islāmistu ekstrēmisti un viņi atriebjoties alavītiem bija pārgriezuši rīkles cilvēkiem (tai skaitā bērniem).

    Ir pamats būt skeptiskam par šīm ziņām kur uzreiz paziņo ka visos grēkos vainojama Sīrijas armija/valdība.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu