Igaunijas pirmais satelīts "ESTCube-1" tiks palaists 4.maijā • IR.lv

Igaunijas pirmais satelīts “ESTCube-1” tiks palaists 4.maijā

21
Igaunijas satelīts. Ekrānšāviņš no www.ut.ee

Bez Tartu Universitātē studējošajiem latviešiem projekts nebūtu tik sekmīgs

Latvijas Neatkarības atjaunošanas gadadienā, 4.maijā, plkst. 5.06 pēc Latvijas laika, Zemes orbītā tiks palaists Igaunijas pirmais satelīts “ESTCube-1”, aģentūru LETA informēja Tartu Universitātes preses pārstāve Virge Tamme.

Palaišana notiks no Eiropas kosmodroma Franču Gviānā ar Eiropas Kosmosa aģentūras (EKA) jaunāko nesējraķeti “Vega”, un to interneta tiešraidē varēs vērot mājaslapā “www.arianespace.tv“.

Projekta vadītājs Marts Norma norāda, ka kubsats (CubeSat) “ESTCube-1”, ko izstrādājuši studenti sadarbībā ar pētniecības partneriem no Igaunijas, Somijas un Vācijas, ir veiksmīgi izturējis pēdējos testus Franču Gviānā un gaida palaišanu ar “Vega” nesējraķeti, kas orbītā nogādās arī Eiropas Zemes tālizpētes satelītu “Proba-V” un Vjetnamas pirmo Zemes tālizpētes satelītu “VNREDSat-1a”. Viņš arī atzīst, ka “bez Tartu Universitātē studējošajiem latviešiem projekts nebūtu tik sekmīgs”.

Paredzēts, ka “ESTCube-1” sasniegs paredzēto orbītu agrā sestdienas rīta ap plkst. 7.06. Pēc ievadīšanas orbītā “ESTCube-1” pārraidīs pārbaudes signālu, kuru varēs uztvert jebkurš radioamatieris frekvencē 437.250 Mhz.

Kā norāda Tamme, Igaunijas studentu satelītu programmu 2008.gadā izveidojuši Tartu Universitātes studenti un pasniedzēji, lai popularizētu eksaktās un inženierzinātnes, sniegtu praktisku pieredzi satelītu izstrādē un mudinātu studentus dibināt ar inženierzinātnēm saistītus uzņēmumus. Satelīta galvenais uzdevums ir veikt pirmo elektriskās saules buras komponenšu testu.

Tartu Universitātes doktorants Andris Slavinskis uzskata, ka Igaunijas studentu satelītu programma ir izcils piemērs kā apvienot izglītību un pasaules līmeņa kosmosa zinātni. “Es esmu patiesi priecīgs, ka šis projekts tiek veikts ciešā sadarbībā starp Igauniju un Latviju, akcentē Slavinskis.

Igaunijas studentu satelītu programmā iesaistījušies vairāk nekā simts studentu no Tartu Universitātes, Tallinas Tehniskās universitātes, Igaunijas Aviācijas akadēmijas un Igaunijas Dabaszinātņu universitātes. Projektu vada pētnieki no Tartu Observatorijas un pasniedzēji no Tartu Universitātes.

Satelīta izstrādē piedalās arī Tartu Universitātes studenti no Latvijas, Lietuvas, Vācijas un Ukrainas, kā arī praktikanti no Ventspils Augstskolas un Latvijas Universitātes. Projekta starptautiskie partneri ir Somijas Meteoroloģijas institūts, Helsinku Universitāte, Juvaskules Universitāte, Austrumsomijas Universitāte un Vācijas Kosmosa aģentūra. Projektu atbalsta EKA, un tas ir veltīts Igaunijas Republikas 95.gadadienai.

 

Komentāri (21)

Līga Lētiņa 29.04.2013. 14.01

jēziņ – ķinķēziņ, bet kas ar Ventu-1. bija doma šī gada sākumā. vai vēl jāgaida gadi četri , lai naudiņa atrastos.

+1
0
Atbildēt

0

dzintarz 04.05.2013. 00.04

Man atkal šķiet, ka nevajadzētu katram Latvijas, Igaunijas, Vjetnamas vai citas valsts studentu kolektīvam piedrazot jau tā līdz bezjēgai piedrazoto Zemei tuvo kosma telpu…

Kā tie igauņi taisās to kasti nocelt zemē?
Varbūt “ar saules vēju” taisās sabremzēt?
Un ja neizdosies, vai študentes atbildēs par to, ka drīzumā vairs vispār neko nevarēs kosmā palaist, jo verķi ceļā “uz zvaigznēm” tepat Zemes tuvumā notrieks, kāda lidojoša roratslēga, atkritumu spainis vai latvju-igauņu “satelīts”…

Pat numerāciju (ESTCube-1) uzsākuši! Tātad taisās ne vienu vien kastīti vēl uzlaist kosmā…

0
0
Atbildēt

0

Kristīne 29.04.2013. 15.54

Mja, iebakstīja acī. Venta-1 līdz palaišanai jau būs novecojis…

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu