Lietuvas premjers 30.maijā Rīgā informēs par Visaginas AES projektu • IR.lv

Lietuvas premjers 30.maijā Rīgā informēs par Visaginas AES projektu

32
Lietuvas premjerministrs Aļģirds Butkevičs. Foto: Ieva Čīka, LETA

Lietuvas Seims ceturtdien tika iepazīstināts ar valdības darba grupas priekšlikumiem par Lietuvas enerģētikas attīstības stratēģiskajiem virzieniem

Lietuvas premjerministrs Aļģirds Butkevičs paziņojis, ka gatavojas 30.maijā Rīgā tikties ar Latvijas un Igaunijas valdību vadītājiem Valdi Dombrovski un Andrusu Ansipu, lai pārrunātu Visaginas atomelektrostacijas (AES) projekta nākotni, ziņo LETA.

Piektdien Lietuvas Televīzijas pārraidē “Labdien, Lietuva!” premjers norādījis, ka jau runājis ar kolēģiem pa telefonu un vienojies, ka šis jautājums jāapspriež arī triju valstu atbildīgo ministru un energokompāniju līmenī. Patlaban tiek gatavota arī vēstule, kas tiks nosūtīta abu pārējo Baltijas valstu valdību vadītājiem.

Viņš atgādinājis, ka iepriekšējās tikšanās reizēs Latvijas un Igaunijas premjeri lūguši sniegt vairāk informācijas par projektu. “Tika skaidri pateikts, ka viņiem vajadzīgs biznesa plāns (..), kurā, pirmkārt, nepieciešama analīze, otrkārt, vajadzīgs, lai tajā atspoguļotos elektroenerģijas ražošanas izmaksas un lai varētu novērtēt kapitāla atdevi. Un tad, kā viņi teica, mēs atgriezīsimies pie diskusijām,” sacījis premjers.

Lietuvas Seims ceturtdien tika iepazīstināts ar valdības darba grupas priekšlikumiem par Lietuvas enerģētikas attīstības stratēģiskajiem virzieniem. Kā uzskata enerģētikas eksperti, iepriekšējās, premjera Andrjus Kubiļus vadītās valdības izstrādātais AES projekts varētu būt nerentabls, bet elektroenerģijas cenas – pārāk augstas. Tādēļ nolemts informēt projekta partnerus – iecerēto stratēģisko investoru “Hitachi”, Latviju un Igauniju – par Lietuvas vēlmi meklēt iespējas šo projektu uzlabot, nesen izteicās Butkevičs.

 

Komentāri (32)

marchaeva 27.04.2013. 18.23

Man šķiet, ka pēc Parex, TEC-2/2. kārtas uzstādītās jaudas apmaksas ar OIK, AirBaltic, LM tieši viens AES projekts ir tas, kur LR valdībai būtu vēl jāiesaistās. Nu bet ja jau izrādīt savu kamptspēju, tad jau šis miljardu projekts ir vienkārši brīnišķigs veids kā turpināt.
Somiem izmaksas palielinājās par vairākiem miljardiem. Mēs varbūt varam pacelt uz vairākiem desmitiem miljardu pārsniegto paredzēto izmaksu.

0
0
Atbildēt

0

peerku 27.04.2013. 09.36

Vrbūt, ka domāju mietpilsoniski, bet ļoti negribas, lai Latvija (Latvenergo) iesaistītos Visaginas AES būvniecībā, jo visi lielie projekti līdz šim “apauguši” ar otkatiem un nesuši zaudējumus: Latvenergo TEC2, vilcienu iepirkums utt.
Ja runā par Baltijas valstu vienotību, tad, lai vispirms kaimiņvalsts Lietuva atjauno nojaukto dzelzceļa posmu, tad runāsim par solidaritāti.

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu