Krievijā pirmoreiz iedarbina “ārvalstu aģenta” likumu, sodot NVO • IR.lv

Krievijā pirmoreiz iedarbina “ārvalstu aģenta” likumu, sodot NVO

21
Krievijas cilvēktiesību advokāts Ļevs Ponomarjovs (no kreisās) un Maskavas Helsinku grupas priekšsēdētāja Ludmila Aleksejeva (pa labi) tiesas sēdē Maskavā 25.aprīlī, noklausoties tiesas spriedumu par nevalstisko organizāciju "Golos". Foto: AFP/LETA

Tiesa soda organizāciju “Golos” ar 300 000 rubļu sodanaudu

Krievijas tiesa ceturtdien piemērojusi vēlēšanu novērotāju organizācijai “Golos” 300 000 rubļu (5130 latu) lielu sodanaudu par tīšu jaunā likuma pārkāpumu, nedeklarējoties “ārvalstu aģenta” statusā. “Golos” paziņojusi, ka tiesas spriedumu pārsūdzēs, ziņo LETA/AFP.

Šī ir pirmā reize, kad Krievijā, atsaucoties uz jauno likumu, tiesas priekšā tiek saukta nevalstiskā organizācija, kas tiek uzskatīta par “ārvalstu aģentu”.

Tieslietu ministrija apsūdzēja “Golos” un tās direktori Liliju Šibanovu par ārvalstu finansējuma saņemšanu un nedeklarēšanos “ārvalstu aģenta” statusā, kā to prasa nesen pieņemtais likums.

Pagājušajā gadā parlamentā apstiprinātais likums prasa, lai visas nevalstiskās organizācijas, kas saņem ārvalstu finansējumu un iesaistās politiskās aktivitātēs, reģistrējas ārvalstu statusā, kā arī nosaka, ka šajās organizācijās veicamas stingrākas pārbaudes.

“Golos” nokaitināja varasiestādes, pievēršot sabiedrības uzmanību pārkāpumiem 2011.gada parlamenta vēlēšanu un 2012.gada prezidenta vēlēšanu procesā. Apgalvojumi par vēlēšanu rezultātu safabricēšanu izraisīja masu protestus un demonstrācijas.

“Golos” apgalvo, ka pēc “ārvalstu aģenta” likuma pieņemšanas pārstājusi saņemt ārvalstu finansējumu ar nodomu, lai tai nebūtu jāreģistrējas šajā statusā. “Mēs tiekam notiesāti par savu nevainīgumu,” pirms tiesas sēdes paziņoja “Golos”.

“Šī ir pirmā tiesas sēde, kurā pie atbildības tiek saukta organizācija, kas tiek uzskatīta par ārvalstu aģentu. No šī lēmuma atkarīgs daudzu citu nevalstisko organizāciju liktenis,” atzīmēts “Golos” paziņojumā. Krievu aktīvisti norāda, ka apzīmējums “ārvalstu aģents” ir pazemojošs un maldinošs.

Apsūdzības, kas ar to saistītas, ir administratīva rakstura un neparedz kriminālu atbildību, tomēr nevalstiskajām organizācijām var tikt piemērota līdz pat 500 000 rubļu (8600 latu) liela sodanauda, bet organizāciju direktoriem – līdz pat 300 000 rubļu (5130 latu) liela sodanauda.

Krievijas mediji ziņo, ka “Golos” tika apsūdzēta par naudu, ko saņēmusi kā daļu no Andreja Saharova balvas, ko tai 2012.gadā piešķīra Norvēģija. “Golos” apgalvo, ka ir šo naudu atdevusi atpakaļ, lai to neskartu “ārvalstu aģenta” likums.

 

Komentāri (21)

ligakalnina 25.04.2013. 17.20

Varas demence Krievijā iet plašumā, tāpat, kā cīņa pret pašu slimiem bērniem, pēc “bāreņu” likuma nupat kā par politisku organizāciju un ārvalstu aģentu pasludināta kāda sab. organizācija, kas palīdz bērniem, kas slimi ar mukoviscedozi, uz tā pamata, ka tas statūtos ir ierakstīts, ka tā, paralēli citam, nodarbojas arī ar slimu bērnu tiesību aizstāvēšanu, un saņēmusi kādu ārzemju finansējumu.
Nesn kā arī notikušas likuma izmaiņas, ka līdzekļi kompensējamām zālēm tādiem un vēl daudziem slimniekiem būs jāmeklē vietējos budžetos, Maskava tam naudu nedos, tas nozīmē, ka daudzi bērni paliks vispār bez zālēm, jo zāles ir dārgas, un ne katrs var nopirkt, un vietējos budžetos, kuriem nauda tiek noņemta, lai vēlāk sadalītu pēc lojalitātes principa, naudas var arī neatrasties.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu