Pļaviņās ūdens līmenis pārsniedzis kritisko plūdu robežu • IR.lv

Pļaviņās ūdens līmenis pārsniedzis kritisko plūdu robežu

45
Pārplūdusī Daugava un ceļi Daugavpils novadā. Foto: Ivars Soikāns, LETA

No applūstošām teritorijām izglābti divi cilvēki

Šonakt ūdens līmenis Pļaviņās pārsniedzis kritisko robežo par pusotru metru, bet no applūstošām teritorijām Rēzeknes novadā glābēji jau šorīt izglābuši divus cilvēkus, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Lai gan kopš ceturtdienas lielākā bīstamība veidojās Daugavpils novadā un pie Pļaviņām, aizvadītajā diennaktī cilvēku glābšana vai evakuācija no applūstošām teritorijām nebija vajadzīga.

Savukārt par situācijas nopietnību Pļaviņās piektdienas rītā atgādināja VUGD priekšnieks Oskars Āboliņš, kurš intervijā LNT raidījumam “900 sekundes” sacīja, ka glābēji Pļaviņās pulcē papildspēkus un gatavojas cilvēku evakuācijai.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā ziņo, ka ūdens līmenis turpina paaugstināties, jo piektdienas rītā tas sasniedzis 12,5 metrus, kas ir par 1,48 metriem virs kritiskās plūdu robežas.

Latvijas Televīzijas raidījums “Labrīt, Latvija!” ziņoja, ka Pļaviņu centrā applūdušas vismaz desmit mājas, ledus krāvumi Daugavas malās ir divstāvu mājas augstumā, bet pagājušajā gadā par 900 000 latu uzceltais aizsargvalnis neesot izturējis un tam pāri skalojas ūdens un ledus gabali kuru katru brīdi skalosies uz Pļaviņu galvenās ielas.

Plūdu dēļ piektdien ir slēgta vai apgrūtināta satiksme pa trim reģionālas nozīmes ceļu posmiem, kā arī pa vairākiem vietējas nozīmes ceļiem, aģentūru LETA informēja ceļu uzturētāji “Latvijas valsts ceļi”.

Saistībā ar straujo sniega kušanu un ūdens līmeņa paaugstināšanos Latvijas upēs, to tuvumā esošajos ceļos var būt apgrūtināta vai pat slēgta satiksme. Šobrīd ir applūduši trīs reģionālās nozīmes ceļi – Tukumā, Zemītes ielā, ir slēgts pagaidu tilts pār upi uz autoceļa P121 un satiksme novirzīta pa autoceļu Jelgava – Tukums, Ogres novadā pie Rembates skolas ir applūdis autoceļš P8 Inciems – Sigulda – Ķegums, kur ir izvietotas brīdinājuma ceļa zīmes, bet satiksme nav slēgta, savukārt Līvānu novadā applūdis un slēgts autoceļš P62 Krāslava – Preiļi – Madona no 88. līdz 99.kilometram.

Pašlaik ir slēgti arī vairāki vietējās nozīmes autoceļi Jelgavas, Tukuma, Ogres, Daugavpils, Limbažu, Līvānu, Krāslavas, Alūksnes, Jēkabpils un Aizkraukles novados. Pirms slēgtajiem vai applūdušajiem ceļu posmiem tiek izvietotas ceļa zīmes un nodrošināts apbraucamais ceļš.

 

 

Komentāri (45)

austrisv 19.04.2013. 12.50

Tīrās šausmas, ja jādzīvo plūdu zonā. Neapskaužama situācija šiem cilvēkiem.

0
0
Atbildēt

0

piziks 19.04.2013. 19.56

Nasing spešal un Bet, panikotāji var dekoratīvi uztraukties, jo Vienotibai pašvaldībās savējo nav, — tātad provinču pašvaldībās visi ir muļķi, jo nestājas Vienotibā?!

Patiesībā Plaviņu viri, ieskaitot glābēju pārstāvi, ļoti loģiski pateica par to pašu pansionātu: klienti ir guloši, nams drošs, — loģiskāk ir viņus nepārvietot, bet apkalpot turpat. Pagaidām šis lēmums ir attaisnojies.

Par Ogres māju lielu daļu, — tās celtas pirms Rīgas HES palaišanas: tieši Rīgas HES ūdenskrātuve ar augsto ūdenslīmeni un Ogres ieteku, kas perpendikulāra Daugavas lenajai straumei tai vietā, sabremzē Ogres ieplūstošo ūdeni un aptur ledu.

Daļēji taisniba par jaunceltajām mājām, bet to skaits ir mazāks nekā pietiekami pasen celtajām.

0
0
Atbildēt

4

    piziks > piziks 19.04.2013. 20.27

    ZanE, šoreiz runa bija vienigi par Nasing spešal un Bet muldēšanos, kam ar dzīvi nekada sakara: kā jau kosmonautiem, kosmonautu pulciņa lidzjutējiem.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    garausiitis > piziks 20.04.2013. 11.07

    NaSp – nu Tu salīdzināji – Holandes dambjus , kam jānotur Ziemeļjūra ar paisumiem un bēgumiem ar Ogres dambi , kas pret paliem :)

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > piziks 20.04.2013. 09.37

    @OT
    1. Kāds sakars pašvaldību saimnieciskajiem jautājumiem ar lielo politiku? Var jau protam visur meklēt sakarības, bet šoreiz tas ir pilnīgi garām.
    2. Es runāju par Pļaviņu pansionāta pārvietošanu nevis klientu pārvietošanu palu laikā. Man bail iedomāties, kas notiktu, ja arī šogad tie lielie ledus kluči peldētu gar logiem un sienām.
    3. Tas, ka Ogrē pie upes ir mājas, nenozīmē, ka jāturpina būvēt jaunas… Pašlaik izskatās, ka apdrošinātāji ir visinformētākie par ģeogrāfiskajām īpatnībām Ogrē, bet pašvaldībai vispār nav nekādas informācijas.
    4. Dambju būvētāji, projektētāji un pa pārstāvim no katras plūdu pašvaldības varēja par 500Ls uz cilvēku doties ekskursijā uz Holandi, lai paskatās un pamācās, kādi dambji ir jābūvē, lai nesanāk, ka katru otro gadu ir jāizgrūž pa miljonam par dambju būvniecību, kas nespēj izturēt ne bebru, ne ledus ietekmi. Vissmieklīgākais ir novelt vainu uz bebru ģimeni! :)

    P.S. Kas attiecas uz rīcību plūdu sakarā, tad no malas izskatās, ka operatīvie dienesti prot savu darbu, bet cilvēki gan neapzinās visus riskus un rīkojas neapdomīgi!

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    andris902 > piziks 19.04.2013. 20.20

    …un kāds sakars plūdiem ar Vienotību?….uzsūtīja plūdus tām pašvaldībām speciāli?….varens domas lidojums!….

    ….protams, līdzjūtība nelaimes skartajiem ļautiņiem….taču – sēdēt līdz pēdējam brīdim un šūpot kājas – applūdīs vai neapplūdīs, tas ir vieglprātīgi!…esam redzējuši plūdu skartos reģionus, kā dabas stihijai sagatavojas paši iedzīvotāji, nodrošina savus īpašumus no applūšanas, pārvieto mēbeles, izved dzīvniekus – tā teikt, rūpējas par savu un īpašuma drošību….

    …esmu pieredzējusi plūdus Kundziņsalā, kas bija regulāra pavasara un rudens sezonu sastāvdaļa….atceros savu vecāku un vecvecāku pārdomāto rīcību, tāpēc cietušo (protams, ne visu) vieglprātība, žēlošanās un pārsteigums – nav saprotams….

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

garausiitis 20.04.2013. 12.18

lno – labi , bet tik un tā nevaru iedomāties kur tās plātnes varētu būt :)

+2
-2
Atbildēt

3

    dro > garausiitis 20.04.2013. 20.10

    klusais. Bolderāja, pāri dzelzceļa tiltam, tad caurlaide, jūras krasts…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    garausiitis > garausiitis 20.04.2013. 22.45

    lno – zinu par ko runā … aiz Mīlestības salas ir kādus 500 m garš mols, kas norobežo akvatoriju un ir izklāts ar plātnēm , galā ir bāka ( sarkana ) . Tur iekšā kraujas ogles un apaļkoks :) Vēl krastā ir sarūsējušas degvielas tvertnes ( kādi 2000-3000 cbm ) un manuprāt pamesta rūpnīca … , tālāk Buļļupē stāv robiņu kuģi.
    Ar pilnu atbildības sajūtu varu teikt , ka pedējos 5 gadus regulāri ejot garām tai vietai laika posmā no maija līdz oktobrim ne reizi neesmu redzējis uz tā mola kādus remontdarbus . Pie kam straumes tur nav spēcīgas un grūti iedomāties kādi postījumi tur varētu būt … Es pat teiktu ,ka diezgan regulari kuģojot pa Daugavu no 1995.gada es ne reizi neesmu redzējis kādu darbību uz tā dambja . Kaut ko Tev būs tie čomi ne to sastastijuši :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dro > garausiitis 21.04.2013. 00.18

    klusais. Vienreiz pats biju objektā, šodien atcerējos vēl vienu, kurš tur strādāja. Viņš mani arī noorientēja, jo pats vairs vietu neatcerējos. Mīlestības salā arī esmu bijis. Tas nav tur. Gribi tici, gribi nē. Minētais ir tikai sīka vienība…

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu