Plūdi apdraud Ogri; Daugavpilī gaida Baltkrievijas ledu • IR.lv

Plūdi apdraud Ogri; Daugavpilī gaida Baltkrievijas ledu

29
Plūdu skartā teritorija Ogrē. Foto: Edijs Pālens, LETA

Patlaban nopietna situācija sāk veidoties Gaujā

Ceturtdien plkst.6.28 Ogrē plūdu dēļ slēgta transporta kustība Lašupes ielā abos virzienos, aģentūru LETA informēja Valsts policijā. Savukārt LNT raidījums „900 sekundes” informē, ka Ogrē applūstošajās vietās atslēgta elektrība un tiem iedzīvotājiem, kuriem nav centralizēta ūdensvada, sāk aptrūkties dzeramā ūdens.

Ogres novada domes preses sekretārs Nikolajs Sapožņikovs informēja, ka ledus Ogres upē iziet, taču pārāk lēni, tāpēc Ogrē vēl arvien atrodas plūdu draudu situācijā.

Ogres upes lejtecē ledus sablīvējies vairāku kilometru garumā un uz Daugavas ūdeņiem virzās ļoti lēni. Lai veicinātu ledus iziešanu, vakar civilās aizsardzības komisijas ārkārtas sēdē tika nolemts spridzināt ledu. Spridzināšana tiek veikta, lai izkustinātu ledus krāvumus Ogres grīvā un veicinātu ledus ieiešanu Daugavas ūdeņos.

Pirmo spridzināšanu Zemessardzes 54.bataljona vīri veica posmā no komunikāciju tilta līdz autoceļa A6 tiltam, savukārt otro – posmā no dzelzceļa tilta līdz komunikāciju tiltam. Spridzināšana, kaut arī nedaudz, tomēr izkustināja ledus krāvumus – gan pašā upes lejtecē, gan arī sablīvējuma virknes tālākajos posmos. Neilgi pēc spridzināšanas darbiem ledus izgāja upes krasta joslā pie Lašupes, atbrīvojot ceļu ūdens plūsmai, arī pie Norupītes ietekas bija manāma ledus izkustēšanās.

Sapožņikovs norādīja, ka diemžēl situācija mainās ik brīdi. Šorīt ledus krāvumi Ogres upes grīvā ir krietni papildinājušies un, milzīgi ledus gabali izspiedušies arī upes krastā, lielā augstumā ledus sablīvējies pie dzelzceļa tilta.

Kā informē Ogres novada pašvaldības policijas priekšnieks Uģis Ulmanis, šonakt vairāku kilometru garajai ledus krāvumu virknei pievienojies jauns ledus pienesums, kas no upes augšteces nonācis pilsētas teritorijā. Tā rezultātā nedaudz palielinājies ūdens līmenis Norupītes rajonā, atkal applūdis ceļš Lašupēs, pa kuru vakar pēcpusdienā satiksme jau bija atjaunota.

Dārzkopības sabiedrības “Ogre” teritorijā ūdens vakar jau bija atkāpies un Ogresgala pagasta pārvalde jau bija noorganizējusi ielu atbrīvošanu no plūdos sanestajiem ledus gabaliem.

Patlaban nopietna situācija sāk veidoties Gaujā, kuras augštecē sācis paaugstināties ūdens līmenis, aģentūru LETA informēja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra hidrologi.

Gulbenes novada Velēnā Gaujā ūdens līmenis paaugstinājies par 74 centimetriem un applūdušas palienes. Mierīgāka situācija ir Valmierā un Carnikavā, kur ūdens līmenis cēlies par par septiņiem centimetriem.

Lielupē pie Mežotnes ūdens līmenis lēnām, bet krītas, savukārt Daugavā novērtas ūdens līmeņa svārstības.

Daugavpilī ar bažām gaida Baltkrievijas ledu

Daugavpilī ar bažām gaida brīdi, kad uz Daugavas esošos ledus sastrēgumus sasniegs no Baltkrievijas plūstošie ledus krāvumi, atzīst Daugavpils novada pašvaldības izpilddirektores vietnieks Aleksandrs Aizbalts.

Viņš LTV portālam skaidro, ka ceturtdienas rītā ap plkst.6 ūdens līmenis bija 7,01 metrs, kas ir mazliet mazāk nekā iepriekš, kad līmenis bija 7,08m. Tomēr jau ceturtdien pa dienu ūdens līmenis varētu sasniegt pat 7,5 metrus un augstāku robežu, tādējādi apdraudot Daugavpils pilsētu.

Vēl vairāk – uztraukumu rada no Baltkrievijas plūstošie ledus krāvumi, kas, visticamāk, „atsitīsies” pret jau esošo sastrēgumu, līdz ar to radot vēl lielākus krāvumus.

Patlaban Daugavpils novadā ir evakuētas divas ģimenes ar maziem bērniem.

Daugavā posmā Piedruja-Vaikuļāni un Jēkabpils turpinās ledus iešana, atsevišķi posmi brīvi, vietām posmā Buiviši-Pļaviņas redzams ledus.

Ūdens līmenis Krāslavā paaugstinājies par 17 centimetriem.

(papildināta ar ziņām no Daugavpils)

 

Komentāri (29)

Anna Gaigule 18.04.2013. 10.48

Ja cilvēkiem patīk upe dažu soļu attālumā (applūstošā pļavā: http://osm.org/go/0wLQcHR6 ) tad jāpatīk, ka tā atnāk ciemos.
Pašvaldības pienākums būtu nevis tēlot krīzes varoņus, bet nedot būvatļauju šādās vietās.

+1
-1
Atbildēt

0

austrisv 18.04.2013. 09.27

Nabaga cilvēki, kas viņiem jāpārdzīvo. Visa iedzīve izmirkusi un mājas ūdenī! Šausmīgi.

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu