Bērziņš: Latvijā nepieciešama partiju sistēmas attīstība • IR.lv

Bērziņš: Latvijā nepieciešama partiju sistēmas attīstība

29
Valsts prezidents Andris Bērziņš. Foto: Evija Trifanova, LETA

Prezidents domā, ka jāaudzē partiju biedru skaits

Latvijā nepieciešama partiju sistēmas attīstība, jo patlaban mūsu partijas ir palikušas interešu kluba līmenī, šorīt intervijā LNT raidījumam “900 sekundes” izteicās Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Bērziņš atzīmēja, ka Igaunijas parlamentā ir četras partijas, kurās ir 43 000 biedru, bet Saeimā – piecas partijas ar tikai 12 000 biedru. Tādējādi mūsu partijas pārstāv daudz šaurāku loku un intereses.

Valsts prezidents uzsvēra, ka būtu nepieciešams kaut ko mainīt – varbūt 5% vēlēšanu barjera nav pietiekama, varbūt jānosaka nepieciešamība audzēt partijas biedru skaitu.

“Ja nevaram partijas attīstīt, nav iespējama parlamentārā sistēma. Ja partiju attīstības nebūs, būs nepieciešami citi risinājumi,” teica Bērziņš.

Jau ziņots, ka prezidents pirms mēneša teica – situācija valdošajā koalīcijā atgādina vājprāta murgus un liecina, ka Latvijā pilnībā ir nobriedusi nepieciešamība pēc konstitucionālās reformas.

Prezidents uzskata, ka valdības veidošanai jābūt citam pamatam, proti, parlaments arī turpmāk ievēlētu premjeru, bet ministru izvēle un darbs jau būtu viņa atbildība. Bērziņš stāstīja, ka pie šī jautājuma strādā darba grupa, no kuras precīzs piedāvājums būšot rudenī ap septembri.

 

Komentāri (29)

ligakalnina 18.04.2013. 09.43

Lielākā nelaime, ka partijās nav iekšēja demokrātija, no ierindas biedra maz kas atkarīgs, visu nosaka šaurs cilvēku loks, kuru ietekmē lobisti, vai pat kuri saņem no “pelēkiem kardināliem” tiešus norādījumus, un te bijusī Bērziņa partija ar Lemberga zombijiem ir klasika.
Daļēji, arī tas izraisa nevēlēšanos iesaistīties politikā.
Un, daļēji, tā ir mūsu sabiedrībā valdošā kopējā negatīvā attieksme pret politiķiem, cilvēki paši nav enģeli, bet, no politiķa visi pieprasa pilnīgāko svētumu, pie kam to svētumu katrs izprot savādāk, mums pierasts pašam neko nedarīt, bet, nepārtraukti kritizēt tos, kas kaut ko dara.
Reizēm tā kritika pelnīta, reizēm arī nav.
Politiķim nav jābūt enģelim, un viņš, tāpat, kā partija, jāvērtē pēc paveiktā, tas ir galvnais kritērijs.

+8
-3
Atbildēt

3

    efeja60 > ligakalnina 18.04.2013. 11.49

    Neviens neprasa pilnīgo svētumu, bet kā teikts, sliktam kokam slikti augļi un man neviens neiestāstīs, ka cilvēks kurš apzinās Latvijas nodokļu sistēmu un atbalsta to, var izdarīt ko labu Latvijas sabiedrības labā. Jo tikai pilnīgs nelietis var nodarīt ko tādu savai tautai. Tāpēc visi deputāti, kas atbalsta Šķēles nodokļu sistēmu vai vnk samierinās ar to, ir amorāli nelieši, bet citi nevar iekļūt saeimā, jo nopirktā partijas vadība tādus neiekļaus vēlēšanu sarakstā.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    austrisv > ligakalnina 18.04.2013. 09.55

    Klasika ar Lembergu, manuprāt, gan vairāk ir ZZS. Lai gan iepriekšējā saeimā pat Brigmanis nepaklausīja Lembergam un apstiprināja tolaik taupības pasākumus Latvijā. tā jau ir, kas maksā partijām, tas arī pasūta mūziku, tā sakot!
    Bet par tām prasībām politiķiem- pilnībā piekrītu. daudzi grib, lai politiķis ir eņģelis un dzīvo no svaiga gaisa. Piemēram, Dombrovskis un lai upurējas, kā tāds Dieva jērs. Toties paši prasa no valsts , bet neskatās, ko paši tai dod!

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 18.04.2013. 10.29

    Vai tad prezidents Bērziņš nav no ZZS?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Ritums Kaibe 18.04.2013. 08.54

Tradicionālā pieeja Latvijā – ja kaut kas nestrādā, pirmais ieteiktais risinājums ir padarīt to obligātu :D Tā arī šeit – ja nav partijās biedru, “varbūt 5% vēlēšanu barjera nav pietiekama, varbūt jānosaka nepieciešamība audzēt partijas biedru skaitu”…

Ja partijām būs kaut kādi obligātie noteikumi, no tā vairāk cilvēku par tām neieinteresēsies. Lai cilvēki būtu motivēti stāties partijās, viņiem ir jāredz, ka cilvēks parastais vispār kaut ko politikā var mainīt, ka var valstī normāli dzīvot. Tieši tāds pats piemērs ir Latvijas nodokļu sistēma – tos visādi cenšas iekasēt arvien efektīvāk un tad brīnās, ka metodes nestrādā. Bet ir jāmaina pati sistēma, piemēram, uz progresīvo – lai cilvēki sajustu, ka nodokļu maksāšanai ir jēga, ka tie tiek iekasēti, ņemot vērā cilvēkus, nevis skaitļus, un izmantoti godīgi, nevis kā stutes lielbiznesam uz mazā rēķina.

Kamēr pati politika nebūs godīgāka, cilvēki nejutīsies motivēti tajā iesaistīties. Kā tautas gudrība vēsta – “ar varu mīļš nekļūsi”, Bērziņa k-gs!

+6
-3
Atbildēt

1

    Signija Aizpuriete > Ritums Kaibe 18.04.2013. 12.29

    ——–Džerijs Šterns Tradicionālā pieeja Latvijā – ja kaut kas nestrādā, pirmais ieteiktais risinājums ir padarīt to obligātu.
    ============================================================================
    Tradicionāla pieeja Latvijā – ja kaut kas nestrādā, tad to (sistēmu) vajag salauzt, lai pēc tam sāktu mēģināt uzbūvēt jaunu pēc kaut kādiem importētajiem/aizjūras modeļiem.
    ATCERĒSIMIES notikumus pēc 1991.g.21.augusta, kad momentā tika atmesti visi 4.maija Deklarāciju solījumi par “humānisma valsti”, “ekonomisko augšupeju” u.c. priekšvēlējumu solījumi?
    Uz kādu tad “progresīvāku” sistēmu mainīt, ja pat esošo neviens zinātniski nespēj izskaidrot? Šogad svinēsim demokrātijas “celmlaužu” LTF 25.jubileju, tā kā būtu laiks noskaidrot to “demokrātijas” patieso būtību, balstoties uz 25-os gados pieredzēto.
    Jāizdara tas, kas netika paveikts 1990.g., kad vispārējās sajūsmas gaisotnē vairākums uzskatīja, ka rietumu demokrātija vienā acumirklī atrisinās visas problēmas. Tikai retais 1990.g. aicināja domāt:

    – Как образуется идеологический феномен по имени «демократия»?
    “– Отбираются некоторые черты западной государственности. Они идеализируются, и это преподносится как некая «демократия». Берутся такие черты, как «многопартийность», «разделение властей», «выборы», «публичность». И т. д.
    Эти признаки отбираются тенденциозно, и обозначаемые ими явления идеализируются. (..)
    Термин «демократия» не только ненаучен. Он стал многосмысленным. Никакого подлинного смысла не существует. Просто – десятки определений. Речь не идет даже о том, чтобы найти какой-то подлинный смысл этого слова или выяснить, что же такое подлинная демократия. Выяснить надо, с чем мы сталкиваемся в нынешней ситуации. Дело в том, что в западной идеологии, в пропаганде путем выделения и идеализации привлекательных частностей западной государственности создан идеологический миф о демократии. Его и навязывают другим народам. С какой целью? С той же, с какой в свое время европейцы спаивали алкоголем индейцев. Чтобы их ликвидировать и завоевать соответствующую территорию. Навязывая этот несуществующий в реальности миф другим народам, добиваются того, что эти народы и их страны разрушают. Разрушают их социальный строй, их систему государственности…”
    Александр Зиновьев
    http://www.litmir.net/br/?b=30731&p=12

    0
    -1
    Atbildēt

    0

putekliic 18.04.2013. 10.18

“Vienkāršajam iedzīvotājam” – tādam, kuram nav mērēķa caur partiju izsist sev vai savam biznesam kādu labumu vai nav mērķa taisīt politisko karjeru, stāties partijā nav nekādas jēgas. Demokrātijas apstākļos partijas nekad nebūs masveidīgas. Mums gan, kā jau visiem zināms, ir otra galējība – partijas ir interešu klubi, bez izteiktas ideoloģijas. Dalījums faktiski iet tikai par ģeopolitiskās orientācijas līniju.

+5
-3
Atbildēt

6

    gliters > putekliic 18.04.2013. 11.06

    Un uz kā tad pamatotos “citādā vēlēšanu sistēma”? “Dalījumu pēc ģeopolitiskās orientācijas” politikā mūsu situācijā spēj atcelt tikai dekolonizācija, par kuru tas pats Bērziņš neko dzirdēt negrib.
    Bet ja šo dalījumu neatceļ, tad nekāda principiāli citāda sistēma nav iespējama.
    P.S. Izlasīju LA interviju ar Lūsi… Teikšu godīgi – nepatika. Bet tas manu balsošanas izvēli tomēr nemainīs.

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    efeja60 > putekliic 18.04.2013. 11.52

    Faktiski Bērziņš partijas bridina un, ļoti ticams, mazliet slēpti aicina publiku no apakšas skaļi izteikt prasibu pēc citas vēlēšanu sistēmas.
    ============
    Lai pats kļūtu par ulmani.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Ritums Kaibe > putekliic 18.04.2013. 13.02

    …gluži otrādi, tieši to es uzsvēru un papildināju. Jo tieši tāpēc cilvēkam parastajam politika ir nesimpātiska, ka viņš redz, ka partijas darbojas kā biznesa klubi, kur viņam nebūs nekādas ietekmes. Bet to nevarēs mainīt, partijām vienkārši mainot procentu barjeras un uzliekot pienākumu iesaistīt vairāk cilvēku – a) tie vienkārši nenāks; b) tiks iesaistīti pēc iespējas vairāk “bezdomu subjekti”, tas arī viss. Galu galā, Bērziņš pats nāk no ZZS radu un draugu kluba – kas zina, varbūt tāpēc nāk ar darbības simulācijas, nevis reālas darbības idejām… Bet nu tas tā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    lismanis > putekliic 18.04.2013. 12.51

    “Demokrātijas apstākļos partijas nekad nebūs masveidīgas.”
    ———
    Tagad partiju dalībnieku skaits samazinās, bet vēsturiski jau tā vienmēr nav bijis.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    piziks > putekliic 18.04.2013. 10.35

    Šeloba! Tieši tā. Džerijs Šterns nav pamanījis vai mācējis pamanīt šī Bērziņa faktiski starp rindām izteikto konstatāciju ar nelielu bridinājuma piegaršu: tagadējo “partiju” sistēma valsti attīstit nespēj, jo tās visas — pie varas un ap varu esošās — ir šauru politekonomisko interešu pašapkalpošanās pulciņi, kuros no biedru skaita faktiski jegas nekādas, jo biedru skaits ir tikai PR elements un ar tiem tālākajiem — no augšas — biedriem neviens nerēķinās. Šai ziņā nav atšķiribas ne starp Vienotibu un SC, ne — nu jau, pēc Lūša pjedestalizēšanas jo īpaši — arī NA kā nacionāli ideoloģizētā sīkpartiju kolhoziņā.

    Faktiski Bērziņš partijas bridina un, ļoti ticams, mazliet slēpti aicina publiku no apakšas skaļi izteikt prasibu pēc citas vēlēšanu sistēmas.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    gliters > putekliic 18.04.2013. 10.22

    “Mums gan, kā jau visiem zināms, ir otra galējība – partijas ir interešu klubi, bez izteiktas ideoloģijas. Dalījums faktiski iet tikai par ģeopolitiskās orientācijas līniju.”

    Tieši tā!

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu