Drosme un realitāte • IR.lv

Drosme un realitāte

5
Foto — Lauris Vīksne, F64
Pauls Raudseps

Kā stāsta vēsturnieks Henriks Meinanders, Somijas cīņa par neatkarības saglabāšanu un izaugsmi bijusi sarežģītāka, nekā mēdzam domāt

Kad Somija, Igaunija, Latvija un Lietuva ieguva neatkarību pēc Pirmā pasaules kara, pārējā pasaule bieži runāja par četrām Baltijas valstīm. Kopš tā laika šo valstu liktenis ir būtiski atšķīries – kamēr trīs Baltijas valstis Somu līča dienvidu pusē cieta okupāciju un tagad tikai vēl cenšas sasniegt Rietumeiropas dzīves līmeni, Somija spēja novērst okupāciju, piebiedrojās Ziemeļvalstu saimei un tagad ir viena no bagātākajām un konkurētspējīgākajām valstīm pasaulē. Helsinku Universitātes profesoram Henrikam Meinanderam, kura grāmata Somijas vēsture iznākusi daudzās valodās, tagad arī latviski, jautājām – ko latvieši var mācīties no Somijas veiksmes stāsta?

Kāpēc Somijas liktenis ir tik ļoti atšķīries no pārējām trim Baltijas valstīm?

Viens pamatiemesls ir ģeogrāfija. Somiju norobežo Somijas līcis, un, ja kāds vēlas iekarot ne tikai Somiju, bet arī citas Eiropas valstis, tad Somija ir kā tāda kabata, no kuras grūti virzīties tālāk uz priekšu ar tanku kolonnām. Runājot par Otro pasaules karu, tas ir varbūt vissvarīgākais iemesls, kāpēc Somijas fronte nebija sarkanarmijas prioritāte. Polijas koridors un Baltijas valstis bija galvenā buferzona, kuru Staļins vēlējās kontrolēt.

Somu pretošanās Padomju Savienībai balstījās uz pārliecību, ka mēs spēsim valsti aizstāvēt. Protams, tas bija daļēji pārspīlēts optimisms. Tomēr Ziemas kara apstākļi Somijai bija labvēlīgi, jo PSRS bija slikti sagatavojusies. Pēc tam alianse ar Vāciju deva nepieciešamos rezultātus, un tā Somija spēja izvairīties no okupācijas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Iepriekšējais raksts

Nākamais raksts

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu