Ameriks melo par ostas velkoņu piedalīšanos makšķernieku glābšanā • IR.lv

Ameriks melo par ostas velkoņu piedalīšanos makšķernieku glābšanā

36
Foto: Edijs Palens, LETA
Anita Brauna

Makšķerniekus izglābušais velkonis pieder privātai igauņu firmai, kurai Rīgas brīvosta savulaik liedza sniegt pakalpojumus

Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs un Rīgas vicemērs Andris Ameriks pagājušajā piektdienā vēstīja, ka zemledus makšķerniekus no atlūzušā ledus gabala nocēla brīvostas velkoņi, ar to attaisnojot strīdīgo ostas lēmumu šos velkoņus iegādāties. Īstenībā, kā noskaidroja ir.lv, makšķerniekus izglāba privātajai firma PKL piederošais velkonis Marss-1.

«Rīgas ostas flotes velkoņi un ledlauzis iesaistās cilvēku glābšanā no atlūzušajiem ledusgabaliem,» 29.martā sociālajā tīklā Twitter par glābšanas darbiem rakstīja Ameriks. «Brīvostas velkonis Mars jau pirmo cilvēku grupu ved uz krastu. Velkonis Santa pašlaik uzņem nākamo cilvēku grupu,» sekoja nākamais ziņojums. «Andris Ameriks (GKR), kurš seko līdzi notiekošajai glābšanas operācijai Vakarbuļļos, aģentūrai LETA sacīja, ka šādi notikumi apliecina, ka osta, kurai ir savi velkoņi un ledlauzis, operatīvi var palīdzēt glābšanas operācijās,» vēlāk lasāms aģentūras LETA ziņā.

Patiesībā velkonis Marss-1, kurš ar izglābtajiem cilvēkiem redzams arī fotogrāfijās interneta portālos, pieder igauņu firmai PKL. Tās nosaukums redzams arī uz paša velkoņa. Tieši Marss-1 no ledus gabala nocēla 161 cilvēku. No Ir.lv rīcībā esošā PKL flotes dispečera ziņojuma, kurā pa minūtēm atainota velkoņu kustība ostā, secināms, ka Rīgas brīvostas trīs velkoņi glābšanas operācijas laikā atradās piestātnēs vai apkalpoja kuģus. Kad makšķernieki kāpa uz Marss-1, palīgā devās arī brīvostai piederošais velkonis Santa, taču noprotams, ka tā pakalpojumi vairs nebija vajadzīgi, jo visi Vakarbuļļos jūrā aizpūstie cilvēki jau bija uzkāpuši uz Marss-1.

Ir.lv lūdza viedokli Amerikam, kādēļ publiski melojis par brīvostas velkoņu līdzdalību cilvēku glābšanas operācijā. Ameriks atbildi sniedza ar mobilā telefona īsziņas palīdzību, pārmetot nekorektu jautājumu un apgalvojumu: “Gan PKL flotes velkonis Marss, gan brīvostas velkonis Stella strādā Rīgā un ir pakļauti ostas kapteinim, kurš arī pieņēma lēmumu, kam piedalīties glābšanas operācijā. Viņš nosūtīja uz turieni arī Varmu. Novēlu Jums vairāk pozitīvu emociju, jo tas pagarina mūžu.”

PKL un Rīgas brīvostai ir sarežģītu attiecību vēsture. Pēc tam, kad Rīgas brīvosta 2010.gadā nopirka savus velkoņus, tā neļāva igauņu firmai PKL sniegt velkoņu pakalpojumus Rīgā. Tiesa šo ostas rīcību atzina par nelikumīgu un uzlika par pienākumu atļaut PKL Rīgas brīvostā sniegt savus pakalpojumus. Arī Valsts kontrole šogad martā publiskotajā revīzijas ziņojumā brīvostas lēmumu iesaistīties velkoņu biznesā atzina par nepamatotu un secināja, ka, šim mērķim izveidojot SIA Rīgas brīvostas flote, osta «ir nelikumīgi rīkojusies ar finanšu līdzekļiem un mantu Ls 6 100 000 apmērā».

Ar piedalīšanos glābšanas darbos ostas velkoņu iegādi publiski attaisnoja arī Rīgas brīvostas pārvaldes darbinieks Viesturs Silenieks, kurš Twitter vēstīja: «Kad makšķernieki uz ledus gabala peld jūrā, tad ostai jātērējas un ar saviem velkoņiem par ostas naudu jāpalīdz glābt. (..) Lai Valsts kontrole arī skrien glābt! #Aprobežotība, #Tuvredzība #Pērkamība»

 

Komentāri (36)

Pēterītis 05.04.2013. 17.28

Ja cilvēks radis jebkurā situācijā melot, kāpēc kaut kāda igauņa velkoņa dēļ taisīt izņēmumu?

+30
-2
Atbildēt

0

austrisv 05.04.2013. 17.12

Galīgi neizbrīna Amerika dižošanās un p grznošanās ar svešām “pāva spalvām”.
Ameriks izvēlas visu kas noder, lai tikai reklamētos pirms pašvaldību vēlēšanām.
Paldies žurnālistiem, kuri ir modri, jo tas jau ir 4. varas uzdevums!

+26
-3
Atbildēt

0

silvija_vitina 05.04.2013. 16.34

Domāju, Ameriks nemaz nav iedziļinājies, kas kam pieder. Galvenais paspēt pirmajam ietvītot, lai radītu sajūtu, ka faktiski velkoni pats personīgi arī stūrējis un makšķerniekiem vēl roku pasniedzis, lai palīdzētu uzkāpt uz klāja.

Taču tāda sīka niansīte, norīkojumu doties Marsam, nevis ostas velkonim ir devis kāds pavisam konkrēts “čiekurs”, kurš gan jau ir izkalkulējis, ka par Marsa (kā privātuzņēmuma) pakalpojumiem valsts samaksās uz pilnu klapi pēc piestādītā rēķina (un rēķins nebūs pieticīgs), savukārt ostas velkoņa darbu nāksies norakstīt “izdevumos”. Kā tur Viesturiņš patvītoja? Lai maksā muļķi?

+25
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu