Bordāns: Jāatklāj visi koruptīvie gadījumi tiesās • IR.lv

Bordāns: Jāatklāj visi koruptīvie gadījumi tiesās

42
Tieslietu ministrs Jānis Bordāns. Foto: Kaspars Krafts, F64
Indra Sprance

Tieslietu ministrs maksātnespējas problēmu risinājumu saskata tiesu sistēmas reformā un stingrākā administratoru uzraudzībā

Žurnāla Ir pētījumā atklātais par parādos ieslīgušu uzņēmumu adresu maiņu, neilgi pirms tiesvedības nonākot konkrētos tiesu apgabalos, “nav normāla” prakse, uzskata tieslietu ministrs Jānis Bordāns (NA). Intervijā Ir viņš uzsver, ka pati firmu adrešu maiņa nav likuma pārkāpums, taču notiekošais liecina, ka “ir bijusi kaut kāda neobjektīva nepieciešamība to darīt, kaut kāda ekonomiska [vajadzība], acīmredzot.”

“Līdz ar to normāli tas nav. Tātad te ir robi. Un ja mēs dzirdam konkrētas sūdzības par konkrētiem procesiem, tad ir skaidrs, ka tur ir kaut kāda slimība,” sacīja ministrs. Viņš atzīst, ka pašreizējais maksātnespējas procesa regulējums kļuvis par vāju. Apstākļos, kad Latvijā dažās tiesās ir vien četri tiesneši, pastāv tiesu “tradīcijas” tiesnešu specializācijā civillietu un krimināllietu skatīšanā, “pie šīs sistēmas pirms pieciem gadiem izstrādātā kārtība par maksātnespējas administratoru rindu – šī kārtība izrādījusies viegli apejama un iedomātais risinājums nefunkcionē. Tā notiek jurisprudencē, kad paredz kaut kādu idealizētu risinājumu, uzraksta noteikumus, bet tos ar laiku atkož, kādā veidā var apiet. Šeit tas notiek. Regulāri. Jūsu parādītās lietas notiek.”

Ministrs atzīst, ka arī pie viņa paša vērsušies cilvēki ar sūdzībām – ne tikai ārvalstu investori, bet arī pašmāju uzņēmēji. “Ir bijuši gadījumi, kuri izskatās krimināli, un man ir jautājums, kāpēc tur nav Ekonomikas policija adekvāti rīkojusies.” Viņš arī esot apņēmības pilns risināt šīs problēmas. “Tā sakne – cēlonis šai problēmai ir gan tiesās, gan arī maksātnespējas administratoru darbībā, un tas nav nav vienas dienas jautājums, lai pateiktu – mēs izmainām. Tas ir process, lai mainītu vidi gan tiesās, gan arī pie administratoriem.”

Viens no risinājumiem, pēc ministra domām, būtu strukturālas reformas tiesās – veidojot tās daudz lielākas un pārskatot arī jautājumus, kas skar tiesnešu specializāciju. “Te ir divas puses, ar ko jāstrādā. Ir tiesneši un mēs jau esam iesākuši darbu pie tā, ka caur tiesu priekšsēdētāju atbildību un tiesnešu kvalifikāciju radīt labu iestādes reputāciju un labu darbu, lai nav negodīgas darbības. Un otra puse ir maksātnespējas administratori, kur, acīmredzot, tā shēma teorētiski bija it kā darbotiesspējīga, laba un varētu pastāvēt,” bet šobrīd vairs pilnībā nestrādājot.

Ministrs uzskata, ka lielos vilcienos pašreizējā kārtība, kad administratorus uzrauga Maksātnespējas administrācija, bet par sertifikāciju atbild pašu administratoru veidotā asociācija, varētu palikt arī turpmāk “pie nosacījuma par labu profesijas pārstāvju reputācijas līmeni”. Bordāns velk paralēles ar notāru profesiju – “kādreiz notāru reputācija bija tāda pati, es dzirdēju sarunas – bija tādas pašas kā par administratoriem. Un tā ir tagad mainījusies. Viņi ir spējuši mainīt vidi. Un tas pats ir jāizdara ar administratoriem. Sākotnēji viņiem jāpalīdz, to nevar pateikt – nu, tagad mainieties!”

Bordāns pieļāva, ka pašreizējā situācijā attiecībā uz administratoriem būtu nepieciešama “nedaudz stingrāka kontrole no Tieslietu ministrijas puses ar iespēju iejaukties arī sertificēšanas un sertifikātu atņemšanas jautājumos. Un šādā veidā komunicējot, arī tad mainīt to vidi”.

Vaicāts, kā iespējams tas, ka seši savstarpēji saistīti uzņēmumi nomaina tiesu apgabalu un visu sešu lietas tievedībā nejauši tiek izlozētas vienam un tam pašam tiesnesim, Bordāns atbildēja: “Es nedomāju, ka viņi nejauši [pārreģistrējas], protams. Te jau nav jābūt naivam.” Viņš uzskata, ka “tas ir organizatoriski noorganizēts process, kādā veidā pie tā nonākt.”

“Es esmu gatavs sadaraboties ar visām iestādēm, lai atklātu visus koruptīvos gadījumus. Tiklīdz mazākā nianse un iespēja būs, tas ir jāizdara. Nav tieslietu ministra tiesības nedz tiesu lemt, nedz par policiju strādāt, bet veicināt caurskatāmību un analizēt visas lietas. Tas no manas puses jau tiek darīts,” sacīja Bordāns.

Šķēršļus problēmu risināšanai ministrs nesaskata arī tajā, ka paša partijas biedri saistīti ar maksātnespējas biznesu. “Man neviens nav norādījis, nav aizrādījis, un es neesmu saredzējis šķēršļus. Man politiskā griba ir un es tur neredzu problēmas.”

 

Komentāri (42)

ligakalnina 04.04.2013. 08.06

“Šķēršļus problēmu risināšanai ministrs nesaskata arī tajā, ka paša partijas biedri saistīti ar maksātnespējas biznesu”
————————————————
Tur jau tā problēma, tāpēc vārdi ir tikai vārdi, vēl jāskatās, vai tam sekos arī reāli darbi.
Un, ja sekos, tad vēl jāskatās, cik ilgi tāds ministrs paliks savā amatā, tas taču ir vesels bizness, kurā iesaistīti visi, un aiz kura stāv ietekmīgi cilvēki, sākot no negodīgiem uzņēmējiem, beidzot ar tiesnešiem, un kurā apgrozas milzu naudas, stipri jocīgi izskatās ministra pārsteigums par Ekonomikas policijas bezdarbību, tā bezdrbība, vai atkal, darbība atsevišķos gadījumos atsevišķu uzņēmēju labā konkurentu likvidēšanai, un ne jau par “pliku velti”, jau ir EP bizness.
Štokenbergs bija pirmais, kas mēģināja tur ko mainīt, un cik ilgi viņam to ļāva, sākās melnais PR, utt.
Nu bet ja ministrs visu to nopietni, nevis PR nolūkos, tad atliek tikai novēlēt sekmes.

+11
-5
Atbildēt

14

    Sandris Maziks > ligakalnina 04.04.2013. 10.04

    dzeris49
    “Pat Straumes tāda tīri latviskā “kļička” – Batjka”

    Vai tu, pakaļā drāztais parašņik, te kļičkas dali?

    +2
    -12
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > ligakalnina 04.04.2013. 10.07

    andrejs
    “Štokenbergs saņēma pēc nopelniem.”

    1. Štokenbergs nav saņēmis pēc nopelniem.
    2. Viņa nopelni nav pienācīgi novērtēti.

    Tribunāls visu izlabos.

    +2
    -10
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > ligakalnina 04.04.2013. 10.37

    lno
    Vai Straumes grēksūdze izslēdz čekas pederastu, komunistu cūku, neostaļinistu, rusistu un krievu armijnieku – deģenerātu pret viņa ilgstoši vērso melno PR?
    Ne Birks vienojās ar kampējiem, bet partija izdarīja briesmīgu kļūdu, piekāpjoties dažos jautājumos, par zicpriekšsēdētāja amatu promaskavisko izdzimteņu: Amerika, Ģiņēviča, Kurdjumova un Bojāra pārvaldītā RD.

    +3
    -10
    Atbildēt

    0

    Ojārs > ligakalnina 04.04.2013. 08.55

    Štokenbergs bija pirmais, kas mēģināja tur ko mainīt, un cik ilgi viņam to ļāva, sākās melnais PR, utt.
    ——————-
    Melnais, ar faktiem nepamatots, PR bija pret Straumi un Jāni Birku. Štokenbergs saņēma pēc nopelniem.

    +3
    -9
    Atbildēt

    0

    Ojārs > ligakalnina 04.04.2013. 16.18

    INO:Vai tad nelasīji Straumes grēksūdzi? Viņš taču atvainojās par okupāciju
    ————————-
    Vai tad par to džeri un visu sugu ozoliņi viņu lamā? Tak nē. Par to, ka viņu divi krievu noziedznieki dēvēja par Batjku. Neviens nav uzrādījis ierakstītu telefona sarunu ar Straumi, kurā viņš
    a) atsauktos uz iesauku Batjka,
    b) kaut kādā veidā būtu dzirdams sarunās (ar šķēli, šļeseru, citiem krievu bandītiem) par Jūrmalgeitu.
    p.s. Ja kādu liberastu politiķi bandīti saukātu par Pediņu, diez vai ozoliņi to 1000reiz tiražētu, vai ne?

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 04.04.2013. 09.40

    Jā, Betija, Zatlers vienmēr un visur, ir viņam kāds sakars ar tēmu, vai nav, saprotu.

    +7
    -8
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > ligakalnina 04.04.2013. 11.43

    Optiskais Tēmeklis
    Pēc kara obligāti seko tribunāls un Štokenberga un viņam līdzīgo karš pret Latviju tiks izbeigts līdz ar kremļa krišanu. Eventuālā decimācija kopš Romas(ne Romkas) laikiem ir kalpojusi kā prevencija.
    Nav laika pa skolām staigāt, maizīte arī jānopelna.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    liene.dz > ligakalnina 04.04.2013. 21.37

    “Nu bet ja ministrs visu to nopietni, nevis PR nolūkos, tad atliek tikai novēlēt sekmes.”

    Imho, par Bordāna vārdu nopietnību viskompetentāk varētu izteikties agrākais TM parlamentārais sekretārs (tas, kurš tagadējais VL “ģenerālsekretārs”)… :)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    dro > ligakalnina 04.04.2013. 10.57

    articulus100. Dzintars var tikai sapņot pat tādu PR kā pret Straumi un Birku:)

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ligakalnina 04.04.2013. 09.34

    Ak, dzeri, dzeri!
    Mani vienkārši sajūsmina tava rūpe par to, lai vārdi saskanētu ar darbiem:))
    Vai tad tas nebiji tu, kas Zatlera pirmsvēlēšanu vārdus, kas burtiski dažās dienās krasi pārvērtās par absolūti neiespējamiem un nesolītiem darbiem, nosauci par “gudru rīcību”?
    Tāda absolūti neizprotama tev tā vērtību mēraukla IR, dzeri. Tāda staipāma, kā no gumijas.

    +11
    -8
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ligakalnina 04.04.2013. 09.41

    No tevis mācos, dzeri:D

    +11
    -6
    Atbildēt

    0

    dro > ligakalnina 04.04.2013. 10.16

    andrejs. Melnais, ar faktiem nepamatots, PR bija pret Straumi un Jāni Birku.
    ____________________
    Šodien gan Tavi apgalvojumi uzjautrina. Vai tad nelasīji Straumes grēksūdzi? Viņš taču atvainojās par okupāciju…Birks vienojās ar kampējiem, lai izstumtu JL no RD vadības.

    +10
    -3
    Atbildēt

    0

    piziks > ligakalnina 04.04.2013. 11.10

    Articulus, Tu tik boļševistiskā terorista kaismē verbalizē par tribunāliem, decimācijām, utt., utml. ka sāc jau vilkt uz Martu Krustiņsoni kā revolucionārās pārliecības etalonu. Cik biežī Tevi aicina uz skolām un bērnudārziem paust savu kaismi?

    +10
    -2
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 04.04.2013. 09.26

    Jā, “Batjka”, kurš bija iesaistīts gan Mottes dzīvoklu dalīšanas skandālā, gan Jūrmalgeitā, noteikti tīrs un skaidrs, kā bāreņa asara, un īsta latviešu patriota paraugs.
    Pat Straumes tāda tīri latviskā “kļička” – Batjka liecina par viņa absolūto latviskumu un patriotismu.

    +13
    -5
    Atbildēt

    0

dace_ampermane 04.04.2013. 10.38

Cik man zināms, Vācijā uzņēmumam jādod īpašnieka uzvārds. Nemaz nebūtu slikti ieviest šo Latvijā. Grūti? He-hē…

+5
0
Atbildēt

0

peerku 04.04.2013. 08.58

Ministrs Bordāns atstāj simpātiska un godīga cilvēka iespaidu, kas drīzāk grib, bet nevar nevis var, bet negrib.

+10
-7
Atbildēt

1

    ievuliitis > peerku 04.04.2013. 12.22

    Uzreiz jau neviens nevar. Te ir jāatceras neizsīkstoša zelta sakāmvārdu krātuve – “ломать – не строить”. Ķīlis, par piemēru, lauž. Vai redzi kaut par kapeiku kādu uzlabojumu viņa vadītāja nozarē? Vai ceri ieraudzīt? Es vairs neceru. Bet uz Bordānu – ceru.

    +9
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu