«Maiami» Rīgas nomalē • IR.lv

«Maiami» Rīgas nomalē

3
Amerikāņu izmeklētāji uzskata, ka Deniss radīja programmatūru, kas ar vīrusu inficētajos datoros pārveido banku mājaslapu izskatu un pieprasa lietotājiem ievadīt papildu informāciju, ko noziedznieki pēc tam izmanto kontu uzlaušanai. Šī foto tapšanas laiks nav zināms.

Studiju gados viņš bijis viduvējs un pasniedzējiem prātā nav palicis. Taču ASV izmeklētāji uzskata – rīdzinieks Deniss Čalovskis (27) kopā ar līdzzinātājiem programmējis vienu no postošākajiem datorvīrusiem pasaulē

Gaidot, vai valdība nolems izdot viņu tiesāšanai ASV, datorvīrusa Gozi izstrādē apsūdzētais Deniss Čalovskis cietumā stingri turas pie paša izstrādātā režīma. Ik dienu viņš zina, cikos celsies, cik daudz uzrakstīs, cik daudz izlasīs, cik pietupienu un atspiedienu veiks, stāsta Denisa māte Jeļena Čalovska. «Viņš sevi ļoti noskaņo, lai izturētu,» nosaka klusā un solīdā pusmūža sieviete. Viņas acis ir apsārtušas. Māte piekrīt tikties neitrālā teritorijā – kafejnīcā Gardumiņš Čaka ielā, nevis ģimenes dzīvoklī Imantā, kur decembrī specvienība ar trosēm nolaidās no deviņstāvu ēkas jumta un ielauzās pa balkonu un logiem, lai aizturētu viņas dēlu.

Ja Deniss tiks izdots ASV un tur notiesāts, viņam draud 67 gadi cietumā. Māte ir pārliecināta, ka dēls ir bez vainas un notikusi kļūda – Deniss neesot datorguru ar segvārdu «Maiami», kurš kopā ar līdzzinātājiem veidojis Gozi vīrusu. ASV izmeklētāji to sauc par vienu no finansiāli postošākajiem datorvīrusiem vēsturē, jo ar to inficēti vairāk nekā miljons datoru dažādās pasaules valstīs, sagrābti banku dati un iztukšoti klientu konti gan Eiropā, gan ASV, nodarot zaudējumus desmitiem miljonu apmērā.

Pats Čalovskis martā no cietuma rakstītā atklātā vēstulē lūdza sabiedrības atbalstu viņa neizdošanai, taču nekādu viedokli par smagajām apsūdzībām neizteica. Tā vietā viņš runāja par aizturēšanu un uzsvēra – joprojām ir šokā par to, ka tiesiskā valstī pieļaujama ielaušanās dzīvoklī, citvalstu pārstāvju īstenota kratīšana Latvijas pilsoņa dzīvesvietā (aizturēšanā Latvijas policija sadarbojās ar FIB) un izdošana valstij, «kur oficiāli tiek pielietota spīdzināšana». Čalovskis norādīja, ka līdz šim nav nonācis policijas uzmanības lokā, dzīvojis kopā ar pensionētajiem vecākiem un pelnījis iztiku ar datortehnikas un motociklu remontu, līdz «pēkšņi mana mierīgā dzīve sabruka».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu