Laikraksts: Latvijā izmanto spiegošanas datorprogrammu iedzīvotāju izsekošanai • IR.lv

Laikraksts: Latvijā izmanto spiegošanas datorprogrammu iedzīvotāju izsekošanai

15
Foto: Evija Trifanova, LETA

“FinSpy” programma var tikt izmantota arī politiski motivētai uzraudzībai

Datordrošības eksperti 25 valstīs, arī Latvijā, atklājuši spiegošanas datorprogrammu “FinSpy”, ko izmanto valdības savu iedzīvotāju izsekošanai, vēsta laikraksts “New York Times”.

Programmas “FinSpy” izplatību atklājis Toronto Universitātes Munka Ārlietu skolas “Citizen Lab” drošības pētnieks Morgans Markiss-Buārs un Kalifornijas universitātes datorzinātņu doktorantūras students Bils Marčaks, kas pērn sāka pētīt dažiem Bahreinas aktīvistiem nosūtītus aizdomīgas e-pasta vēstules, raksta LETA.

Pētot aizdomīgās vēstules, abi eksperti atklāja, ka tās satur izspiegošanas programmas, kas var uzņemt ekrānšāviņus, ierakstīt “Skype” sarunas, ieslēgt kameras un mikrofonus un fiksēt rakstīto ar klaviatūru.

Spiegošanas programmas kodā eksperti atrada nosaukumu “FinSpy”, kas ir Lielbritānijas kompānijas “Gama Group” pārdota spiegošanas programma. Pēc “Gamma Group” apgalvojumiem, tā pārdod valdībām uzraudzības datorprogrammas, kas paredzētas kriminālizmeklēšanām.

Aptuveni gadu ilgā izmeklēšanā Markiss-Buārs un Merčaks atraduši pierādījumus, ka “FinSpy” darbojas no serveriem 25 valstīs, tai skaitā arī Latvijā.

Līdz abu pētnieku nejaušajai programmas atrašanai virkne datordrošības ekspertu gadu mēģināja to izsekot. “FinSpy” plašāku uzmanību iemantoja 2011.gada martā, kad protestētāji iebruka Ēģiptes valsts drošības dienestu galvenajā mītnē un tur atrada dokumentu, kas bija “Gamma Group” piedāvājums pārdot spiegošanas programmu “FinSpy” tagad gāztā prezidenta Hosni Mubaraka valdībai.

“Gamma Group” izpilddirektors Martins Menšs norādījis, ka kompānija neizpauž savu klientu loku, taču piebildis, ka uzņēmums pārdod valdībām tehnoloģiju kriminālnoziedznieku uzraudzīšanai.

Pēc Menša sacītā, šīs tehnoloģijas tiek izmantotas “pret pedofiliem, teroristiem, organizēto noziedzību, cilvēku nolaupīšanu un cilvēku kontrabandu”.

Tomēr Markisa-Buāra un Merčaka atklājumi liecina, ka programma pārdota arī valstīm, kur ir augsts ļaunprātīgas izmantošanas risks. “Paskatoties uz valstu sarakstu, kurām “Gamma” pārdod [savu programmu], daudzās no tām nav veselīga likuma vara. Tā vietā, lai izsekotu nolaupītājus un narkotiku tirgotājus, drīzāk izskatās, ka programma tiek izmantota politiski motivētai uzraudzībai,” norāda pētnieki.

Eksperti līdz šim atklājuši, ka “FinSpy” darbojas no komandas un kontroles serveriem 25 valstīs – Austrālijas, Bahreinas, Bangladešas, Lielbritānijas, Brunejas, Kanādas, Čehijas, Igaunijas, Etiopijas, Vācijas, Indijas, Indonēzijas, Japānas, Latvijas, Malaizijas, Meksikas, Mongolijas, Nīderlandes, Kataras, Serbijas, Singapūras, Turkmenistānas, Apvienotajiem Arābu Emirātiem, ASV un Vjetnamas.

Etiopijā “FinSpy” bija apslēpts e-pasta vēstulēs, kas nosūtītas politiskajiem disidentiem. Savukārt Turkmenistānā, ko cilvēktiesību organizācijas raksturo kā vienu no visrepresīvākajām valstīm, programma darbojas uz servera, kura IP adrese pieder Komunikāciju ministrijai.

Eksperti norāda, ka iedzīvotāju uzraudzības tehnoloģiju pārdošana pašlaik faktiski netiek regulēta. “FinSpy”, kas pazīstams arī ar nosaukumu “FinFisher”, mērķdatoros tiek iesūtīts līdzīgi kā ļaundabīgās programmas ar krāpniecisku e-pasta vēstuli vai kā populāru programmu viltus papildinājums. Programma īpaši izstrādāta, lai izvairītos no pretvīrusu programmām.

Izspiegošanas programma arī sastopama populārāko zīmolu viedtālruņu operētājsistēmās.

 

Komentāri (15)

egils_krastins 19.03.2013. 17.57

Tad jau sanāk, ka pateicoties šai programmai tika atklāts Ušakova e-pasta saturs un pēc tam piemests nabaga Jākabsonam. Par ko tad Jākobsonam tā jācieš – seju sagrieza, pat psihenē ielika…

Vai tad mūsu IeM nespēj noskaidrot, kas par lietu un likt cilvēkam mieru.

+9
-1
Atbildēt

2

    inesite15 > egils_krastins 19.03.2013. 18.57

    > tarax_tara

    – Man domāt, Tu kaut ko, may be, jauc … ( Par to … nematerialo, kā jāsaprot, vai, nabadzību un fizisko nespējību … ) – ?
    … – Kā to pateikt … – PAŠĀ IESĀKUMĀ bija poliči vai jekabsona aktivitates ?

    ( – Es NEKAD UN NE PAR KĀDU NAUDU UZ KO TĀDU NEPARAKSTĪTOS, ja kas … arī uz priekšu )

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    egils_krastins > egils_krastins 19.03.2013. 19.16

    Sākumā bija Vārds, un Vārds bija pie Dieva…..Jāņa ev.1:1 Jaunā Derība :)

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

buchamona 19.03.2013. 21.46

Ja ar to nodarbojas SAB, Drošības policija u.c. līdzīgas iestādas – ar, vai bez sankcijas, mani tas neuztrauc, lai izlūko veseli :) LR apstākļos, kad valsts ir pilna ar ienaidniekiem, droši vien, tā ir nepieciešamība.

+8
0
Atbildēt

0

efeja60 19.03.2013. 19.43

Man nav ko slēpt, bet tie, kas par cilvēkiem interesējas šādā veidā, īsti veseli nav (tie, kas dod pavēles interesēties). Un tas mani dara uzmanīgu, kas zin, kāds hitlera vai staļina sindroms dzīvo slimajās galvās un ko viņi vēl var izdomāt sadarīt. Bet par to, ka Latvijā tiek vākta informācija par interneta komentētājiem, savulaik izpļāpājās Mūrniece, televīzijā pasakot, ka “mēs zinām, kas raksta komentārus”.

+4
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu