Ķuzis: Nevienu policistu no darba pēc 16.marta netaisos atlaist • IR.lv

Ķuzis: Nevienu policistu no darba pēc 16.marta netaisos atlaist

112
Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis. Foto: Edijs Pālens, LETA

Policistu darbs 16.martā bijis ļoti labs, uzskata policistu priekšnieks

Valsts policijas (VP) priekšnieks Ints Ķuzis policijas darbinieku darbu 16.martā vērtē kā ļoti labu, jo par spīti saspringtajai gaisotnei tiesībsargi rīkojušies profesionāli un darījuši visu iespējamo, lai verbālais konflikts nepārtaptu par fizisku.

Komentējot situāciju, kad 16.marta pasākumā pie Brīvības pieminekļa Saeimas deputāts no Nacionālās apvienības Jānis Dombrava piedraudējis atlaist uz vietas esošos policistus, Valsts policijas priekšnieks sacīja, ka pagaidām šādas tiesības esot tikai viņam un nevis Saeimas deputātiem.

Ķuzis nebija īpaši runīgs par šo jautājumu, bet piebilda, ka politiķim bijusi agresīva vārdu pārmaiņa ar antifašistu organizācijas pārstāvjiem starp kuriem bijuši arī policisti un tiesībsargi, lai izvairītos no fiziskiem konfliktiem mēģinājuši abas iekarsušās puses nomierināt. “Pieļauju, ka šāda policistu rīcība vēl vairāk nokaitināja. Taču nevienu no policistiem par šādu rīcību nedomāju atlaist, jo viņu rīcībā nav nekāda pārkāpuma,” piebilda Ķuzis.

Ķuzis intervijā Latvijas Radio stāstīja, ka 16.martam tiesībsargājošās institūcijas gatavojas īpaši atbildīgi, jo ik gadu, kā arī šis nav pagājis bez mazākiem vai lielākiem incidentiem.

“Domāju, ka policija ir paveikusi visu kā plānots. Tomēr par notikušajiem incidentiem no iesaistītajām pusēm vēl neesam saņēmuši nevienu iesniegumu. Kad tie tiks iesniegti, tad arī izvērtēsim,” pastāstīja Ķuzis.

Leģionāru atceres pasākuma un viņu pretinieku piketa laikā pie Brīvības pieminekļa sestdien īslaicīgi aizturēti pieci cilvēki un kopumā, policijas vērtējumā, 16.marta pasākums noritējis nedaudz saspringtākā gaisotnē nekā iepriekšējos gadus, ziņo LETA.

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins teica, ka aizturētie ir no leģionāru atbalstītāju vidus, taču vēl nevarēja pateikt, kā tiks kvalificēti aizturēto personu pārkāpumi.

Kāda sieviete aizturēta, jo no biedrības “Apvienība pret nacismu” pie Brīvības pieminekļa noliktā vainaga izrāva lenti. Kādu citu aktīvistu policisti aizturēja pēc tam, kad viņš mēģina izraut vadus biedrības “Apvienība pret nacismu” uzstādītajiem skaļruņiem, kas atskaņoja skaļu padomju laiku mūziku krievu valodā un uzrunas.

Pretēji iepriekšējos gados novērotajai klaigāšanai un dažādiem savstarpējiem apvainojumiem, leģionāru atceres pasākumi un to pretinieku aktivitātes sestdienas rītā pie Brīvības pieminekļa sākās klusi. Tomēr brīdī, kad piemineklim tuvojās vairāki simti leģionāru atceres gājiena dalībnieku, pretējās nometnes pārstāvji skaļruņos sāka atskaņot ļoti skaļu, ausīs griezošu mūziku un sirēnu skaņas.

Uz brīdi skaļā mūzika aprāvās, bet pēcāk atkal sāka dārdēt skaļruņi. Kad gājiena dalībnieki sāka likt ziedus pie pieminekļa, protestētāju mūzika atkal apklusa un skaļrunis sāka atskaņot uzrunas. Tās gan bija latviešu valodā.

Gājienu pie pieminekļa sagaidīja jaunieši ar Latvijas karogiem. Gājiena dalībnieki spēlēja dūdas un citus instrumentus. Kā atbildi skaļruņiem gājiena dalībnieki sāka dziedāt dziesmu “Šeit ir Latvija”.

Pie protestētājiem, lai apklusinātu skaļruņus, mēģināja nokļūt arī Saeimas deputāti Jānis Dombrava (NA) un Raivis Dzintars (NA), bet policija viņus atturēja no šāda soļa. Vēlāk Dzintars, nu jau kopā ar Nacionālās apvienības Saeimas frakcijas konsultantu Jāni Iesalnieku, mēģināja atkārtot manevru, taču – atkal nesekmīgi.

Arī Grišins atzina, ka lielāko neizpratni leģionāru atbalstītāju vidū izraisīja biedrības “Apvienība pret nacismu” atskaņotā skaļā mūziku un uzrunas. Grišins uzsvēra, ka šādu pasākuma norisi saskaņojusi Rīgas dome. Ne visi to saprata, tāpēc daži pat mēģināja apgāzt barjeras, norādīja policijas pārstāvis. Lai izvairītos no fiziskiem konfliktiem, policijai dažus cilvēkus nācies aizturēt.

Pēc Grišina teiktā, lielākie riski pasākuma laikā, kā jau paredzēts, bija saistīti ar verbālām sadursmēm. Gājienu uzmanīja daudz policistu, daži arī ar suņiem.

Raiņa bulvārī netālu no pieminekļa noticis arī kāds fizisks konflikts starp divām personām, apliecināja policijā. Pēc aģentūras LETA rīcībā esošās informācijas, tajā bijis iesaistīts dažādu nelielu nevalstisku organizāciju, tai skaitā “Apvienības pret nacismu” aktīvists Jānis Kuzins.

Pēc pasākuma Nacionālās apvienības “Visu Latvijai”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (NA) pārstāvji paziņoja, ka pirmdien plāno prasīt iekšlietu ministra Riharda Kozlovska (RP) demisiju, jo policija pieļāvusi, ka protestētāji leģionāru atceres gājiena dalībnieku sagaidīja ar skaļām sirēnām un ausīs griezošu mūziku krievu valodā.

Savukārt iekšlietu ministrs uzskata, ka policija leģionāru piemiņas pasākumā bijusi savu uzdevumu augstumos.

 

Komentāri (112)

velgarita 18.03.2013. 09.28

Interesanti, ko darītu ar Arēnas Rīga vadību, ja vienā laikā tajā zālē notiktu gan hokeja, gan basketbola spēle.
Istenībā, Rīgas domes vadība dodot vienlaicīgi vienā vietā sarīkot pasākumus, ir veikusi pamatīgu provokāciju.

+19
-1
Atbildēt

3

    cheszz > velgarita 18.03.2013. 09.42

    Neaizmirsti nacionāļus un antifašistus, kuriem to tikai vajadzēja: divi zābaki- pāris.

    +5
    -9
    Atbildēt

    0

    dro > velgarita 18.03.2013. 09.30

    arnisster. Neaizmirsti iekšlietu ministrijas un policijas vadību.

    +9
    -6
    Atbildēt

    0

    Egita > velgarita 18.03.2013. 09.58

    neazmirsti tankus 1940 gadā un deportācijas,Liteni..

    +9
    -4
    Atbildēt

    0

alexander 18.03.2013. 10.59

Atļauju antifašistu pasākumam ar apdullinoši skaļo mūziku pie Brīvības pieminekļa, kas pēc definīcijas šajā simboliskajā vietā nav pieļaujama, deva RD. Tādēļ visas pretenzijas, pamatoto sašutumu un aicinājumus atkāpties jāadresē šīs iestādes vadībai. Un vislabāk to varēs izdarīt pašvaldību vēlēšanās un cerams, ka vēlētāju nostāju tad nemīkstinās bezmaksas brauciens sabiedriskajā transportā.

+13
-2
Atbildēt

2

    janis17 > alexander 18.03.2013. 12.00

    lovelove Nav taisnība – ja policija redz, ka tiek pārkāpts likums, kuram ir augstāks spēks par RD noteikumiem, policijai tas ir jānovērš – tā ir valsts atbildība!!!

    Likuma Par sapulcēm, gājieniem un piketiem prasības.
    3.pants.(3) Valsts ne tikai nodrošina pulcēšanās iespējas, bet arī gādā, lai pulcēšanās netiktu traucēta.
    9.pants.(2) Sapulču, gājienu un piketu laikā nodrošināms, lai attiecīgais pasākums netraucētu publiska pasākuma, valsts vai pašvaldības rīkota pasākuma, iepriekš pieteiktas sapulces, gājiena vai piketa norisi. 15.pants.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    egils_krastins > alexander 18.03.2013. 11.07

    Arī Britānijā sabiedriskais transports ir par brīvu pensionāriem un skolēniem. Lai gan pie varas ir konservatīvā partija.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

velgarita 18.03.2013. 10.20

Atļauju dod Rīgas pašvaldība (šķiet, ka izpilddirektors Juris Radzevičs), konsultējoties ar policiju.
Es centos abstrahēties no ideoloģiskajām un politiskām lietām.
Leģionāriem ir savu biedru piemiņas datums. Ko atzīmēja oponenti pie Brīvības pieminekļa es nesaprotu? Fašisma atdzimšanu?! Švaki tas fašisms pie mums atdzimst jau 20 gadus… un kāpēc 16.martā. Ir tak datumi, kad vermahts iesoļoja Rīgā, vai Sarkanā Armija Rīgu “atbrīvoja”. Tie būtu piemēroti datumi.
KATRĀ ZIŅĀ MĒS REDZAM, KĀ PUSĒ IR RĪGAS PAŠREIZĒJĀ VADĪBA UN VARAM VĒLĒŠANĀS PARĀDĪT SAVU ATTIEKSMI PRET TO!

+13
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu