Maijvaboli iemīlēt nav vienkārši • IR.lv

Maijvaboli iemīlēt nav vienkārši

1
Foto — Kaspars Krafts, F64

Gundegas Repšes zudušā laika mežģīnes

Manās rokās ir iekļuvis izcilās latviešu prozaiķes Gundegas Repšes jaunākais vēstījums pasaulei, īsprozas krājums Vīrs tapīrs un citas radības – rakstnieces personiskais ieguldījums tā dēvētajā latviešu zooloģiskās īsprozas apcirknī. Māksliniece Vita Lēnerte parūpējusies par to, lai katra atšķirtā grāmatas lappuse atdzīvotos kā melnbaltiem dzīves rakstiem apjozta Lieldienu ola. Olas iekšienē Gundegas Repšes izteiktie vārdi. Bet grāmatas melnais vāks izaicinoši šauj lodes lasītāju virzienā ar elektriski rozā burtiem, gluži kā pati autore.

Krājumu veido 22 stāsti. Tos vairāk gribas dēvēt par impresijām vai dzīves skicēm. Intelektuālais «trekings» pa autores asajām, brīžiem sirreālajām vārdu mežģīnēm un atmiņām. 

Mellužu mājas vistas un mazās Gundegas jau diezgan «pieaugušais» spriedums par tām: baltās ir bezpersoniskas un grūti atšķiramas, toties brūnās – ar savu dosjē un raksturu. Pēc pārdesmit lappusēm kļūst skaidrs, ka mazā Gundega ir pilsētas meitene. Varbūt precīzāk būtu teikt – pilsētā iesprostota meitene ar pāri plūstošu sirdi. Meitene, kura savu bērnību aizvada dezinficētā padomju Rīgas dzīvokļa vientulības tornī. Visi Gundegas mēģinājumi iegūt sev mājdzīvnieku – draugu un kaut kā iepazīt dzīvo pasauli cieš fiasko. Toties mājās netrūkst sterilitātes un grāmatu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu