Vasarsvētki pārbīda EP vēlēšanas uz 2014.gada maiju • IR.lv

Vasarsvētki pārbīda EP vēlēšanas uz 2014.gada maiju

30
Foto: Andrejs Terentjevs, F64

 

Eiropas Savienības (ES) valstis nolēmušas mainīt Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu norises dienas, šādi cerot vairot vēlētāju aktivitāti. Diplomāti ES Padomes tā dēvētajā vispārējo jautājumu darba grupā nolēmuši pārcelt 2014.gadā no 5. līdz 8.jūnijam paredzētās vēlēšanas uz laiku starp tā paša gada 22. un 25.maiju, vēsta LETA.

Lēmums šonedēļ būs jāapstiprina ES vēstniekiem, bet vēlāk – ES ministriem un eiroparlamentāriešiem. “Dažas delegācijas sākotnēji pret to iebilda nacionālo konstitucionālo iemeslu dēļ vai arī tāpēc, ka viņi vēlējās izvairīties no problēmām saistībā ar reģionālo vēlēšanu norisi, bet beigās tika panākta vienbalsīga vienošanās,” pastāstīja ES amatpersona.

Ideju sākotnēji martā izvirzīja Eiropas Parlaments. 2014.gada 8.jūnijā kristīgā baznīca svin Vasarsvētkus, un tas nozīmē, ka daudzi cilvēki būs devušies brīvdienās un, ja būtu paturēts sākotnējais vēlēšanu datums, balsošanā nepiedalītos.

Pēdējo gadu zemā vēlētāju aktivitāte sagādājusi apkaunojumu ES institūcijām. Pirmajās EP vēlēšanās 1979.gadā balsoja vidēji 62% vēlētāju, bet ar katru nākamo balsojumu vēlētāju aktivitāte samazinājusies, līdz 2009.gadā tā nokritās līdz 43% atzīmei.

Atsevišķās valstīs vēlētāju interese bijusi vēl zemāka. Tā Lietuvā 2009.gadā EP vēlēšanās piedalījās 21%, bet Polijā – 25% vēlētāju.

 

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu