Neriskē! • IR.lv

Neriskē!

2
Vija Sīle

Reklāma pret ārstu kukuļošanu – sanaido sabiedrību vai atveseļo?

KNAB sāktā reklāmas kampaņa Neriskē ir tikai sākums vērienīgai cīņai pret korupciju veselības aprūpē, kas ir viens no KNAB prioritārajiem darba virzieniem. Kāpēc tieši medicīna, nevis kāda cita joma? Tāpēc, ka korupcija medicīnā palielina sociālo nevienlīdzību – trūcīgo cilvēku nespēja veikt papildu maksājumus liedz kvalitatīvu veselības aprūpes pakalpojumu pretstatā tiem, kuri šādus papildu maksājumus var atļauties. Otrkārt, tā kā pati mediķu vide ar «pateicību» tradīciju acīmredzami nespēj tikt galā, ir nepieciešama radikāla iejaukšanās no malas. Treškārt, Latvijas sabiedrībā ir augsta tolerance pret korupciju medicīnā, tādēļ, lai mainītu attieksmi pret ierastajām aploksnītēm, tā ir jāveido ar visai aktīvu kampaņu un sociālo reklāmu palīdzību – tādu, kas parāda, cik nenormāla patiesībā ir šī prakse.

Būtu naivi domāt, ka KNAB neveic kādas citas, nopietnākas darbības korupcijas apkarošanai medicīnā, taču kampaņai ir cits uzdevums – piesaistīt sabiedrības uzmanību un pateikt: «Tā dzīvot nevar!»

Jebkura reklāma var patikt vai nepatikt, bet, ja tā ir sociālā reklāma, tai jābūt aktuā-lai, patiesai un iedarbīgai. Rullītis Neriskē acīmredzami tāds ir, par ko liecina aktīvā sabiedrības reakcija un viedokļu dažādība. Sašutums par reklāmas neētiskumu nav pamatots, jo minētais reklāmas rullītis ir patiess – tas ataino problēmu, kas nav patīkama ne pēc satura, ne pēc formas. Runāt par korupciju maigā formā būtu pretrunā ar problēmas būtību un kampaņas mērķiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu