Bērziņš situāciju koalīcijā salīdzina ar Blaumaņa noveli "Nāves ēnā" • IR.lv

Bērziņš situāciju koalīcijā salīdzina ar Blaumaņa noveli “Nāves ēnā”

29
Valsts prezidents Andris Bērziņš (no kreisās) un premjerministrs Valdis Dombrovskis. Foto: Evija Trifanova, LETA

Valdība nokļuvusi uz „ledus gabala”, uz kura visiem neesot vietas

Valsts prezidents Andris Bērziņš vērtējot situāciju koalīcijā, izlemjot, vai atbalstīt Anrija Matīsa kandidatūru satiksmes ministra amatā, to salīdzināja ar Rūdolfa Blaumaņa noveli “Nāves ēnā”, jo, pēc viņa domām, pašlaik valdības koalīcija pati nokļuvusi uz ledus gabala, uz kura visiem nav vietas.

“Pašreizējā situācija ir ļoti līdzīga, bet, abstrakti paskatoties uz to, jāsaka, ka nekas nav zaudēts, jo arvien ceru, ka koalīcijas partijas kopīgi spēs atrast ceļavēju, lai nokļūtu uz cietzemes,” atzina prezidents.

Pēc viņa domām, viens no iemesliem, kāpēc izveidojusies šāda situācija, ir tuvojošās vēlēšanas, bet kā otru prezidents minēja to, ka Nacionālā apvienība jūtoties nenovērtēta. “Šķiet, ka nenovērtēšanas moments ir viens no būtiskākajiem šajā gadījumā. Tomēr aicinu koalīcijas partijām izprast situācijas nopietnību un arī šādos svarīgos jautājumos diskutējot rast kompromisus,” sacīja prezidents.

Saeima šodien ārkārtas sēdē lems par uzticības izteikšanu satiksmes ministra amata kandidātam Anrijam Matīsam. Pašreizējā Satiksmes ministrijas valsts sekretāra Matīsa kandidatūrai gan nav viennozīmīga koalīcijas atbalsta, un ar nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) Matīss rēķināties nevar. Arī Reformu partija iepriekš pauda viedokli, ka atbalsta Matīsu, bet neatbalsta “situāciju un procedūru”, kādā viņu paredzēts apstiprināt amatā.

Premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) gan ceturtdien norādīja, ka, pārrunājot būtiskākos iebildumus pret Matīsu, radies iespaids, ka tie ir vairāk saistīti ar kandidāta izvēles principiem, proti, to, ka tiek virzīts bezpartijisks ministrs. Premjers uzsvēra, ka kandidāta atlase notika, vadoties no spēkā esošā koalīcijas līguma, turklāt “Vienotība” gatava uzņemties politisko atbildību par Satiksmes ministriju.

Vienlaikus valdības vadītājs teica, ka Matīsa kandidatūrai atbalsts varētu būt pietiekami plašs, lai nodrošinātu parlamenta vairākuma atbalstu. Līdz ar to Matīss amatā varētu tikt iecelts ar opozīcijas balsīm. Zaļo un zemnieku savienība jau iepriekš pauda, ka lielākā daļa deputātu varētu atbalstīt Matīsu.

 

Komentāri (29)

janis17 01.03.2013. 09.38

Uzjautrinoši ir tas, ka ja pret matīsu kurn NA, tad tie visi ir idiņi un kas tik ne vēl, bet, ja to tieši to pašu dara RP, tad daži komentētāji sāk runāt par “liberālām vērtībām”, “kandidāta apspriešanu”, “demokrātisku procesu” utt.

+12
-7
Atbildēt

4

    ligakalnina > janis17 01.03.2013. 10.42

    NA pati vainīga, ka tos vairs neviens nevērtē kā nopietnu politisko spēku, kas grib izdarīt ko reālu un Latvijas labā, vairākums sen sapratuši, ka vienīgā motivācija jebkam, ko dara NA, ir savu, tikai NA, vajadzīgu mērķu sasniegšana, un biežākais veids, kā NA to panāk, ir valdības šantāža.
    To apliecina arī personas, ko NA virza ministros un savas partijas līderos – Bērziņš, Lūsis, utt., iepriekšējos blēžus nepieminēšu.
    NA iedomājusies, ka neviens nespēj to visu adekvāti novērtēt un izdarīt secinājumus, par laimi, tā nav.
    Nu bet, šaubu nav, daļa tās elektorāta, kuram svarīga tikai “nacionalā retorika”, to atbalstīs jebkurā gadījumā, līdz tā nonāks līdz situācijai, kādā nonāca TB, agri vai vēlu, tas notiks, patreiz NA strauji slīd pa TB iebraukto ceļu.

    +6
    -10
    Atbildēt

    0

    Kaspars > janis17 27.03.2013. 20.49

    man sen nav devuši dzert un visu laiku skaidrā dzīve postpadomju Latvijā man pārāk grūta. bet ko ZOOatlers – 3.5 gadus klusēja kā šnabi mutē ieņēmis un tad pateica to, ko visi sen zināja – nu, darbaļaudīm prieki, bet nu ne uz ilgu – ieberzās. tak jau drauga Jāņa suns Ferda gudrāka par Latvijas elektorātu! ķepu arī elektorāts dod, bet metu bumbiņu, suns atnes, atvēzējos uz vienu pusi, aizmetu uz otru – vienu reizi apjāju, turpmāk lopiņš ne kust, kamēr neizlaižu bumbiņu no nagiem! izmēģināju pēc pus gada – atcerās! a Latvijas elektorātam atmiņa 3 mēneši. vairāk jau, kā vāverei – vāverei 3 dienas, bet.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dro > janis17 01.03.2013. 10.09

    aivarsk. Precīzi:)

    +7
    -6
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > janis17 01.03.2013. 14.59

    Un tagad, dzeri – tikpat “trāpīgi” par Zatlera tankistu partiju. Ja tev nesanāks, piepalīdzēšu.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

janazakovica 01.03.2013. 10.36

bezins aizmirsa pateikt ka lembergs man lika teikt ka pareizaa koalicija ir zzs sc un Rp..ar premjeru lembi…berzinam ka komunistam tuvakam jabut darbam nikto nehatel umiratj..

+8
-3
Atbildēt

0

austrisv 01.03.2013. 09.32

Tā izskatās, jau labi pasen, ka pašvaldību vēlēšanu ietekme uz partiju ambīcijām aug ar katru dienu.
Koalīcijas partijas tiešām ir kā uz ledus gabala, tikai diezin vai viņas grib tikt prom no tā, drīzāk gan iekarot sev lielāku laukumu uz ledus gabala.

+5
-4
Atbildēt

1

    Kaspars > austrisv 27.03.2013. 20.39

    bet tas ledus kusačiņš drūp, kūst un top arvien mazāks. bet nu jā, to tie lumudurātōri – sliktā gaisa izlaidēji uz augstā ♪ čivinādami, nemana.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu