Saldais ēdiens • IR.lv

Saldais ēdiens

6
Galvenajās lomās Vita Vārpiņa un Kristofers Konovalovs.

Mammu, es tevi mīlu seansā man blakus neviens negulēja!

Esmu diezgan pacietīga kinoskatītāja. Varu cītīgi sekot ekrānā notiekošajam pat tad, ja blakus sēdošais žurnālists no Ķīnas redz jau trešo sapni, skatoties filmas pirmizrādi Berlīnes kinofestivālā. Un nav arī brīnums – filma šoreiz tiešām bija garlaicīga, lai arī runāja par ģimeniskām vērtībām un ar savu klātbūtni to bija pagodinājusi galvenās lomas atveidotāja, pati Katrīna Denēva. Atliek secināt jau daudzkārt pierādīto, ka slaveni aktieri un uzpūsts filmas budžets nav garantija, ka iznākums būs baudāms.

Jāņa Norda filmu Mammu, es tevi mīlu apzināti neskatījos Berlīnē, bet kā labam saldajam ēdienam taupījos Rīgas pirmizrādei. Un, ziniet, šajā seansā man blakus neviens negulēja. Jau no pirmajiem kadriem filma aizrāva līdzi stāstam par 11 gadus veco Raimondu. Var tikai apbrīnot, kā, nebūdams profesionāls aktieris – bet varbūt tieši pateicoties tam -, var tēlot tik nesamāksloti un dabiski. Arī scenārijs, ko uzrakstījis Nords, ir neizpušķots un mūsdienīgs, bet tajā pašā laikā emocionāli piesātināts un pavērsieniem bagāts. Atbilstoši mūsu laikam veidoti dialogi, kuros atstāta vieta arī paša pārdomām, nevis didaktiskam izskaidrojumam kā pirmklasniekam – te bija domāts šādi un ne citādi. Ikdienas dzīve starp mājām un skolu. Pārstrādājusies mamma, ko lieliski atveido Vita Vārpiņa, kas viena audzina pusaugu zēnu – tāds diezgan tipisks Latvijas ģimenes modelis. Un, kā jau puikām pienākas, filmas galvenais varonis iekuļas dažādās nepatikšanās, kuras kā lavīna draud viņu pašu aprakt. Tomēr aizkustinošākais skatoties bija tas, ka arī tādā mazā zēnā mīt liela sirdsapziņa, kas neļauj dzīvot tālāk melos.

Filma ir dinamiska un spraiga, pateicoties lieliskai montāžai, operatora darbam un mūzikai. Pirmajām divām lietām savu roku, kā lasām titros, pielikuši amerikāņu «profiņi». Iespējams, tas arī rada šo ļoti labo sajūtu, ka vienlaikus gan skaties, gan neskaties «latviešu» kino.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu