Sprinovska uzņēmumi Daugavpilī saņēmuši pasūtījumus par 9,5 milj. latu • IR.lv

Sprinovska uzņēmumi Daugavpilī saņēmuši pasūtījumus par 9,5 milj. latu

24
Foto: Reinis Hofmanis, F64

Raidījums: Bez pilsētas domes priekšsēdētājas Kulakovas ziņas nevarēja pieņemt šos lēmumus

Ar uzņēmēju Jāni Sprinovski, kuru Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aizturēja tā dēvētajā Daugavpils siltumtīklu lietā, saistītas koģenerācijas stacijas pēdējos gados no a/s “Latvenergo” saņēmušas dāsnus maksājumus – kopumā 9 626 000 latus, svētdien vēstīja TV3 raidījums “Nekā personīga”.

Raidījums vēstīja, ka līgumu par siltuma ražošanu TEC 3 parakstījuši KNAB arestētie Daugavpils siltumtīklu vadītājs Māris Laudiņš un SIA “Batergo” vadītājs Gints Sorokins. Līgums ir acīmredzami izdevīgs privātfirmai un neizdevīgs Daugavpils pašvaldībai, jo paredz, ka tā no privātfirmas dabūs pirkt siltumenerģiju vienalga – vai ziemā būs silts vai auksts.

2007.gadā Sprinovskim izdevās pirmo reizi uzvarēt Daugavpils siltumtīklu konkursā par siltuma piegādi. Gadu vēlāk bija apjomīgs līgums jau par cita mikrorajona apsildi. Pilsēta pat atteicās modernizēt savas iekārtas, tās daļēji nodeva Sprinovska rīcībā un turpināja pirkt siltumu.

Tas savukārt uzņēmējam ļāva attīstīt elektrības ražošanu koģenerācijā un pārdot to par paaugstinātām cenām. 2011.gadā “Latvenergo” ar Sprinovski saistītām koģenerācijas stacijām samaksāja 4 326 000 latu, gadu vēlāk jau 5 300 000 latu.

2011.un 2012.gadā Daugavpils siltumtīkli atkal sarīkoja konkursus par siltuma piegādi un pieteikušās tikai Sprinovska firmas, kas arī uzvarēja. Līdz ar to SIA “Sprino” Daugavpilij piegādā siltumu 9 500 000 vērtībā, bet SIA “Batergo” par 6 200 000 miljoniem latu, vēsta LETA.

Raidījums pieļauj, ka, acīmredzot, arī par pēdējo darījumu Sprinovskis iekritis ar kukuli Daugavpils vicemērs Vjačeslavs Širjakovam. Tieši Širjakovs domē bijis atbildīgs par komunālajiem jautājumiem un par siltumapgādi.

Tomēr „Nekā personīga” norāda, ka Širjakovs nevarēja pieņemt visus lēmumus. Daugavpils siltumtīklu kapitāla daļu turētāja ir Daugavpils domes priekšsēdētāja Žanna Kulakova (RP) un bez viņas ziņas uzņēmums pats nevar akceptēt darījumus par lielām summām. Raidījums arī informē, ka Kulakova vienošanos ar Sprinovski esot atbalstījusi. Kulakova „Nekā personīga” teica: „Mums jau iepriekš tāda prakse bija un mums tas ir ierakstīts „Daugavpils siltumtīkli” attīstības programmā.”

Jau ziņots, ka kukuļa summa, kas figurē Daugavpils pašvaldības amatpersonu krimināllietā, ir 120 000 eiro (84 000 latu), pastāstīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks.

Izmeklētāju iegūtā informācija liecina, ka kukulis ne mazāk kā 120 000 eiro apmērā nodots par pašvaldības amatpersonu pieņemtajiem labvēlīgajiem lēmumiem kāda komersanta interesēs. Pēc kukuļa nodošanas kukuļošanā iesaistītās personas 1.februārī aizturētas.

KNAB priekšnieks atklāja, ka divas Daugavpils pašvaldības amatpersonas šajā kriminālprocesā atzītas par aizdomās turētajām kukuļņemšanā un dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā, divi uzņēmēji atzīti par aizdomās turētajiem kukuļdošanā un dienesta stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas atbalstīšanā, bet vēl divi uzņēmēji tiek turēti aizdomās par starpniecību kukuļošanā un dienesta stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas atbalstīšanu.

3.februārī ar tiesas lēmumu apcietinājums kā drošības līdzeklis piemērots diviem uzņēmējiem un vienai Daugavpils pašvaldības amatpersonai. Vēl trim personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, tai skaitā otrai Daugavpils pašvaldības amatpersonai – arī aizliegums pildīt savus pienākumus.

Streļčenoks pastāstīja, ka KNAB sāktais kriminālprocess ir par iespējamu Daugavpils pašvaldības amatpersonu kukuļošanu saistībā ar “Daugavpils siltumtīklu” īstenotajiem projektiem.

Izmeklēšanas laikā KNAB darbinieki veikuši 26 kratīšanas vairākās vietās, tajā skaitā Daugavpils pašvaldības amatpersonu darbavietās. Aizturētas sešas personas, no tām divas Daugavpils pašvaldības amatpersonas.

KNAB priekšnieks Streļčenoks lietā iesaistīto personu vārdus neatklāja, taču aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka pēc pagājušajā nedēļā veiktajām kratīšanām Latgalē tiesa apcietinājusi trīs personas – Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieku Vjačeslavu Širjakovu, kā arī uzņēmējus Jāni Sprinovski un Gintu Sorokinu. Apcietinājums minētajām personām piemērots kā drošības līdzeklis.

 

Komentāri (24)

janazakovica 11.02.2013. 12.01

tirais sikums salidzinot ar PLL un lembja bandas apmeriem..daugavpili vel tikai maacas.

0
0
Atbildēt

0

Sandris Maziks 11.02.2013. 09.01

Vai Kulakova nav no Putina piesmietā bandas?

+1
-1
Atbildēt

1

    grislits > Sandris Maziks 11.02.2013. 11.01

    Līdz sept.2012 bija LPP/LC, no sept.2012 ir RP biedre.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu