Valsts kanceleja pērn mierizlīgumu procesos ietaupījusi 150 miljonus latu • IR.lv

Valsts kanceleja pērn mierizlīgumu procesos ietaupījusi 150 miljonus latu

28
Foto: Lita Krone, LETA

Ņemot vērā neveiksmīgo pieredzi ar vilcienu iepirkumu un fotoradariem, sagatavoti priekšlikumi valsts līgumu slēgšanas procesa pilnveidošanā

Valsts kanceleja pagājušā gada laikā, risinot strīdus sarunu veidā, valstij ietaupījusi vairāk nekā 150 miljonus latu, aģentūrai LETA pavēstīja Ministru kabineta preses sekretāre Signe Znotiņa-Znota.

Pagājušā gada laikā starptautiskajos tiesvedības procesos ir panākti mierizlīgumi ar vairākiem ārvalstu uzņēmējiem, tādējādi Valsts kancelejas juristi esot nodrošinājuši ievērojamu ietaupījumu valsts budžetā.

Kā vēsta LETA, viens no vērienīgākajiem pērn panāktajiem mierizlīgumiem ir saistīts ar Šveices koncerna “Vitol” izvirzīto investīciju pretenziju pret valsti, balstoties uz Latvijas-Šveices investīciju aizsardzības līgumu. Prasījuma summa bija norādīta 150 miljoni latu ar piebildi, ka zaudējumu summa pieaug katru dienu. Pēc investora domām, izmantojot reiderisma metodes, viņam bija atņemtas kontrolpaketes tiesības uzņēmumā “Latvijas kuģniecība”.

Valsts kancelejas Juridiskā departamenta vadītāja vietnieks Ivars Mēkons skaidroja, ka starptautiskās tiesvedības rezultāts ir atkarīgs no ekspertu kompetences un profesionalitātes. “Katra šāda tiesvedība ir vērtējama kā paraugprāva, taču kopējas izpratnes panākšana un strīdu risinājumu rašana ārpus šķīrējtiesas procesiem viennozīmīgi it pozitīvs signāls investoriem, ka valsts spēj gan aizstāvēt savas intereses, gan arī ir stabils un paredzams partneris ilgtermiņa sadarbībai,” pauda Mēkons. Viņš uzsver, ka strīdu risināšanas sarunas starptautiskajā tiesvedībā ir izšķirošas Latvijas interešu aizstāvēšanai.

Mēkons arī norādīja, ka līdz šim panāktie mierizlīgumi starptautiskajos tiesvedības procesos valstij netiešā veidā ir nodrošinājuši vēl lielāku ieguvumu, īpaši ņemot vērā, ka Valsts kancelejas rīcības rezultātā ir izslēgta iespēja pret valsti uzsākt dārgus, ilgus un ar neparedzamu iznākumu apvītus starptautiskos šķīrējtiesu procesus.

Savukārt, ņemot vērā neveiksmīgo pieredzi ar vilcienu iepirkumu un fotoradariem, ir sagatavoti Valsts kancelejas priekšlikumi valsts līgumu slēgšanas procesa pilnveidošanā. Mēkons uzsvēra, ka Valsts kancelejas ekspertu uzdevums ir izvērtēt sagatavoto līgumu projektus, lai pārliecinātos, vai lielo valsts saimniecisko līgumu noslēgšanas rezultātā nākotnē nepastāv riski valsts interesēm, un lai novērstu iespējamos riskus valstij nonākt zaudētāja pozīcijās līguma neizpildes vai laušanas gadījumā.

 

Komentāri (28)

janazakovica 08.02.2013. 19.54

var mierigi pretendeet uz latvijas lepnuma balvu..ja kadreiz kaut ka kaut mazakajaa varetu ieredniem ticeet…melo tacu kaa suni un uz katra varda

0
0
Atbildēt

0

garausiitis 08.02.2013. 16.34

Re kā , vecais Simons tomēr neieslēdza skaitāju …. Slidens bija jautājums :)

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu