Sods par radio klausīšanos piebeidz nekomerciālo „Mājas svētību” • IR.lv

Sods par radio klausīšanos piebeidz nekomerciālo „Mājas svētību”

68
Laura Ziemele (no kreisās) un Renāte Pablaka "Mājas svētībā". Foto: Gints Ivuškāns, F64

Advokāts tomēr apņēmies taisnīgumu panākt Eiropas tiesā, ja Latvijas likumi nav sakārtoti

Pēc divu gadu darbības un tiesas bargā lēmuma par 500 latu soda naudu par radio klausīšanos bez licences telpaugu apmaiņas punkts „Mājas svētība” pēc mēneša tiks slēgts. Saimnieces nespēj samaksāt bargo sodu un ir nogurušas no birokrātiskās cīņas, ceturtdien raksta žurnāls „Ir”. Punktu visam pielika arī nesen bloķētais uzņēmuma bankas konts.

Viss sākās pirms gada, kad 22.februārī veikaliņā „Mājas svētība” ienāca divi vīrieši. Viena no īpašniecēm – Renāte Pablaka – klausījās ziņas Latvijas radio „Klasika”. Civilā tērptie kungi teica, ka esot Valsts policijas darbinieki, un prasīja uzrādīt licenci, kas ļauj klausīties mūziku. Renātei tādas nebija.

Sabiedrības uzmanību pērn piesaistīja tieši šis gadījums ar nesamērīgi tiesas piespriesto soda naudu 500 latu apmērā. Sākās plaša diskusija par autortiesību likuma nejēdzībām un pārspīlējumiem. Pērn minimālais sods par autortiesību pārkāpšanu bija tieši 500 latu, maksimālais – 5000. Jau toreiz „Mājas svētības” īpašnieces teica, ka šie 500 lati ir veikaliņa vairāku mēnešu apgrozījums. „Peļņas mums te vispār nekad nav bijis,” saka Renāte.

Sodu par neatļautu mūzikas klausīšanos neuzliek policija, bet gan tiesa. Lielākā kļūda ir tā, ka „Mājas svētība” palaida garām iespēju Vidzemes priekšpilsētas tiesas piespriesto 500 latu naudassodu pārsūdzēt 10 dienu laikā. Par notikušo pastāstīja draugiem, un, kad pēc dažiem mēnešiem, maijā, tas nonāca „Delfu” žurnālistes ausīs, šī kļuva par galveno ziņu vairākos medijos, sākās diskusijas. 

Sīkāk tika skaidrota Autortiesību likuma būtība, un tapa skaidrs, ka sods draud arī par to, ja šoferis autobusā klausās mūziku un darba devējs nav iegādājies licenci. Saeima ātri vien grozīja Administratīvo pārkāpumu kodeksu, un minimālais sods tika samazināts no 500 līdz vienam latam. Grozījumi stājās spēkā pērn 1.jūlijā.

Tagad meitenes izskatās nogurušas. Stāsta par īres cenām, par lielo siltuma rēķinu, lai arī telpās visu ziemu turas tikai +10 grādi. Krīzes laikā, kad „Mājas svētība” radās, bija pacēlums: nu tik radošie varēs ievākties tukšajos smalko veikalu salonos, jo namīpašnieki nolaidīs īres cenas. „Kāds jau nolaida, bet likumi un nodokļi palika tie paši,” nosaka Renāte.

Jezgu ap „Mājas svētību” medijos pamanīja advokātu birojā VARUL un nolēma bez maksas sniegt palīdzību. Advokāts Valdis Bergs, papētījis ES tiesas spriedumus, secināja, ka sods nav ne taisnīgs, ne samērīgs. Tagad viņš palīdz sakārtot dokumentus, lai varētu iesniegt sūdzību Eiropas Savienības tiesu un tiesātos pēc būtības – proti, pēdējā iespēja būs celt prasību tiesā pret valsti par zaudējumu nodarīšanu uzņēmumam nesamērīga soda piemērošanas dēļ.

„Mājas svētības” otra īpašniece Laura Ziemele to komentē šādi: „Tas viss notiek tādā līmenī, ka mēs jau sen no tā neko nesaprotam. Kosmoss!”

Tomēr Renāte un Laura SIA „Mājas svētība” nelikvidēs, jo tas ir prasītājs tiesā. Vienīgā neērtība, kas radusies tiesāšanās dēļ: janvāra sākumā tika bloķēts konts, kurā bija 100 latu, un tagad norēķini jāveic skaidrā naudā.

Pats veikaliņš un augu apmaiņas punkts gan vairs nedarbosies, jo meitenes nodevušās jau citām profesionālām nodarbēm. „Savu misiju šī vieta izpildījusi brīnišķīgi,” saka Renāte un uzskata to par lielisku piedzīvojumu, par kuru varētu uzrakstīt grāmatu.

Ievas Albertes rakstu “Kā likums nokaltēja oāzi” žurnālā “Ir” lasiet šeit.

 

Komentāri (68)

grislits 07.02.2013. 09.01

Joprojām nesaprotu loģiku tam, ka jāmaksā iestādēm, kurās skan radio.

Radiostacija jau ir samaksājusi par autortiesībām par visu savu iespējamo auditoriju. Tātad, ja es un jebkurš cits klausās radio mājās vai veikalā vai darbā, radiostacija par to jau ir samaksājusi autoriem. Kādēļ vēl kādam jāmaksā atkārtoti?

Cita lieta, ja veikalā atskaņo publikai diskus. Bet radio jau ir sedzis samaksu par visu iespējamo auditoriju.

Pie tam, radio konkrēti uzskaita, kas cik reizes skanējis un maksā konkrētiem autoriem, vai nemaksā nemaz, kur beidzies autortiesību termiņš. Respektīvi radio konkrēti uzskaita kompozīcijas un zina, cik kuram autoram pienākas. (Es gan nezinu, vai tādā veidā tiek maksāta autoratlīdzība avi arī kaut kāda viena summa par visiem).

Bet kā var taisnīgi sadalīt starp autoriem kaut kādu no veikaliem par licenci saņemtu summu?

+36
0
Atbildēt

8

    efeja60 > grislits 07.02.2013. 17.02

    Pilnīgi noteikti tā ir arī ASV un tas ir ASV vēstniecības pirksts ar Microsoft un Birkava aktīvu dalību. Tagad viņi ir laimīgi.

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    Edzs > grislits 08.02.2013. 00.50

    tas pretigakais ka mantraushi sakot no Shkjeles un Shlesera lidz Milgravei un Marai Zalitei sit tos vajakos, tie vinjiem nav cilveki kas censhas veikalinju ar mazu ienjemumu noturet.
    mantraushiem vienigais ko tie respekte ir nauda kuras tiem nekad nebus uzkrats pietiekami, jebkuru jebkad zaudetu siknaudu vinji drausmigi pardzivo – vai tiesham vinji mainisies, tas ir pierausies tikai tad kad varbut vinju mashinas pec CSDD noskaidrotiem numuriem gules nodedzinatas ar vederiem gaisa.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Edzs > grislits 08.02.2013. 00.24

    lno “…mūsu interpretācija”
    ~~~~~~~~~~~~~~~~
    es domaju ka shis velosipeds ir Latvija shadi interpretets tatad izgudrots .
    te ir radita iespeja savstarpeji bagatinaties gan autoriem gan visiem citiem pa kjedi iesaistitiem, radio un TV cilvekiem kas pienjem lemumus tos atskanjot tai skaita.
    ir iespejams cits pavisam pretejs celjsh – Radio un TV var nevis maksat bet iekaset no autoriem atlidzibu par vinju darbu reklameshanu tos atskanjojot, tachu nav dzirdets ka TV un Radio kautkas tads jebkad butu ienacis prata un vinji to butu velejushies darit. vinji dzivo ceribas uz lielu naudu kas griezisies ievieshot uz autordarbu lielam izmaksam pamatotu abonentmaksu kuru maksasim visi, ari tie kas Latvijas Radio un TV neklausas un neskatas.
    ja sabiedribai piegrieztos dzivot ka muljkjiem tad cinja ar atsaldenjiem butu varianti – alkatigakos autorus un vinju parstaveto Akalkaku varetu arstet publiku aicinot uz boikotu vinju tirgotiem muzikas diskiem.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    grislits > grislits 07.02.2013. 09.42

    lno: jo tas atbilst “rietumu vērtībām”:)
    _________________

    Man gan ir jautājums, vai tas tiešām atbilst “rietumu vērtībām”? vai tiešām tā ir arī citur, vai tas ir kārtējais mūsu pašu izgudrojums?

    +14
    0
    Atbildēt

    0

    dro > grislits 07.02.2013. 09.44

    roberts. Protams, ka “mūsu” interpretācija:)

    +14
    0
    Atbildēt

    0

    dro > grislits 07.02.2013. 09.39

    zirnekliene Šeloba. Galvenais ļautiņiem iestāstīt, ka viss ir pareizi ,jo tas atbilst “rietumu vērtībām”:)

    +17
    -3
    Atbildēt

    0

    gliters > grislits 07.02.2013. 09.53

    Galvenais ir “pareizi” interpretēt “Rietumu vērtības” – tas tiesa.

    +20
    0
    Atbildēt

    0

    gliters > grislits 07.02.2013. 09.17

    Kas tur ko nesaprast – arī parazītiem vajag ēst.

    +28
    0
    Atbildēt

    0

dro 07.02.2013. 09.37

Notikušais būtu saprotams, ja Latvijā kā ASV valdītu “likuma fašisms” /zirnekliene Šeloba/.
Šobrīd tas nav nekas cits kā kārtējais birokrātijas vienaldzības, cinisma un savas varas demonstrējums, atbaidoša “Eirāzijas” dzimumzīme, kur cilvēks un tā radošais potenciāls nav vērtība.

+29
-1
Atbildēt

1

    efeja60 > dro 07.02.2013. 16.59

    Visa šī autortiesību un blakustiesību jezga tieši no ASV nāk. Tieši ASV uzspieda Latvijai tos nesamērīgos sodus un netaisnīgos likumus. Tas ir ASV pamatbiznes – iegūt tiesības uz kaut ko, pēc tam spekulēt. Ja vēl tās tiesības piederētu autoriem, bet tās nepieder autoriem, tās pieder kompānijām. Autori pamatā pelna ar koncertiem.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

austrisv 07.02.2013. 09.44

Vēl joprojām mūsu valstī valda likumi, ka tas kurš bezkaunīgāks un kam nauda, ar demagoģiju panāk savu, kā parazīti vai piepes , kuri parazitē uz nabaga tautas rēkina. Cik tādu jau nav bijuši padomju laikos un turpina sarasties atkal no jauna.

+26
-1
Atbildēt

3

    efeja60 > austrisv 07.02.2013. 17.11

    Pusi no ģimenes ienākumiem maksāt par komunālajiem, nav normāli, skaidri zinot kurinātāju neefektivitāti un izšķērdību. Strādā – maksā par apkuri – mirsti! Gribi, lai cilvēki samierinās ar tādu dzīvi?

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    kristrun > austrisv 07.02.2013. 14.57

    vai ne? Bamslim taču iznāk.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Maija > austrisv 07.02.2013. 12.18

    Šelobas kundze, ieliku krustiņu. viss pareizi, tikai nevaru piekrist tēzei par nabaga tautu. Nu ir jāizbeidz lietot šo nodrillēto sociķu un visādu citu ušakoviešu jājamzirdziņu izmantošanu. Tauta mums kā jau tauta – ne sevišķi bagāta, bet katrā ziņā ne jau no nabadzīgākajām.
    P.S. nupatiņās vienā ineta komentā lasīju kādas šīs “nabaga tautas” pārstāves žēlošanos augsto apkures rēķinu dēļ, kurā minētā persona sūrojas, ka tagad visa $ aiziet apkurei un vasarā nevarēs atļauties aizbraukt ceļojumā :D Patiesi nabadzīga cilvēka problēmas!

    +9
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu