Latviešu arhitektam Birkertam un Gaismas pilij starptautiska atzinība • IR.lv

Latviešu arhitektam Birkertam un Gaismas pilij starptautiska atzinība

45
Arhitekts Gunārs Birkerts un Gaismas pils projekts. Publicitātes foto

Birkerts nominēts Amerikas Arhitektu institūta Zelta medaļai 2013

ASV dzīvojošais latviešu arhitekts Gunārs Birkerts nominēts Amerikas Arhitektu institūta Zelta medaļai 2013 un iekļuvis šīs prestižās balvas kandidātu finālā. Tā ir starptautiska atzinība un augsts novērtējums arhitekta daudzu gadu radošam darbam, kurā nozīmīga vieta ir arī jaunās Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkai, informē LNB atbalsta biedrības pārstāve Sanita Kitajeva.

Birkerta iekļūšana prestižās balvas finālā ir liels sasniegums, ar ko Latvijai ir iemesls lepoties. Amerikas Arhitektu institūta Zelta medaļa kopā ar Prickera prēmiju ir augstākie profesionālie novērtējumi arhitekta darbam. Tā ir atzinība tiem arhitektiem, kuru darbs sniedzis būtisku ieguldījumu un paliekošu ietekmi arhitektūras nozares teorijā un praksē.

Arhitekts Birkerts par izvirzīšanu starptautiskajai balvai saka: „Jūtos pagodināts par nomināciju Amerikas Arhitektu institūta Zelta medaļai. Tas ir augsta līmeņa arhitektūras profesionāļu un akadēmiķu vērtējums un lēmums. Ir atzīts mans devums modernas arhitektūras progresā un jauno arhitektu izglītošanā. Iekļūšana finālā apliecina mana snieguma nozīmīgumu. Esmu pateicīgs par šo pagodinājumu.”

No trim finālistiem par uzvarētāju izraudzīts 1944.gadā dzimušais, kompānijas „Morphosis” dibinātājs Toms Meins (Thom Mayne), arī Prickera prēmijas laureāts. Pasaule Tomu Meinu pazīst kā Toronto un Sinsinati universitātes, Pomonas augstskolas, Sanfrancisko Federālās pārvaldes ēkas vai „Giant Group Campus” Šanhajā arhitektu.

 

Komentāri (45)

buchamona 07.02.2013. 12.14

Amerikāņi no arhitektūras neko nesaprot :)

Rīgas mēram Gaismas pils atgādina lielveikalu “Maxima”

“…. Ēka pie šiem apstākļiem par 130 miljoniem, kas uz doto brīdi, es atvainojos, izskatās drausmīgi, es to katru dienu redzu pa logu. Kad bija vizualizācija, tas izskatījās stiklots projekts, bet tagad izskatās kā tāda milzīga “Maxima”…Iepriekš Ušakovs izteicies, ka tas Gaismas pils ir “stulbs” projekts… ” :) http://www.tvnet.lv/zinas/viedokli/398926-rigas_meram_gaismas_pils_atgadina_lielveikalu_maxima

Patīk man lasīt, kā Rīgas mērs runā latviski :)

+10
-4
Atbildēt

0

mariam 07.02.2013. 12.35

Īsti korekts jau tas virsraksts un teksts nav – AIA Gold Medal ir godalga arhitektam, varētu teikt, -par “mūža devumu”, nevis atzinība kādai vienai konkrētai ēkai. Tāpēc minēt virsrakstā bibliotēku – tā ir maldināšana.

Tāpat ziņa tiek pasniegta tā, it kā Birkerts nupat būtu izvirzīt finālam un ka nu gaidīsim rezultātus.. – bet patiesībā tas fināls vakar jau ir noslēdzies un godalga piešķirta Tomam Meinam. Taču, protams, jebkurā gadījumā, – nominācija un tikšana finālā – tas ir ļoti cienījami.

+8
-2
Atbildēt

2

    ievuliitis > mariam 07.02.2013. 13.09

    “No trim finālistiem par uzvarētāju izraudzīts 1944.gadā dzimušais, kompānijas „Morphosis” dibinātājs Toms Meins (Thom Mayne), arī Prickera prēmijas laureāts. Pasaule Tomu Meinu pazīst kā Toronto un Sinsinati universitātes, Pomonas augstskolas, Sanfrancisko Federālās pārvaldes ēkas vai „Giant Group Campus” Šanhajā arhitektu.”
    Šī frāze rakstā bija no paša sākuma. Lasīji tikai virsrakstu? :)

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    buchamona > mariam 07.02.2013. 14.06

    žoržs. IR dažkārt var atrast dīvainus virsrakstus, taču šoreiz, vismaz man, virsraksta jēga liekas nepārprotama.
    Tātad, tas vien, ka Birkerts ir iekļauts konkursa finālā, kura uzvarētājs iegūst Amerikas Arhitektu institūta Zelta medaļu, ir liela atzinība arhitektam un reizē arī viņa projektētajiem darbiem.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

jmaklakovs 07.02.2013. 12.29

Smuka ēka. Vienīgi no dienvidu puses dažkārt izskatās tāda pelēcīga. Bet no Vecrīgas puses vai Akmens un Vanšu tiltiem iespaids pat ļoti labs. Vēl viens obligātais attēls Rīgas kartiņās un bukletos.

+9
-5
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu