FM uzdots sameklēt auditoru "Liepājas metalurga" finanšu analīzei • IR.lv

FM uzdots sameklēt auditoru “Liepājas metalurga” finanšu analīzei

37
Foto: Evija Trifanova, LETA

 

Valdība otrdien uzdeva Finanšu ministrijai (FM) meklēt auditorkompāniju, kas veiks uzņēmuma “Liepājas metalurgs” padziļināto finanšu analīzi, vēsta LETA.

Pēc valdības sēdes Valsts kases pārvaldnieks Kaspars Āboliņš sacīja, ka auditorkompānijas pasūtītājs būs Finanšu ministrija un audits varētu ilgt līdz marta beigām.

Šī pārbaude nebūs tādā izpratnē kā gada pārskats, bet par konkrētiem finanšu analīzes uzdevumiem viņš atturējās runāt. Patlaban arī netiekot runāts par kādu citu valsts atbalsta veidu, jo vispirms ir jāveic uzņēmuma finanšu analīze.

Savukārt premjerministrs Valdis Dombrovskis (Vienotība) atgādināja, ka paši uzņēmuma pārstāvji vērsās valdībā, norādot, ka uzņēmumam ir problēmas, tai skaitā arī grūtības maksāt obligātā iepirkuma komponenti. “Taču jau no pirmā acu uzmetiena ir redzams, ka uzņēmumā ir kaut kādas īstermiņa likviditātes grūtības, kas ievērojami pārsniedz tās problēmas, kas būtu radušās no zaļās enerģijas vai līdzīgiem jautājumiem,” teica Dombrovskis.

Jau ziņots, ka “Liepājas metalurgs” iepriekš paziņoja par atteikšanos maksāt obligāto iepirkuma komponenti (OIK), kas ir daļa no elektroenerģijas tarifa. Uzņēmums norādīja, ka augošais OIK maksājums katastrofāli ietekmē finansiālo stāvokli, tāpēc nolemts OIK daļu nemaksāt un šo summu novirzīt saistību dzēšanai. Savukārt valdība lēmusi par detalizētu uzņēmuma finanšu pārbaudi, lai spriestu par papildu atbalstu lielākajam ražotājam Latvijā, kā arī izvērtētu, vai tas ir spējīgs pildīt saistības pret valsts galvojumu. Kopīgi ar Finanšu ministriju tiek gatavots parāda restrukturizācijas plāns.

 

Komentāri (37)

garausiitis 05.02.2013. 19.34

Domājams īpaši nevajag iespringt , jo shēma ir principā skaidra – tā slēpjas faktā ,ka metāllūžņus iepērk caur ofšoriem , kur nosēžas peļņa .
LM spekulē ar to ,ka uzņēmums ir sociāli svarīgs Liepājai kā lielākais darba devējs. Par OIK – cik dzirdēts , tad pats LM ir ne tikai OIK maksātājs , bet tā struktūras ir arī subsīdiju saņēmējas :) Godīgi sakot te nebūtu par ļaunu kāds vietējais Berija, tas tiktu ātrāk galā :)

+10
-3
Atbildēt

10

    Egitazz > garausiitis 05.02.2013. 23.16

    klusais
    Lipmans jau rakstīja vēstules pavisam nesen, bet valsts vispār nereaģēja

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    dro > garausiitis 05.02.2013. 23.13

    klusais. Manuprāt graujoši visais valstij, jo aizdevumu nāksies atdot un nav svarīgi, kurš no akcionāriem tur vairāk vainīgs – Hazarjins, Lipmans vai kāds cits. Atbildība gulstas uz valdību, kura kārtējo reizi nekā nav zinājusi.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    dro > garausiitis 05.02.2013. 22.27

    klusais. Tad jau redzēsim. Pacels pāris dēļus LM ofisa grīdā un izvilks 100 miljonus, ko jokodamies noslēpuši:)

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    dro > garausiitis 05.02.2013. 22.03

    klusais. “… īstermiņa saistības pārsniegušas apgrozāmos līdzekļus, kas ir viena no jebkuras komercsabiedrības maksātnespējas pazīmēm, ka no atskaitēm pazudusi prāva daļa saņemtā milzu kredīta un ka uzņēmuma parādi ar katru atskaiti pieauguši, sasniedzot 162 miljonus latu”, un nevajag iespringt???:)

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    garausiitis > garausiitis 05.02.2013. 22.26

    lno – Lipmanam bija pietiekami daudz instrumentu , lai bez griešanas institūcijās ,pie vajadzības privāti nodotu informāciju par situāciju . Nu nav tur visi pilnīgie muļķi :)

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    Kristīne > garausiitis 05.02.2013. 20.41

    “Domājams īpaši nevajag iespringt , jo shēma ir principā skaidra – tā slēpjas faktā ,ka metāllūžņus iepērk caur ofšoriem , kur nosēžas peļņa .”
    ===
    Jap. Ventspils “loģistikas” kompānijas…

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    garausiitis > garausiitis 05.02.2013. 22.47

    lno – par 100 mio – nu pagaidīsim kā viss izvērtīsies . LM problēmas varētu būt Liepājai graujošas …

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > garausiitis 05.02.2013. 22.23

    klusais. Lipmans ir lapsa, bet ja viņš pirms 1.5 gada griezies visās institūcijās , tad vajadzēja reaģēt. Cik atceros viņš 2009. gadā iebilda pret kredita ņemšanu. Redzēsim, vai Tev būs taisnība. manuprāt nauda ir pauzdusi kā parasti.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    andris902 > garausiitis 05.02.2013. 23.32

    …Lipmanam ir savi rēķini kārtojami ar LM otru akcionāru – vēlme atgūt, it kā Zaharjinam aizdotas 2 miljoni LM akciju….bet…jāpriecājas, ka valsts galvojusi “tikai” 60 miljonus, jo:

    Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks sadarbībā ar Liepājas deputātiem Aiju Barču, Jāni Lagzdiņu un Valēriju Agešinu iesniedzis Saeimas prezidijam un deputātiem aicinājumu atbalstīt valsts galvojuma piešķiršanu AS “Liepājas metalurgs” modernizācijas projekta turpināšanai nepieciešamajam kredītam. /2008.g. 3.novembris/

    Valdība sestdien ārkārtas sēdē atbalstīja uzņēmuma “Liepājas metalurgs” lūgumu pēc valsts galvojuma 112 miljonu latu liela aizņēmuma ņemšanai.
    /2008.g. 8.novembris/
    …par galvojuma piešķiršanu aktīvi cīnījās septiņi Saeimas deputāti : Jānis Lagzdiņš, Aija Barča, Valērijs Agešins, Uldis Ivars Grava, Pēteris Hanka, Aigars Kalvītis un Andris Bērziņš….

    MP – I.Godmanis
    EM – K.Gerhards
    FM – A.Slakteris

    …krīze un ES ieviesa savas korekcijas un E.Repše paraksta valsts galvojumu «Liepājas metalurgam» par 60 miljonu aizņēmumu 2010.gada 4.janvārī…..

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    garausiitis > garausiitis 05.02.2013. 22.14

    lno – es par auditu , Tu par situāciju :)
    Iesaku pievērst uzmanību mazai niansei – Lipmans ir personīgi pazīstams ar visu valsts spici, tas tā kā būtu saprotams… Lipmans ir līdzīpašnieks LM , tas ar skaidrs . Ja situācija būtu tik nopietna un viņam būtu bažās par savas naudas reālu pazaudēšanu , tad viņš nebūtu pusotru gadu relatīvi mierīgi uz to visu noraudzījies , viņš būtu spēris zibeņus un panācis risinajumus. Tagad viss nedaudz izskatās pēc viltus manevriem :)

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

janazakovica 06.02.2013. 10.02

par velu ko mekleet par valsts garantiju metalurga ipasnieki PLL biedriem samaksaja 20-25% otkatu..skaidrs ka parejo naudu vareja un bija jega tikai izshemot sev pa kabataamm un svinigi izsniegt valstj izzagtu uznemumu ar 73 milj.ls paradsaistibaam..parex2 visus zidiski cakaret un kukulot ir daudz vieglak nekaa stradaat

+3
0
Atbildēt

0

Una Grinberga 05.02.2013. 17.47

Gandrīz 2 mēneši priekš due diligence? Viņi taisās auditēt līdz pēdējam čekam?

+3
-2
Atbildēt

2

    simpsons > Una Grinberga 05.02.2013. 20.20

    Darbā būs jāiesaista arī krāpšanas izmeklētāji. Ziņojumu viena vai otra puse nopludinās un to lasīs visi kam ir un kam nav saprašana.

    Cik dienās Tu uzrakstītu due diligence ziņojumu?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 06.02.2013. 09.41

    @aivars
    1 mēnesis ir max.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu