Darbu sāk īpašā karteļu apkarošanas vienība • IR.lv

Darbu sāk īpašā karteļu apkarošanas vienība

23
Foto: Romāns Kokšarovs, F64

Starp KP sodītajām par aizliegtu vienošanos slēgšanu bijušas arī uzņēmumu profesionālās asociācijas

No 1.februāra Konkurences padomē (KP) darbu sāk jauna struktūrvienība, kuras galvenais uzdevums – mērķtiecīga un koncentrēta cīņa pret karteļiem, gan atklājot un novēršot šādus pārkāpumus, gan informējot un izglītojot uzņēmumus un budžeta iestādes visā Latvijā, biznesa portālu “Nozare.lv” informēja KP pārstāve Inita Kabanova.

“Pasaulē un arī Latvijā karteļi jeb centieni gūt ienākumus negodprātīgi bija, ir un būs, turklāt uzņēmumu zināšanas, izdoma un arī tehniskās iespējas slēpt nodarīto arvien aug. Tāpēc konkurences uzraugiem arvien jāattīsta sava varēšana, jāspēj būt soli priekšā, lai pēc iespējas efektīvi atklātu un novērstu pārkāpumus un tā aizsargātu patērētāju intereses gūt labumu no godīgas uzņēmumu konkurences,” norāda KP priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama.

Jaunās vienības kodolu veidos pieredzējuši KP darbinieki. Tās vadītāja būs Marika Grunte, kura līdz šim ieņēma KP Juridiskā departamenta direktora vietnieces amatu.

“Jaunā struktūrvienība palīdzēs iestādes uzkrāto pieredzi un zināšanas ļoti koncentrēti izmantot tieši smagāko pārkāpumu novēršanai. Mūsu arsenālā būs gan līdz šim izkoptā spēja atklāt pārkāpumus pašu spēkiem, gan prevencijas komponente – darīsim visu, lai nodrošinātu uzņēmumiem, kā arī valsts un pašvaldību iestādēm nepieciešamo informāciju par konkurences tiesību būtību. Tāpat turpināsim darbu pie iecietības programmas popularizēšanas, aicinot uzņēmumus sniegt informāciju par savu dalību kartelī, pretim saņemot atbrīvojumu no soda,” skaidro Grunte.

Pēdējo trīs gadu laikā KP par aizliegtu vienošanos sodījusi 51 tirgus dalībnieku, turklāt starp sodītajām bijušas arī uzņēmumu profesionālās asociācijas ar ievērojamu biedru skaitu. Piemēroto naudas sodu apjoms pārsniedz sešus miljonus latu.

Aizliegtas vienošanās starp konkurentiem jeb karteļi ir īpaši smags konkurences tiesību pārkāpums, kas kropļo tirgu un nodara kaitējumu patērētājiem, mākslīgi paaugstinot cenu līmeni, samazinot izvēli vai preču kvalitāti, kavējot godīgi strādājošu uzņēmumu iespējas attīstīties. Tāpēc cīņa pret šādiem pārkāpumiem ir nemainīga KP prioritāte.

Jaunā vienība izveidota, mainot KP struktūru, – pirms restrukturizācijas karteļu lietas tika skatītas analītiskajos departamentos līdztekus dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas, kā arī apvienošanās kontroles lietām.

 

Komentāri (23)

silvija_vitina 01.02.2013. 10.35

Lai papēta būvkompãnijas un lielos būvn.iepirkumus. tur ir pilnīgi skaidra bilde. Lielo speletaju ir maz (mazie pie sprices nemaz netiek) un tã sadarbība ir apmēram šāda – šito iepirkumu es tev piespelēšu, bet nãkamo tu man. Un tã pa riņķi.

+2
0
Atbildēt

1

    Aivars Krauklis > silvija_vitina 01.02.2013. 10.45

    Tādi joki notiek tikai valsts, pašvaldību un valsts uzņēmumu būvniecībā.
    Privātais pasūtītājs, ja tas tiešām ir īsti privāts, ar reāli ieinteresētiem īpašniekiem, savu naudu skaita. Ir gadījumi, kad būvkomāniju, kura mājas lapā plātās ar to, ka daudz būvējusi „sabiedriskajam sektoram”, privātais pat neskata kā pretendentu uz pasūtījumu. Jo nav ilūziju par tāda celtnieka spējām.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

grislits 01.02.2013. 09.48

Ceru, ka šajā jomā Konkurences padomes jaunā struktūra strādās tiešām nopietni.

Bet būtu vajadzīgs arī izglītošanas darbs, jo esmu sastapies ar uzņēmējiem, kas vispār pat nesaprot to, kādēļ tādi normatīvi pasaulē pastāv un kādēļ tas ir slikti, kāda vaina ir, ja vienojas ar konkurentiem par cenām un tirgus sadali.

+2
0
Atbildēt

0

Sandris Maziks 01.02.2013. 14.18

Bronks
Pret karteļiem jācīnās un tas šobrīd tiek darīts visā pasaulē. Tipiska karteļa vienošanās, kad mobilo sakaru operatori vienlaicīgi pārtrauca subsidēto telefonu pārdošanu.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu