Eduarda Smiļģa muzejā atklās Blaumaņa jubilejai veltītu izstādi • IR.lv

Eduarda Smiļģa muzejā atklās Blaumaņa jubilejai veltītu izstādi

34

Muzejā būs gan rakstnieka lugu iestudējumiem veltīta izstāde “No Silmaču saimes galda līdz Indrānu pirtiņai”, gan interaktīvā programma “Blaumaņa atvilktnē”, gan spēle “Runājošie rekvizīti”

Piektdien, 1.februārī, Latvijas Kultūras akadēmijas Eduarda Smiļģa muzejā tiks atklāta izstāde “No Silmaču saimes galda līdz Indrānu pirtiņai”, raksta aģentūra LETA.

Šogad ir Rūdolfa Blaumaņa 150.jubilejas gads, un izstāde “No Silmaču saimes galda līdz Indrānu pirtiņai” būs tās teatrāls risinājums. Izstāde būs mākslinieka radošā ceļa atspoguļojums un stāsts par Blaumaņa lugu iedzīvinājumu dažādos Latvijas teātros laika gaitā.

Izstādē ikviens varēs sajust Blaumaņa lugu iestudējumu atmosfēru.

Nedēļu pēc izstādes atklāšanas Teātra muzejā jauniešus un skolotājus gaidīs interaktīvā programma “Blaumaņa atvilktnē”, kas ir veidota, jauniešiem aktuālā veidā risinot trīs tēmu lokus – Blaumanis, teātris, mīlestība.

Programmā, kas ir plānota kā palīgs skolotāju darbam, tiks aplūkota gan Ādolfa Alunāna, Blaumaņa un Raiņa daiļrades saistība, gan tiks raksturots un analizēts Gustava Freitāga drāmas teorijas iespaids uz Blaumaņa dramaturģiju. Tāpat arī tiks runāts par paša dramaturga režijas mēģinājumiem teātros un aktiera gaitām Ērgļos.

Būs iespēja piedalīties arī spēlē “Runājošie rekvizīti”, kur varēs iejusties Blaumaņa tēlu pasaulē, uzminēt lugas varoņa vārdu un atrast pareizo dialoga fragmentu šim tēlam. Jaunieši varēs uzzināt interesantus faktus, kā arī iegūt emocionāli pārdzīvotu pieredzi un apziņu, ka Blaumaņa lugas ir mūsu ikviena un kopējais kultūras mantojums.

Interaktīvās programmas veidošanā izmantoti Rakstniecības un mūzikas muzeja Rakstniecības, teātra un mūzikas kolekciju krātuves materiāli un teātra rekvizīti. Programmas garums paredzēts viena stunda 40 minūtes, bet ieejas maksa būs viens lats. Nodarbībām var pieteikties darbadienās pa tālruni 67 611 893.

 

Komentāri (34)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu