Obligātā iepirkuma pieaugums cels elektrības cenas • IR.lv

Obligātā iepirkuma pieaugums cels elektrības cenas

15
Foto: Gints Ivuškāns, F64

Obligātā iepirkuma komponente varētu pieaugt par 54%

A/s “Latvenergo” aprēķinājis, ka no šā gada 1.aprīļa elektrības obligātā iepirkuma komponentes pieaugs par 54%. Pieaugums esot saistīts ar to, ka divkārši pieaudzis iepirktās elektroenerģijas apjoms no tiem ražotājiem, kas izmanto atjaunojamos resursus. Savukārt par 32% pieaugusi gāzes cena lielajām koģenerācijas stacijām, vēsta LETA.

Atbilstoši pašreizējam aprēķinam koģenerācijas komponente no 2013.gada 1.aprīļa palielināsies no 0,94 santīmiem par kilovatstundu (kWh) līdz 1,33 santīmiem par kWh, bet atjaunojamo energoresursu komponente pieaugs no 0,29 santīmiem par kWh līdz 0,56 santīmiem par kWh.

Tādējādi kopā obligātā iepirkuma komponentes pret iepriekšējo gadu varētu pieaugt par 0,66 santīmiem par kWh – no 1,23 santīmiem līdz 1,89 santīmiem par kWh. Tiesa, šie aprēķini gan jāapstiprina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai, kas par to varētu lemt februārī.

Mājsaimniecībām, pēc “Latvenergo” aprēķiniem, elektroenerģijas rēķinu pieaugums varētu būt 6% robežās, taču patlaban ietekmi uz tarifiem tas neatstās, jo regulētie tarifi netiek mainīti.

Obligātā iepirkuma komponente iekļauj atbalstu ar atjaunojamajiem resursiem un efektīvā koģenerācijā saražotajai elektroenerģijai ar vidējo atbalsta līmeni 5,87 santīmi par kWh.

2012.gadā gandrīz divkāršojies atjaunojamās enerģijas iepirkuma apjoms, sasniedzot 85,5% pieaugumu, ko ir veicinājušas 2012.gadā darbību sākušās jaunās atjaunojamās enerģijas elektrostacijas. 2012.gadā arī samazinājies koģenerācijas režīmā saražotās elektroenerģijas iepirkuma apjoms – par 30,3%. Tomēr, paaugstinoties gāzes cenai, ir pieaugusi vidējā elektroenerģijas iepirkuma cena.

Obligātā iepirkuma komponente atspoguļo publiskā tirgotāja – “Latvenergo” – iepriekšējā gada izmaksas, ko veido starpība starp iepirkuma tarifiem un vidējo elektroenerģijas tirgus cenu saistīto lietotāju apgādei. Atbilstoši Elektroenerģijas tirgus likumam obligātā iepirkuma izmaksas no šīm stacijām kompensē visi Latvijas elektroenerģijas galalietotāji.

Obligātā iepirkuma komponente mainās ik gadu, to apstiprina SPRK. Tiesības pārdot saražoto elektroenerģiju obligātajā iepirkumā piešķir Ekonomikas ministrija.

 

Komentāri (15)

lebronj2356 29.01.2013. 20.38

Tāda sajūta, ka tarifu skrūvētāji ir jau sen zaudējuši jebkādu mēra izjūtu….R Eiropā, lai kaut kam celtu cenu par pusi – tas būtu, kas neiedomājams, izsauktu protestus, streikus, utt. Bet šeit tauta ir tā pieradināta pie kauliem, ka viss notiks klusi, kāds papukstēs, pašūmēsies un čušs, bet kaut mājsaimniecībām šis ies secen, tomēr MĒS VISI šo naudu samaksāsim caur pakalpojumu un preču cenu pieaugumu…Diez ko par šo teiks eiro projekta kūrētāji ?!

+7
0
Atbildēt

0

Egitazz 29.01.2013. 16.51

Un sīkāk par gāzes pieaugumu? Nafta nepieaug, Gazprom arī neko nesaka, tad no kurienes par gāzes pieaugumu par ceturtdaļu? Nez kāpēc i Rīgas siltums neko nesaka, ka gāzes cena pieaugs, ne jau no citas trubas tas gāzi ņem.

+6
-1
Atbildēt

0

Vilma Kovaļova 29.01.2013. 21.42

Kam nakosajam palielinasies- udenim, gāzei, aatkritumiem ? Par procentiem 25, 35 ? Nu ziniet, šeiet pat tiem, kas pelna pieklajigi sāk dūša aptecēties. Skābekli griež ciet strauji un konkrēti. Kam tas ir izdevigi, ka visi, kas var kustēt, aizbrauks ? Kādas varētu būt versijas ? Paskatoties uz šo cenu bakhanāliju vairāku gadu garumā doma par aizbraukšanu, neskatoties uz labo darbu un algu nobriedīs līdz lēmumam un rīcībai. Nav šeit vairs ko elpot, biedri

+5
-1
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu