Dombrovskis dabū atvainoties Kalvīša vietā • IR.lv

Dombrovskis dabū atvainoties Kalvīša vietā

14
Ekspremjers Aigars Kalvītis. Foto: Ieva Čīka, LETA

Kalvīša rīkojums par bijušā Valsts civildienesta pārvaldes vadītāja pazemināšanu amatā atzīts par prettiesisku

Pildot Administratīvās tiesas spriedumu, premjerministrs Valdis Dombrovskis (Vienotība) publiski atvainojies bijušajam Valsts civildienesta pārvaldes vadītājam Mārim Jaunozolam par to, ka bijušais premjers Aigars Kalvītis viņu nepamatoti pazeminājis amatā.

Oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis” publicēta Dombrovska publiskā atvainošanās Jaunozolam par 2006.gada 13.jūlijā prettiesiski noteikto disciplinārsodu, ko piemērojis toreizējais valdības vadītājs Aigars Kalvītis, ziņo LETA.

Saskaņā ar Administratīvās apgabaltiesas pagājušā gada 17.oktobra spriedumu, Kalvīša rīkojums par Jaunozola pazemināšanu amatā uz trim gadiem, ir atzīts par prettiesisku.

Disciplinārlietas komisija 2006.gadā secināja, ka Jaunozols pārsniedzis savas pilnvaras, radot morālu kaitējumu valsts civildienestam, proti, būdams Valsts civildienesta pārvaldes vadītājs, pieņēmis lēmumu uzdot Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektoram izvērtēt procesa virzītāja pieņemtā lēmuma tiesiskumu. Tādējādi viņš esot pārsniedzis savas noteiktās dienesta pilnvaras.

Jaunozols, saņemot šo disciplinārsodu, vērsās tiesā ar pieteikumu par rīkojuma atcelšanu, argumentējot, ka disciplinārsods ir piemērots par darbībām, par kurām nemaz nav ierosināta disciplinārlieta, kā arī ir iestājies noilgums disciplinārsoda piemērošanai un, izvērtējot šos pārkāpumus, nav izvērtēti viņa sniegtie paskaidrojumi par rīcību.

Pēc pazemināšanas amatā viņam noteikta mēnešalga 640 latu apmērā iepriekšējo 715 latu vietā. Savukārt viņa pēctecim šajā amatā tika noteikta krietni vien lielāka alga – 1251 lats. Jaunozols sapratis, ka viņam ir ne tikai piemērots disciplinārsods, bet arī būtiskāks sods, kas nav pamatots ar tiesību normām, proti, viņš pēc soda izciešanas sākuma prettiesiski katru mēnesi zaudējis vismaz 486 latus. Ja pieteicējam būtu soda piemērošanas rezultātā samazināta alga par 10 procentiem no Ls 1251, tad pieteicējs soda izciešanas laikā saņemtu Ls 1126, bet, tā kā pieteicējam jaunajā amatā bijusi alga Ls 640, tad Ls 486 nepamatoti katru mēnesi netika maksāti, teikts tiesas spriedumā.

Lietas materiālos norādīts, ka Kalvīša rīkojuma rezultātā Jaunozolam ir nodarīts smags personiskais un morālais kaitējums, kas ir kaitējums gan kā ierēdņa, gan kā privātpersonas godam un cieņai, kā arī radītas fiziskas ciešanas, kas izpaudies kā stress, satraukums par savu profesionālo nākotni un bezspēcība sistēmas priekšā.

Disciplinārsoda piemērošanu Jaunozolam nācās vairākas reizes pārsūdzēt, līdz Administratīvā apgabaltiesa pērn atzinusi, ka pieteikums ir daļēji apmierināms. Tiesa nosprieda, ka valstij Jaunozolam ir jāatmaksā personiskais kaitējums 600 latu apmērā, jāatlīdzina morālais kaitējums 1500 latu apmērā, kā arī Ministru prezidentam ir pienākums publiski atvainoties par prettiesiski piemēroto disciplinārsodu.

 

Komentāri (14)

austrisv 24.01.2013. 14.25

Ja tas būtu vienīgais ļaunums, ko Kalvītis nodarījis Latvijai!
Piemēram, Kalvīšlaika noslēgtie līgumi par elektroenerģijas dubultajiem tarifiem un izdotās licences uz mazajām upītēm HES būvniecībai, kuras tagad appludina nabaga vietējos iedzīvotājus un kapsētas(pie Aglonas)
Kur nu vēl līgums par VID centrālās ēkas būvi uz krievu miljardiera zemes ar milzu nomas maksu un galvenais, ka šo līgumu nevar lauzt, jo to arī paredzējis Kalvītis parakstot par sliktu valstij, bet par labu krievu miljardierim.
Kur nu vēl Gaismas pils būve, kura arī pārsniedz sākotnējās izmaksas un pie tam Skonto būves ir slikti un pārāk dārgi būvētas, un drīz vien prasīs dārgus kapitālos remontus.

+16
-1
Atbildēt

2

    varbūt ka tā > austrisv 24.01.2013. 15.10

    Dombrovskis uzsitīs savējam uz pleca, jo kas gan Jaunozols bija ja ne Jaunā laika ķēdes suns

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    Egitazz > austrisv 24.01.2013. 20.10

    paga paga, Gaismas pili jau 3 gadus būvē ne zem Kalvīša kontroles un kas liedz ministrijai caur būvuzraugiem drāzt būvniekus par brāķi uz nebēdu?

    0
    -2
    Atbildēt

    0

Sandris Maziks 24.01.2013. 13.34

Ar biogāzi, ko varētu iegūt utilizējot Kalvīti, autobuss varētu aizbraukt līdz Liepājai.

+8
-1
Atbildēt

0

ievuliitis 24.01.2013. 17.41

Ar nepacietību gaidu, kad kāds žurnālists TV kameras priekšā pajautās Kalvītim, vai tam ir kauns? Panorāmas vai NS.
Es ne brīdi nešaubos, ka kauna nav, bet kaut ko tak viņam būs jāsaka, un tā visas valsts priekšā atzīties laikam pat viņš nevar. Vai tomēr – varēs? Interesanti, nē?

+4
0
Atbildēt

2

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu