Zviedrijas TV par tiešraidi internetā prasīs nodevu datoriem • IR.lv

Zviedrijas TV par tiešraidi internetā prasīs nodevu datoriem

34
Foto: Edijs Pālens, LETA

Februārī SVT piedāvās visu savu kanālu tiešraidi internetā

Zviedrijas sabiedrisko elektronisko mediju nodevu iekasēšanas aģentūra “Radiotjanst” saistībā ar Zviedrijas televīzijas (SVT) paredzēto tiešraižu sākšanu internetā sāks prasīt nodevu arī par datoriem un planšetdatoriem, raksta zviedru informācijas tehnoloģiju portāls “ComputerSweden”.

Portāls raksta, ka pienākums maksāt par tiešraides skatīšanos datoros un planšetdatoros izriet no jau 2007.gadā pieņemtiem likuma grozījumiem, kas definē televīzijas tiešraižu skatīšanos kā darbību, par kuru jāmaksā nodeva neatkarīgi no izmantotās tehnoloģijas, ziņo LETA/AFP.

Patlaban SVT raidījumus, arī dažas tiešraides, var skatīties datoros, planšetdatoros un viedtelefonos ar rīku “SVT Play”, taču SVT izpilddirektore Eva Hamiltone zviedru medijiem ir paziņojusi, ka februārī SVT piedāvās visu savu kanālu tiešraidi internetā. Tas nozīmē, ka ar interneta rīku varēs skatīties tieši to pašu saturu, kas redzams SVT virszemes apraidē un kabeļtelevīzijā, tātad arī datorā vai planšetdatorā skatīties saturu, par kuru visiem televīzijas skatītājiem prasa maksāt nodevu.

Kā zināms, arī Nacionālās elektronisko plašsaziņās līdzekļu padomes (NEPLP) uzdevumā izstrādātā jauna sabiedriskā medija koncepcija ietver mediju nodevu kā vienu no jaunā medija finansēšanas modeli. Koncepcijā teikts, ka “mediju nodeva veicinātu sabiedriskā medija politisko un ekonomisko neatkarību, sniedzot finansējumu, kas ir neatkarīgs no politisko un ekonomisko spēku ietekmes, kā arī radītu sabiedrībai personiskas asociācijas par dalību sabiedriskā medija veidošanā”.

NEPLP priekšsēdētājs Ainārs Dimants uzskata nodevu par vēlamu jaunā medija finansēšanas modeli. Kā izriet no koncepcijas, “optimālais mediju nodevas lielums ir 40 lati gadā uz vienu ekonomiski aktīvo iedzīvotāju vecumā no 20 līdz 64 gadiem”. Zviedrijas mediju nodeva ir 2076 kronas (ap 167 latiem) gadā, ko var sadalīt pa ikmēneša maksājumiem.

Zviedrijas nodevu elektronisko mediju lietotājs maksā uz savu roku, taču apzināta nemaksāšana ir sodāma un pa laikam SVT ar sabiedrisko reklāmu informē, ka “Radiotjanst” aģenti veic elektroniskos mērījumus dažādās apdzīvotās vietās, lai konstatētu televizoru lietošanu un pārbaudītu, vai par tiem maksāta nodeva.

Likums arī prasa, lai televizoru tirgotāji informē nodevu iekasēšanas aģentūru par katru pircēju, visticamāk, nosūtot tā personas numuru. Kā raksta “ComputerSweden”, “Radiotjanst” nav paredzējis iekasēt nodevu par viedtelefoniem, kuros var skatīties televīziju, jo to esot pārāk daudz un dažādu, lai atmaksātos tos apsekot.

 

Komentāri (34)

Kristīne 23.01.2013. 16.31

Liekas, ka i-neta TV gadījumā pasākumu var noorganizēt daudz precīzāk par TV un atsevišķa nodeva ir lieka – ļautiņš samaksā par pakalpojumu un iegūst piekļuvi, līdzīgi kā Latvijā ar Lattelecom TV…

0
0
Atbildēt

0

k403 23.01.2013. 15.12

Latvijā, protams, neprasīs vai skatās to tv vai arī nē un obligāti liks maksāt. 40 Ls abonentmaksa ir pat lielāka par dažu labu ekonomisko paku, ko piedāvā kabeļtelevīzijas, kurā ir vairāk par pāris kanāliem…

0
0
Atbildēt

0

Ieva 23.01.2013. 12.58

Interesanti. TV kaste nav raidītājs, bet uztvērējs, kā var konstatēt, ka kādam mājās ir TV? Manas fizikas zināšanas te ir par švakām. Kāds var to izskaidrot? Un pat, ja konstatē, tad mājoklī jau var ielauzties tikai ar prokurora sankciju. Jeb NEPLP aģentiem te būs speciāls likums? Pilnvaras kā NKVD?
Otrs- tauta mums ir ļoti inovatīva. Ja ieviesīs abonentmaksu, lai nebūtu jāmaksā, sakrustos TV ar telefonu, būs liels telefons ar ekrānu,iemontēs ekrānu radioaparātā, skatīsies caur projektoriem, datoru ekrāniem, smartfoniem, padiem, brillēm, auto navigatoriem, nohakos visus interneta raidījumus utt. Un kā te ar Krievijas pilsoņiem? Tiem tak nevajadzēs maksāt – man, kā Latvijas pilsonim pāriet Krievijas pilsonībā būs pagrūti, bet nepilsoņiem gan. Un tās nav tukšas runas- kad Latvija iestājās Šengenas savienībā, naturalizējušos skaits palielinājās, un ne jau Latvijas patriotisma pieauguma dēļ, bet fakta, ka nu varēja ceļot bez vīzas…
A vidējais Latvijas iedzīvotājs pie televizora dienā pavada vairāk kā četras stundas..

0
0
Atbildēt

3

    Egitazz > Ieva 23.01.2013. 14.55

    var jau ierakstīt likumā, ka nodevu maksās visi pilsoņi, nepilsoņi un citu valstu pilsoņi, kuriem ir uzturēšanas atļauja, tā kā tā diev vai ir liela problēma.

    Bet nu pati ideja, ka zviedri brauc un mērā un pēc tam prasa samaksāt, ir gana interesanta. Tehnoloģijas iet uz priekšu, ne velti saka, ka “Lielā brāļa” iespējas aug ļoti strauji.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Raimonda > Ieva 23.01.2013. 16.10

    pēdējā laikā viens no populārākajiem kredītiem, ir vel kāds kuru neesmu izmantojusi? http://www.bildites.lv/images/dbphyjvz28s4mde2z77r.jpeg

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Andris > Ieva 23.01.2013. 17.19

    Ķip, par prokuroriem tu maldies, Vācijā TV nodokļa kontrolieris drīkst ieiet dzīvokļos bez jebkāda prokurora vai policijas un tā iemītnieki nedrīkst viņu neielaist. Un arī bez jekbādiem mērījumiem.
    Kas attiecas uz pilsonību – tai nav nozīmes, galvenais lai cilvēks būtu rezidents.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu