Zirneklis centrā • IR.lv

Zirneklis centrā

1
Vilnis Zābers 1992.gadā Valta Kleina fotosesijā
Anda Burve-Rozīte

90.gadu sākumā pāragri bojā gājušā mākslinieka Viļņa Zābera atceres izstādē gan mākslinieka darbi, gan tālaika gars fotogrāfijās un stāstos

Nākamās dienas pēc tam, kad 1994.gada 21.oktobrī autoavārijā bojā gāja 31 gadu vecais mākslinieks Vilnis Zābers, viņa draugu un paziņu lokā radīja apjukumu un šoku. Citkārt tik dzīvīgā, sarunu, smieklu un glāžu šķindoņas pilnā kafejnīca M6 Vecrīgā, Mārstaļu ielā, ko bija iecienījuši jaunie mākslinieki, to skaitā Zābers, rima kapličas klusumā. Gleznotājas un Zābera tuvas draudzenes Ievas Iltneres ekstravagantais, tumšbrūni melnais acu grims sīkās tērcītēs tecēja pār vaigiem. Viņa to slaucīja ar plaukstu. Man un maniem studiju biedriem, jaunajiem filozofiem, kuri tolaik aizgrābti dzīvojās M6 līdzās slavenajiem trīsdesmitgadniekiem, gandrīz pašiem bira asaras. Neviens nevarēja parunāt. 

Zābers, viens no 80.gadu nogales un 90.gadu sākuma ievērojamākajiem jaunajiem māksliniekiem, izcēlās ne tikai ar talantu. Arī ar neparastu, sarežģītu, taču daudzu cilvēku mīlētu personību. Vienmēr uzmanības centrā. Gatavs performancei uz līdzenas vietas. Mākslinieka laikabiedre mākslas zinātniece Inga Šteimane, kura Rīgas Mākslas telpā izveidojusi Zāberam veltītu izstādi, saka: «Ir cilvēki, kuri nonāk pie varas pār citiem, jo viņus ieceļ amatā, bet Vilni «kronēja», jo viņš patiesi bija karalis – viņam kroni visi galvā lika labprāt.» Mākslas akadēmijas aprindu karalis, bohēmas ballīšu dvēsele nāca no Lubānas. Uzauga inženieru ģimenē kopā ar brāli, pazīstamo arhitektu Uģi Zāberu. Mākslinieka attāls radinieks ir leģendārais operdziedātājs Jānis Zābers.

Nežēlīgi precīzi

Jau studiju laikā Mākslas akadēmijā ap Zāberu mudžēja plašs paziņu loks. Fascinējums bija liels, jo viņā apvienojās talants un harisma. «Viņš bija visvisharismātiskākais! Tagad, veidojot izstādi, ir sajūta, ka viņš nav aizvietojams. Ir mākslinieki, kuri pārstāv kādu noteiktu mākslas lauku, virzienu, parādību, bet viņam bija ļoti plašs tvēriens,» vērtē Inga Šteimane. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu