ILO: Bezdarbnieku skaits pasaulē šogad sasniegs rekordaugstu līmeni • IR.lv

ILO: Bezdarbnieku skaits pasaulē šogad sasniegs rekordaugstu līmeni

20
Vācijas nodarbinātības aģentūra. Foto: EPA/LETA

Pasaulē ir par 28 miljoniem vairāk bezdarbnieku nekā 2007.gadā pirms krīzes

Piecus gadus pēc globālās finanšu krīzes sākuma bezdarbnieku skaits pasaulē turpina pieaugt un šogad varētu sasniegt 202 miljonus, tādējādi reģistrējot rekordaugstu līmeni, otrdien paziņoja Starptautiskā Nodarbinātības organizācija (ILO).

ILO norāda, ka pērn skaidri novērota krīzes atjaunošanās un bezdarbnieku skaits palielinājies par četriem miljoniem – līdz 197 miljoniem, ziņo LETA/AFP. “Tas nozīmē, ka šodien pasaulē ir par 28 miljoniem vairāk bezdarbnieku nekā 2007.gadā pirms krīzes,” uzsver ILO vadītājs Gajs Raiders.

Pērn bezdarbnieku skaits pietuvojās visu laiku augstākajam līmenim 199 miljonu apmērā, kas tika sasniegts krīzes epicentrā 2009.gadā, taču “mēs pārsniegsim šo rekordu 2013.gadā,” vēsta ILO.

Prognozes liecina, ka bezdarbnieku rindām šogad pievienosies vēl 5,1 miljons cilvēku, tādējādi bez darba esošo cilvēku skaitam pārsniedzot 202 miljonus.

Savukārt 2014.gadā bezdarbnieku skaits varētu pieaugt vēl par trīs miljoniem, bet 2017.gadā jau sasniegt 210,6 miljonus.

Ekonomikas krīzes ietekmi uz pasaules darba tirgu bieži vien pasliktinājusi nesakarība starp monetārajām un fiskālajām politikām, kā arī pakāpeniska pieeja problēmu risināšanai, jo sevišķi eirozonā.

ILO norāda, ka krīze vissmagāk skārusi gados jaunus cilvēkus, pasaulē patlaban bez darba esot aptuveni 73,8 miljoniem cilvēku vecumā no 15 līdz 24 gadiem. “Un sagaidāms, ka ekonomiskās aktivitātes palēnināšanās līdz 2014.gadam bezdarbnieku rindas papildinās vēl par pusmiljonu,” brīdina organizācija.

Pērn bezdarba līmenis jauniešu vidū pasaulē veidoja 12,6%, bet līdz 2017.gadam tas varētu sasniegt 12,9%.

 

Komentāri (20)

Anna Gaigule 22.01.2013. 14.27

Bezdarba pieaugumu visā pasaulē veicina pieaugošā produktivitāte un automatizācija vajadzīgu lietu ražošanā (pārtika, mājoklis, apģērbs), bet iedomātu materiālo vajadzību apmierināšanu bremzē ierobežotie Zemes resursi.
Tāpēc prasības pēc arvien jauniem kuģiem, lidmašīnām, auto samazinās un, ja nepārprofilējas uz zinātni un informācijas apstrādi (kas paliek arvien lētāka), tad darāmā apjoms iet mazumā…

+2
0
Atbildēt

0

silvija_vitina 22.01.2013. 13.03

nenoniecinot, ka globālais bezdarbs IR problēma, domāju, ka to stipri vien ir veicinājusi dāsno pabalstu politika. Mūsu valstī bezdarba samazināšanos itin labi varētu korelēt ar Lielbritānijā/Vācijā/Skandināvijā pieaugošo pabalstu saņēmēju skaitu. Kāpēc vispār jāstrādā, ja var arī neko nedarīt un dzīvot itin labi?

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu