Streips: Dot rozes Sudrabai LTV raidījumā ir nepieņemami • IR.lv

Streips: Dot rozes Sudrabai LTV raidījumā ir nepieņemami

133
LTV raidījuma "100.panta preses klubs" vadītājs Otto Ozols ar sarkanajām rozēm Ingunai Sudrabai. Ekrānšāviņš no LTV.lv
Dita Arāja

LTV ziņu dienesta vadītāja Neimane atzīst, ka pasniegt rozes Sudrabai ēterā nebija pareizi; NEPLP prasīs LTV profesionālu raidījuma izvērtējumu

Tas nebija pareizs solis – valsts kontrolierei Ingunai Sudrabai LTV tiešraides “100.panta preses klubs” noslēgumā pasniegt sarkanu rožu pušķi. Tā uzskata LTV ziņu dienesta vadītāja pienākumu izpildītāja Dagnija Neimane, tomēr viņas kolēģes – LTV informatīvi dokumentālo raidījumu satura redaktore Sarmīte Plūme un raidījuma redaktore Vija Ķenava – neko traku tur nesaskata un Ozolu negrasās nomainīt ar profesionālāku vadītāju. “Ja žurnālists vēlas pateikties, viņš to drīkstēja darīt,” saka Plūme.

Žurnālists Kārlis Streips, kurš ilgi strādājis televīzijā, uzskata, ka “raidījuma viešņai dot ziedus – tas nu gan ir pavisam garām, jo apliecina žurnālista simpātijas, un žurnālistam pret intervējamām personām simpātijas nav jāizrāda”. “Tas ir pilnīgi un absolūti noraidāmi. Ko, vai tad visām raidījuma viešņām sievietēm viņš [Otto Ozols] taisās ziedus dāvināt?” vaicā Streips.

Savukārt Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) vadītājs Ainārs Dimants Ir.lv teica, ka raidījums “100.pants” ar jauno diskusijas vadītāju nu jau ēterā bijis trīs reizes, tāpēc padome no LTV pašreizējās vadības prasīs tā profesionālu izvērtējumu.

Piektdien LTV raidījumā “100.panta preses klubs” piedalīties savā pēdējā darba dienā bija uzaicināta valsts kontroliere Inguna Sudraba. Raidījuma vadītājs Otto Ozols nobeigumā Sudrabai pateicās par darbu Valsts kontrolē ar sarkanu rožu pušķi.

Jau piektdienas vakarā TV ekrānos redzētais raisīja sašutuma pilnas diskusijas sociālajos tīklos, dažam komentētājam apgalvojot – likās, ka sliktāk par [Dzintri] Kolātu nevar, bet var.

„Es uzskatu, ka tas nebija pareizs solis, īpaši – vēl nezinot, ko Sudraba plāno darīt savā dzīvē tālāk,” saka LTV ziņu dienesta vadītāja pienākumu izpildītāja Dagnija Neimane. Viņa kopā ar Ozolu vēl dienu pirms „100. panta prese kluba” analizējusi iepriekšējo raidījumu, par kuru arī Ozols saņēma skarbu kritiku no profesionālās vides, kā arī pārrunājuši nākamā raidījuma norisi, taču Ozols Neimanei nav licis manīt par nodomu aizejošajai valsts kontrolierei pasniegt ziedus ēterā.

Raidījuma redaktore Vija Ķenava gan zinājusi par raidījuma rožainā nobeiguma ieceri, vismaz tā no sarunas ar Ķenavu jau pēc raidījuma sapratusi Neimane. Arī pati Ķenava Ir.lv to apliecināja, norādot, ka Ozols negrib būt tikai neitrāls vērotājs, bet “ir personība”. “Viņam bija tāda vēlme to izdarīt,” saka Ķenava un to darīt Ozolam neesot liegusi.

Arī S.Plūme Ozola darbībā nesaskata neko nosodāmu, vajadzējis “tikai ziedus pasniegt elegantāk”. Interesi par rozēm Sudrabai viņa uzskata par “uzpūstu lietu”.

Neimane norāda, ka Ozols, ja vēlējies, ziedus Ingunai Sudrabai varējis pasniegt pēc raidījuma, taču „ne starmešu gaismā”. Neimane atcerējās, ka kādreizējai prezidentei Vairai Vīķei-Freibergei, kas savā dzimšanas dienā intervēta LTV, arī pasniegti ziedi, taču tas izdarīts jau pēc ētera.

Ozols portālam “Diena.lv” teicis, ka ziedus Sudrabai pircis par savu naudu un tos pasniegtu arī otrreiz.

Uz Ir.lv jautājumu, kā LTV izvēlējās tieši Ozolu par “100.panta” raidījuma vadītāju, Plūme teica, ka bijuši vairāki kandidāti, izvērtēta viņu kadra pieredze, kas bijusi Ozolam, viņi arī testēti. Kas bija pārējie kandidāti šim amatam, Plūme atteicās atklāt, sakot, ka tā ir LTV iekšēja lieta. Plūme teica, ka LTV negrasās mainīt raidījuma vadītāju, jo viņš ir “profesionāls žurnālists, bet ir lietas, kas viņam ir jāmācās”.

Arī Neimane, tāpat kā Ķenava, neuzskata, ka pēc pirmajiem trim raidījumiem būtu jāatsakās no Ozola kā „100. panta preses kluba” vadītāja. Neimane vēlas sagaidīt pārējo kolēģu viedokli, raidījumu izvērtējot LTV redaktoru sapulcē.

Neimane apliecina, ka Ozolu kā raidījuma vadītāju izvēlējusies nevis viņa, bet LTV1 vadība. Kad pēc Dzintra Kolāta aiziešanas pērnā gada decembrī bijis skaidrs, ka raidījumam vajadzīgs jauns vadītājs, Neimane minējusi Baibas Strautmanes vārdu, taču LTV1 direktore Baiba Šmite teikusi, ka jau uzrunāts Otto Ozols, kuram jau paredzētas TV proves. Neimane uzskata, ka „tiešais ēters ir nežēlīgs”, tāpēc „es negribētu, ka tagad [Ozolam kā raidījuma vadītājam] krusts pāri”, taču jāskatoties, kā raidījumu un Ozola raidījuma vadītāja prasmes uzlabot, „lai nav pārsteigumu, skatoties raidījumu”.

Neimane stāsta, ka Ozola kļūdas pamanot tikai profesionāļi, bet daļai skatītāju viņš pat patīkot. LTV esot saņēmusi vēstules no skatītājiem, kas iepriekš par Ozolu neko nav dzirdējuši, bet tagad taujājot, kur LTV „tādu tīrradni” atraduši.

Žurnālists Streips jezgā ap “100.pantu” un tā vadītāju Ozolu saskata plašāku tēmu – “diemžēl mūsu valstī arvien vairāk unvairāk veidojas pārliecība, ka žurnālistika nav nekāda lielā profesija, ar to var nodarboties pilnīgi jebkurš pēc kārtas”. Viņš arī piemin, ka to labi ilustrē gadījums ar laikraksta “Diena” jauno vadību, kur acīmredzot sabiedrībai tiek potēts, ka redaktors var būt sociologs, un žurnālista izglītība nepavisam nav vajadzīga.

 

Komentāri (133)

buchamona 21.01.2013. 16.13

Neimane stāsta, ka Ozola kļūdas pamanot tikai profesionāļi, bet daļai skatītāju viņš pat patīkot. +++ Šis nu gan ir tas īstais arguments :)

+37
-11
Atbildēt

2

    tomsskujins > buchamona 21.01.2013. 22.03

    Mani arī sasmīdināja! :)

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > buchamona 21.01.2013. 22.14

    Sajutos profesionāle. Varbūt pieteikties LTV1?

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

v_laivins 21.01.2013. 17.45

Protams, ka žurnalistam pieklātos vismaz izlikties neitrālam. Visa tā pārraide bija īpaši salda un pieglaimīga. Būtu otis palasījis Ozoliņa un Raudsepa interviju pirms tam.Acīmredzot arī Plūme un Ķenava nav savā vietā, ja tik vienkāršoti uztver LTV raidījumus.Ja jau bija izšķiršanās starp Strautmani un Ozolu, kurā uzvarēja Ozols, tad nu gan LTV kurss nav pārāk iepriecinošs. Oligarhi var gavilēt.

+29
-9
Atbildēt

3

    austrisv > v_laivins 22.01.2013. 10.50

    Oligarhi droši ka gavilē, bet cik ilgi?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    v_laivins > v_laivins 23.01.2013. 16.33

    Gaviles varēs turpināties pēc nākamās SAEMAS vēlēšanām.
    Piemēram, ja Sudraba izveido savu komandu un startē nākamajās SAEMAS vēlēšanās,kur viņa dabūtu(ZRP elektorātu) līdz 25% balsu,tad spriežot pēc viņas politiskajām un reliģiskajām simpātijām koalīcijas partneris varētu būt SC ar standarta 30%. Būtībā valdībai ar to pietiek. Lai labāk izskatītos,Sudraba kā nominētais premjers vēl varētu aicināt Vienotību vai ZZS.Tādā valdībā ieietu visdrīzāk ZZS,jo Vienotības konservatīvākajam spārnam tas būtu par traku. Ne tikai Lembim šāds pavērsiens varētu patikt, arī Putins iedzertu kādu vodkas glāzīti par šo panākumu, diez vai tas patiks IR lasītāju lokam. Negribētos tāda rakstura pārmaiņas.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dro > v_laivins 21.01.2013. 20.23

    vilburs. Strautmane pa šiem gadiem arī locījusies vējiem līdzi – viena no V + SC koalīcijas lolotājām:). Tomēr viena no visprofesionālākajām TV žurnālistēm.

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

Rinalds Krûklis 21.01.2013. 16.06

“Arī pati Ķenava Ir.lv to apliecināja, norādot, ka Ozols negrib būt tikai neitrāls vērotājs, bet “ir personība”. “Viņam bija tāda vēlme to izdarīt,” saka Ķenava un to darīt Ozolam neesot liegusi.”

Pēc šādiem “argumentiem” izskatās, ka tai būdai prasās pamatīga tīrīšana ne tikai raidījuma vadītāja līmenī.

+30
-11
Atbildēt

2

    ligakalnina > Rinalds Krûklis 22.01.2013. 06.50

    Drudžaini apgūst 42 mulj., kur tad pasivitāte, tādi sīkumi, kā raidījumu kvalitāte, NEPLP neintersē, viņi drīkstot tikai tērēt naudu un rakstīt koncepcijas, neko citu viņi nedrīkstot, tā Domants skaidroja.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Eliks > Rinalds Krûklis 22.01.2013. 00.33

    Kots ir aizgājis, bet visa viņa komanda palikusi – nekādas kvalitatīvas izmaiņas nav cerību sagaidīt. Dīvaini, ka jaunievēlētā NEPLP ir tik pasīva – kopš viņu ievēlēšanas pagājis jau gads, bet LTV kā nīkuļojusi, tā nīkuļo. Var teikt arī šerpāk – degradējas /atcerēsimies kaut vai Vecgada balagānu ar “Blaumani”/.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu