Muižnieks: Piedzimstot visiem bērniem automātiski pienākas pilsonība • IR.lv

Muižnieks: Piedzimstot visiem bērniem automātiski pienākas pilsonība

56
Nils Muižnieks. Foto: Edijs Pālens, LETA

Komisārs aicina valdības uzņemties iniciatīvu risināt bezvalstniecības problēmu

Valstīm automātiski pēc dzimšanas ir jāpiešķir pilsonība bērniem, kas dzimuši šo valstu teritorijā, un izvēle par pilsonību nav jāatstāj vecāku ziņā, jo tas nav bērna interesēs, savā blogā raksta Eiropas Padomes cilvēktiesību komisārs Nils Muižnieks.

Muižnieks uzsver, ka Eiropā nedrīkst būt bērni bez pilsonības un katra bērna interesēs ir būt pilsonim. Eiropas Padomes cilvēktiesību komisārs savā blogā apraksta situāciju par bērniem bez pilsonības vairākās Eiropas Padomes valstīs, tai skaitā arī Latvijā un Igaunijā, informēja komisāra pārstāvis Stefano Montanari.

Komisārs norāda, ka nozīmīga daļa bērnu bezvalstnieku dzīvo Latvijā un Igaunijā. Likumdošana Latvijā garantē speciālu statusu 304 000 nepilsoņu, bet Igaunijā ir aptuveni 92 cilvēki ar nenoteiktu pilsonību. 2011.gada beigās Igaunijā bija aptuveni 1500 bērni bezvalstnieki, kas jaunāki par 15 gadiem, bet Latvijā – aptuveni 9000.

“Lai arī vecākiem ir tiesības reģistrēt bērnus kā pilsoņus, daudzi to nedara vai nu tāpēc, ka nav informēti par šo iespēju, vai arī viņi ir tik tālu atsvešināti, ka izvēlas atstāt savus bērnus par bezvalstniekiem. Igaunijas un Latvijas valdības ir ļāvušas šādai situācijai pastāvēt, ļaujot vecākiem izvēlēties statusu, kas nav bērna interesēs,” raksta Muižnieks.

Muižnieks norāda, ka valstīm nepieciešams nodrošināt efektīvas un pieejamas administratīvās procedūras visiem cilvēkiem pilsonības iegūšanai, par prioritāti izvirzot bērnus un viņu aizbildņus. Komisārs bilst, ka svarīga loma šajā jautājumā var būt tieši nevalstiskajām organizācijām, kuras sniedz konsultācijas un bezmaksas juridisko palīdzību.

Cilvēktiesību komisārs uzsver, ka valstīm savas politikas jābalsta un uzticamiem datiem un tām ir jāsadarbojas, lai risinātu bezvalstniecības lietas. Tāpat valstīm ir jāpievienojas starptautiskām konvencijām par bezvalstniecību.

“Valdībām ir jāpārtrauc nogrūst vainu uz vēsturi, citām valstīm vai “bezatbildīgiem vecākiem”, bet gan jāuzņemas iniciatīva, lai risinātu bezvalstniecību un par prioritāti izvirzītu bērnu intereses,” uzsver komisārs.

Muižnieks arī norāda, ka dati par bezvalstniekiem pēc vecuma grupas ir reti pieejami. Tā ANO Bēgļu komisariāts lēš, ka bijušās Dienvidslāvijas valstīs dzīvo ap 22 000 bezvalstnieku. Vēl no 22 000 līdz 50 000 personu šajās valstīs dzīvo bezvalstniecības riska situācijā, kas pārsvarā nozīmē, ka tiem trūkst personas identitāti apliecinošu dokumentu. Savukārt, pēc NVO aplēsēm, pēdējo 20 gadu laikā ap 15 000 romu bezvalstnieku no bijušās Dienvidslāvijas ir pārcēlušies uz Itāliju, kur tie uzturas bez Itālijas vai jebkādas citas valsts pilsonības

Arī Krievija un Ukraina ir vēl divas Eiropas valstis ar ievērojamu bezvalstnieku skaitu, kurās galvenās riska grupas ir romi un personas, kas pieder pie tām minoritātēm, kas tika deportētas Staļina laikā, norāda komisārs. Saskaņā ar Krievijas tautas skaitīšanas datiem cilvēki, kuri paši deklarēja, ka ir bezvalstnieki, ir 178 000. Ukrainā eksperti lēš, ka tādu personu skaits ir ap 40 000, t.sk. 7000 bijušie deportētie, kuri atgriezušies Krimā.

Muižnieks arī pēc ievēlēšanas jaunajā amatā intervijā ziņu aģentūrai LETA sacīja, ka ar cilvēktiesībām cieši saistīts ir bērnu nepilsoņu statuss. “Bērnu tiesību konvencija skaidri un gaiši šajā jomā paredz, ka bērnam ir tiesības uz pilsonību no dzimšanas brīža un jārīkojas atbilstoši bērnu interesēm. Tad es vienmēr jautāju, lai man kāds pasaka, ka bērna interesēs ir būt nepilsonim!”

 

Komentāri (56)

Elīna Barkovska 15.01.2013. 11.57

Muižnieks ir reāls “latvietis no Marsa”. Niliņam diezgan interesanta loģika, nepilsoņi naturalizēties negrib, savā virtuvē, un ne tikai, zākā LV un tās pamatnāciju, bet valstij viņu bērniem ir jādāvina pilsonība un automātiski jāražo nelojālo pilsoņu nākamā paaudze, kas tiešā veidā graus LV valsts pastāvēšanas pamatus.

Diemžēl Eiropā ir valstis, kas dzīvo ar okupācijas un kolonizācijas sekām, taču Muižniekam par to nekas nav zināms:)

+28
-5
Atbildēt

0

ievuliitis 15.01.2013. 11.59

Kāpēc gan Muižnieks nevarētu sākt ar Šveici? Salīdzinot ar mūsu valsti tur ir “dramatisks, varētu pat teikt – traģisks” stāvoklis ar pilsonību. Tur cilvēks nevar kļūt par pilsoni, ja viņa vecaistēvs nav dzimis Šveicē.

+26
-5
Atbildēt

5

    Egitazz > ievuliitis 15.01.2013. 19.39

    Скажите пожалуйста, а вот в чем смысл вашего вранья насчет дедушки? Считаете форумистов такими идиотами, которые не способны найти информацию на английском, русском или иных языках о принципах присуждения гражданства Швейцарии?

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    dace_roze_lmt_lv > ievuliitis 15.01.2013. 23.51

    Не сравнивайте попу с пальцем, где палец, это Швейцария – самая богатая или одна из самых богатых страна. А Латвия – самая бедная или одна из самых бедных страна. Вам надо думать о Румынии или Болгарии, и узнавать, как там насчет гражданства.

    Швейцария имеет моральное право выставлять свои правила, ее люди всю жизнь работали, воевали, были самостоятельными, всем окружающим могли доказать свое право быть независимыми. И поэтому никто Швейцарию не учит. А Муйжниекс говорит не от себя – он учит Латвию от лица Европейского Союза.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Batman > ievuliitis 15.01.2013. 17.39

    Vai tiešām?
    Protams, vikipedija nav pats uzticamākais avots, bet tur lasāmais liek domāt, ka pietiek ar daudz mazāku laiku:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Swiss_nationality_law#Naturalization

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    janis17 > ievuliitis 15.01.2013. 21.18

    Anrij, liekas tu neproti lasīt :)
    Ar savu nezināšanu nav publiski jālielās!
    Pilsonību nesaņem pat Šveicē dzimis sveštautietis. Sasniedzot pilngadību viņam jākārto eksāmens, atbildot uz 90 — 100 jautājumiem par Šveices vēsturi, valdību, parlamentu, politiku utt. Taču to izšķir nevis valstiskā, bet pašvaldības līmenī. Pilsonību piešķir pašvaldība, kurā cittautietis dzīvo. Notiek sapulce un vietējie pilsoņi, kuri kārtīgi tās apmeklē, balso. Pat ja jūs lieliski pārvaldāt Šveices vācu valodu, valsts vēsturi, sapulces dalībnieki, kuri pārsvarā ir gados veci cilvēki, var nobalsot un ar prieku pret pilsonības piešķiršanu.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > ievuliitis 15.01.2013. 20.07

    Anrijs

    AAE, Kuveitas un Saudu Arābijas pilsonības likums derēs. Tur noteikumi strikti pat pret sava etnosa pārstāvjiem, mums vispār ir darīšana ar “aliens”, kuru sapratne par “labo un ļauno” ir diametrāli pretēja homo sapiens.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

ligakalnina 15.01.2013. 12.10

“Lai arī vecākiem ir tiesības reģistrēt bērnus kā pilsoņus, daudzi to nedara vai nu tāpēc, ka nav informēti par šo iespēju, vai arī viņi ir tik tālu atsvešināti, ka izvēlas atstāt savus bērnus par bezvalstniekiem. Igaunijas un Latvijas valdības ir ļāvušas šādai situācijai pastāvēt, ļaujot vecākiem izvēlēties statusu, kas nav bērna interesēs,” raksta Muižnieks.
———————————————–
Pagaidām vēl ne vecāku tiesības, ne pienākumus, neviens nav atcēlis, valstij nav jāuzņemas vecāku funkcijas.
Un, ne tikai Latvijā un Igaunijā nepiešķir automātiski pilsonību visiem, kas piedzimuši šo valstu teritorijā, ja ievestu tādu kārtību, notiktu kas līdzīgs, kas notika ASV, kur brauca dzemdēt no visas pasaules, lai bērni iegūtu ASV pilsonību, īsti nezinu, tagad to atcēla, vai nē, kaut kādas runas bija.
Un Latvijai tāda automatiska kārtība būtu bīstama un galīgi neadekvāta, pilsonībai nav jābūt kaut kam tādam, ko var tāpat vien dabūt, kur nu vēl uzspiest ar varu.

+19
-2
Atbildēt

4

    Egitazz > ligakalnina 15.01.2013. 19.42

    kāpēc tad latviešu bērniem to piešķir? Tad jau to, kas balsoja par SC, bērniem arī nav jādod automātiski.
    lai tad visi, kas sasniedz 18gadus, iet nodod lojalitātes eksāmenu.

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    Egitazz > ligakalnina 15.01.2013. 23.20

    dzeris49
    labi, pārformulēšu – kāpēc tad pilsoņu bērniem piešķir automātiski? varbūt lietuvieša bērns arī gribēs citu pilsonību

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 16.01.2013. 06.36

    Manuprāt, tas ir loģiski, ja Latvijas pilsonību nevēlas vecāki paši, ispējams, viņi nevēlas to arī savam bērnam.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 15.01.2013. 21.11

    Te jau nav dalījums pēc etniskā principa, visiem kas vēlas iegūt pilsonību, tāda iespēja sen bija un ir, arī bērniem, ja vecāki vēlas.
    Bet, ja vecāki nevēlas, kāpēc jāuzspiež ar varu, varbūt, viņi gribēs Krievijas vai citas valsts pilsonību. arī tādi ir.
    Skaidrs, primāras bērna interses, bet, to izlemj vecāki, ja reiz viņi nevēlas savam bērnam šīs valsts pilsonību, valstij arī nav jāpaliek par aukli un kāds jāpierunā.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu