KNAB izvērtēs SC un "Gods kalpot Rīgai" tēriņus par politisko reklāmu • IR.lv

KNAB izvērtēs SC un “Gods kalpot Rīgai” tēriņus par politisko reklāmu

58
Rīgas domes tandēms - Andris Ameriks un Nils Ušakovs jau redzami pašvaldības apmaksātās TV reklāmās. Foto: Evija Trifanova, LETA

SC un GKR šonedēļ radio un televīzijā stāsta par Rīgas pašvaldības labajiem darbiem

Lai arī līdz oficiālajam priekšvēlēšanu aģitācijas periodam palicis apmēram mēnesis, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) jebkurā gadījumā izvērtēs, vai partiju “Saskaņas centrs” (SC) un “Gods kalpot Rīgai” (GKR) līdz šim izlietotie politiskās reklāmas tēriņi atbilst likuma prasībām.

Tuvojoties pašvaldību vēlēšanām, vairākos radio un televīzijas kanālos kā pirmās sākušas skanēt partiju Saskaņas centrs un “Gods kalpot Rīgai” politiskās reklāmas. Tajās Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) un viņa vietnieks Andris Ameriks (GKR) stāsta par Rīgas domes labajiem darbiem, kas paveikti pēdējo 3,5 gadu laikā kopš iepriekšējām pašvaldību vēlēšanām, pēc kurām abas partijas izveidoja Rīgas domes koalīciju.

“Es neizmantotu jēdzienu “reklāmas kampaņa”. Tā ir atskaite – mēs nestāstām, ko gribam darīt, kāda ir mūsu vīzija utt., bet vienkārši stāstām, kas ir padarīts pa to laiku, kad teju pirms četriem gadiem saņēmām no rīdziniekiem mandātu izveidot esošo Rīgas domes vadību un nostrādāt visu šo laiku. Stāstām cilvēkiem, kas ir izdarīts,” aģentūrai LETA sacīja Ušakovs.

Radio un televīzijas sižetos Ušakovs un Ameriks stāsta gan par paveiktajiem skolu remontiem, gan rīdziniekiem nodrošināto sociālo atbalstu, slimnīcu uzturēšanu, tūristu piesaisti, atlaidēm sabiedriskajā transportā dažādām pasažieru grupām, kā arī par dažādiem attīstības projektiem, piemēram, parka iekārtošanu Lucavsalā, kultūras pils “Ziemeļblāzma” rekonstrukciju, Daugavgrīvas ielas izbūves projektu un citiem darbiem.

Izdevumus par politisko reklāmu apmaksā SC un GKR, kas šos tēriņus dala uz pusēm, jo abas partijas pieņēmušas lēmumu, ka 2013.gadā vēlēšanās startēs kā vienots bloks ar vienu sarakstu. Ušakovs norādīja, ka arī ar visiem masu medijiem ir noslēgts trīspusējs līgums, kurā viena puse ir SC, otra – GKR, bet trešā – pats medijs.

SC Rīgas domes deputātu frakcijā neatklāja, cik abām partijām izmaksās sižetu veidošana un pārraidīšana medijos. SC referente Tatjana Sergejeva-Zusko norādīja, ka informācija par izmaksām šobrīd tiek apkopota un tā būs pieejama partijas gada pārskatā.

“Informatīvā atskaite” medijos turpināsies dažas nedēļas, bet priekšvēlēšanu kampaņa sāksies mēnesi vai pusotru pirms vēlēšanām, pastāstīja Ušakovs.

Informatīvie sižeti ar nolūku tiekot pārraidīti pirms vēlēšanu kampaņas laika. “Pēc tam, kad būsim snieguši atskaiti par to, kas ir padarīts, mēs varēsim stāstīt rīdziniekiem tālāk, ko plānojam darīt nākotnē,” teica politiķis. Kampaņā galvenais uzsvars būs tiešais kontakts un sarunas ar cilvēkiem.

Kopš pagājušā gada maija Saskaņas centrs izdod bezmaksas “informatīvu bukletu” latviešu un krievu valodā “Tava Rīga”, kas ik mēnesi tiek piegādāts rīdzinieku pastkastītēs. Izdevums tiek finansēts par SC līdzekļiem, un tajā tiek slavēti domes labie darbi, kā arī veltīta kritika domes opozīcijai. Bukleta “Tava Rīga” drukāšana SC mēnesī izmaksājot 23 000 latu, bet piegāde – 6000 latu.

Lai arī līdz oficiālajam priekšvēlēšanu aģitācijas periodam atlicis aptuveni mēnesis, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) jau tagad saņemot iesniegumus par iespējamu nelikumīgu aģitāciju, aģentūrai LETA pastāstīja KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks.

Viņš arī solīja, ka KNAB darīšot visu iespējamo, lai fiksētu tos gadījumus, kad pašvaldības, iespējams, nelikumīgi izmanto administratīvos resursus priekšvēlēšanu cīņā. “Mēs, protams, darīsim visu. Šogad mums ir paredzēti līdzekļi, lai veiktu monitoringu reģionālajos medijos, interneta vidē, radio un televīzijā. Pilnīgu monitoringu veiksim uz šīm vēlēšanām,” uzsvēra Streļčenoks.

Lai arī oficiālais priekšvēlēšanu aģitācijas periods sāksies tikai 2.februārī, KNAB jau aptuveni reizi nedēļā šobrīd saņemot iesniegumus par iespējamu nelikumīgu aģitāciju. Lai konstatētu iespējamās nelikumības priekšvēlēšanu cīņā, KNAB arī ir izveidots speciāls plāns, kurš tuvākajā laikā tiks apstiprināts.

Vai pašvaldības aktīvi nelikumīgi izmantos administratīvos resursus priekšvēlēšanu laikā, Streļčenoks prognozēs ir atturīgs. “Redzēsim. Jebkurā gadījumā birojs darīs visu, lai nelikumības fiksētu un vainīgos sodītu,” viņš piebilda.

Saistībā ar 1.jūnijā plānotajām pašvaldību vēlēšanām no 2.februāra līdz vēlēšanu dienai saskaņā ar likumu ir priekšvēlēšanu aģitācijas periods, kura laikā aģitācijas veikšana un aģitācijas materiālu izvietošana televīzijā un radio, preses izdevumos, internetā un publiskās vietās notiek atbilstoši likumā noteiktajai kārtībai.

KNAB vērš uzmanību, ka 1.janvārī stājās spēkā grozījumi Politisko organizāciju finansēšanas likumā, kas nosaka jaunus ierobežojumus politisko partiju priekšvēlēšanu izdevumiem par reklāmas izvietošanu un labdarības pasākumu finansēšanu, sponsorēšanu. Minētajiem izdevumiem drīkst izlietot summu, kas nepārsniedz 18,56 santīmus uz katru vēlētāju iepriekšējās attiecīgās pašvaldības domes vēlēšanās.

 

Komentāri (58)

grislits 10.01.2013. 08.31

Redzēju reklāmu par LTV1 laikam, neatceros.

Piedodiet, bet nesaprotu tos latviešus, kas reklāmā stāsta par SC labajiem darbiem. Cik zemu cilvēkam ir jānolaižas, lai savā valstī reklamētu partiju, kura strādā citas valsts interesēs?

Ja pat to tas cilvēciņš nesaprot, jo tik ļoti neiedziļinās visās politikas niansēs un zemūdens akmeņos, tad S-centram atklāti aicinot parakstīties par divvalodību, šī partija skaidri un gaiši norādīja savas prioritātes un jebkurš cilvēks, kurš nav prāta spējās atpalicis, nevar attaisnoties ar nesaprašanu.

Nāksies man vien tos cilvēkus, kas ir šajās reklāmās nofilmējušies, uzskatīt par Latvijas nodevējiem.

+29
-2
Atbildēt

10

    Dina > grislits 10.01.2013. 10.39

    „lai savā valstī reklamētu partiju, kura strādā citas valsts interesēs?”
    Kādus pāris faktiņus vari nosaukt šim te savam murgainajam apgalvojumam?
    Jo parasto rīdzinieki kā reize saskaņiešu DARBI pēdējos gadu laikā ir parliecinājuši, ka viņi darbojas un strādā tieši rīdzinieku interesēs: bemaksas sab. transports pensionāriem un skolēniem, sabūvētie bērnudārzi, pabalsti jaunajām māmiņām, saremontētās skolas, jaunās sociālās mājas …. kādam gan izdiotam jābūt, lai ticētu, ka tas viss ir taisīts un būvēts priekš maskaviešiem vai pleskaviešiem. Tev ar galviņu viss ir kārtībā ??

    +3
    -29
    Atbildēt

    0

    Dina > grislits 10.01.2013. 11.11

    Kurmītis >> rinķī apkārt
    No šķiru cīņas laikiem kā reize nāk metode apskatīt labos darbus no „pareizās puses” (tipa visām pusēm), kā rezultātā „labie” kaut kā pārvēršas par „sliktajiem” jeb ne tik labiem … :)
    Patiesais KRITĒRIJS ir tas, kā tieši paši rīdzinieki VĒRTĒ saskaņiešu padarīto. Un šajā jomā Nila vadītā komanda ir visu laiku labākā kāda Rīgā ir pēdējos 20 gados bijusi. Tā ka rīdzinieki uzticēs tai rullēt arī tālāk … :)

    +2
    -18
    Atbildēt

    0

    Egitazz > grislits 10.01.2013. 20.40

    aivarsk
    saraksts ar cipariem? un saraksts, cik daudz krievu skolu tika remontēts Aksenoka un Birka laikos? Droši vien tajos laikos neremontēja krievu skolas.

    0
    -8
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > grislits 10.01.2013. 23.48

    P.S. Šogad Lutaisis to skolu atkal remontēja. Nevis tāpēc, ka bija slikts iepriekšējais remonts, bet kāpēc gan lai neuzlabo to, kas jau IR labs? Kilometra-divu attālumā ir 41.vidusskola. Tai gan nav iedoti jau apsolītie līdzekļi žogam, nemaz nerunājot par fasādes siltināšanu, arī jaunu sporta zāli nebūvē un arī netaisās būvēt.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > grislits 10.01.2013. 22.50

    34. krievu vidusskolu(atceros, vienu no aktīvākajām sarīkoto skolēnu protestu laikā, taisīju reportāžu) remontēja Bojāra laikā un sporta zāli tai blakus sāka būvēt Birka laikā)

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > grislits 10.01.2013. 21.03

    kolpants
    Vai Eiropas valstī būtu jābūt kaut vienai krievu skolai?

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    janis17 > grislits 10.01.2013. 18.59

    80% remontu naudas novirza uz krievu skolām, lai gan Rīgā latviešu skolu ir tikpat cik krievu skolu.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > grislits 10.01.2013. 10.49

    Talpa. Tu taču piekritīsi, ka Ušakova labie darbi ir jāapskata no visām pusēm, sevišķi tā sadaļa, kurā tiek plānots, kā ekonomiski pareizi sadalīt pilsētas budžetu? Un, kas tas tāds ir par putnu – ” parastais rīdzinieks? ” , kaut kas no šķiru cīņas, vai kā…? :)

    +16
    -2
    Atbildēt

    0

    buchamona > grislits 10.01.2013. 10.31

    …Piedodiet, bet nesaprotu tos latviešus, kas reklāmā stāsta par SC labajiem darbiem…+++ tie ir tādi paši latvieši, kā tie latviešu politiķi uc inteliģence :), kura vēl nesen stāstīja un daži pat šobrīd stāsta , ka ir jāsadarbojas ar Saskaņas Centru,jo tā tiks saliedēta sabiedrība Latvijā uc muļķības.

    +17
    -1
    Atbildēt

    0

    Jânis Èaune > grislits 10.01.2013. 13.32

    >>Telpa
    Redzu bērnudārzi(uzbūvēti) tev ir daudzskaitlī :) Kuri tie ir?
    Atjaunotās skolas :) ok , bet pasaki man lūdzu nejēgam- kāpēc tās tāmes stipri jo stipri atšķiras no tirgus tāmēm ?? :)
    Pastāsti cik nekustamos īpašumus RD ir pa šo laiku ieķīlājusi bankās ?
    Tev patīk, ka RD ir pat jaunos tranvajus ar visām sliedēm ieķīlājusi bankā par 140 citroniem ?

    Turpināt ?

    +17
    0
    Atbildēt

    0

putekliic 10.01.2013. 08.45

Ļoti ceru, ka KNAB un citas atbildīgās institūcijas kārtīgi pasekos SC finansēšanas kanāliem.

+16
0
Atbildēt

0

silvija_vitina 10.01.2013. 09.57

Mums ir bijušas gan pozitīvisma kampaņas TP izpildījumā, gan masīvas Šlesera partijas reklāmas. Ar ko tas viss beidzies, paldies dievam, ir zināms. Tas vieš cerību.

+17
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu