Ko ieguvām, traumējot prezidenta dēlu • IR.lv

Ko ieguvām, traumējot prezidenta dēlu

215
Valsts prezidents Andris Bērziņš pavada dēlu Kristapu Andri pirmajā skolas dienā uz Rīgas Valda Zālīša sākumskolu. Foto: Edijs Pālens, LETA
Sanita Upleja

Kāpēc tikpat asi nevērtējam žurnālistu atbildību šajā skandālā

Latvijas Valsts prezidenta Andra Bērziņa sašutums, ieraugot pie sava dēla skolas žurnālistus, un viņiem veltītie skarbie vārdi sabiedrībā ir raisījuši diskusiju galvenokārt par prezidenta uzvedību un viņa atbilstību ieņemamajam amatam. Taču mazāk uzmanības tiek pievērsts pašu žurnālistu atbildībai, izraisot šo incidentu un nelabojami sabojājot pirmo lielo dzīves notikumu vienam mazam zēnam.

Es neatbalstu rupjības un lamāšanos, neatkarīgi no tā, vai to dara prezidents vai jebkurš pretimnācējs uz ielas, taču es arī neuzskatu, ka prezidentam šā incidenta dēļ būtu jāatkāpjas no amata. Arī no iepriekšējiem prezidentiem un citām augstām amatpersonām esam dzirdējuši dažādas „pērles”, turklāt prezidentam pietika godaprāta atvainoties. Kamēr žurnālistiem, kas paši būtībā rīkojās ļoti bezatbildīgi, nekas tāds attiecībā pret prezidenta ģimeni nav ienācis prātā. Diemžēl.

Ko ieguvām

Ja prezidents šajā gadījumā spontāni parādīja savu cilvēcisko un emocionālo dabu, lai arī neveikli un ne īsti vietā, tad klātesošie žurnālisti un viņus vēlāk aktīvi aizstāvošie eksperti vēl vairāk nodemonstrēja savu profesionālo vājumu un bezatbildību. Godīgi atzīšos, ka mani nepatīkami pārsteidza argumenti, ar kādiem žurnālistikas eksperti attaisnoja žurnālistu rīcību, bet pārmeta prezidentam, viņa ģimenei un Prezidenta kancelejas darbiniekiem.

Protams, ka argumenti par to, ka publisku personu jeb amatpersonu privātās dzīves robežas ir šaurākas nekā parastiem cilvēkiem un ka ar to jārēķinās prezidenta ģimenei, ir lielos vilcienos pareizi. Taču šīs robežas ir tādas būtībā tikai viena iemesla – sabiedrības tiesību zināt – dēļ. Zināt par to, vai amatpersonas privātā dzīve kaut kādā veidā negatīvi neietekmē tās publisko darbību un vai nerada iespējamus interešu konfliktus.

Tātad jebkurā gadījumā, kad žurnālisti apzinās, ka pārkāpj amatpersonas (tāpat kā jebkuras privātas personas) privātās dzīves robežas, viņiem pašiem sev ir jāuzdod jautājums par sabiedrības interesēm – kāds tieši ieguvums sabiedrībai būs no šīs robežu pārkāpšanas. Un atkarībā no atbildes, tad arī lemt par savu tālāko rīcību.

Vai šajā gadījumā žurnālisti, kas pie skolas gaidīja ierodamies prezidentu ar viņa mazo dēlu, uzdeva sev jautājumu, kāds ir sabiedrības ieguvums?

Patiesībā tāds jautājums būtu jāuzdod sev katram no mums – sabiedrības locekļiem. Ko es tieši ieguvu no tā, ka it kā manu tiesību zināt vārdā tika izbojāta pirmā skolas diena vienam mazam bērnam? Ko es kā sabiedrības loceklis būtu zaudējis, ja nebūtu redzējis, kā uz skolu dodas šis mazais zēns, pat ja viņu pavada tētis prezidents?

Tikai zaudējām

Par sevi varu konkrēti atbildēt, ka manā dzīvē nekas nebūtu mainījies no tā, vai redzētu vai neredzētu attēlus un video no prezidenta dēla pirmās skolas dienas. Taču pēc visas šīs epopejas tagad gan mūsu visu dzīvē kaut kas ir mainījies – mēs esam parādījuši, cik zemu vērtējam viena maza bērna tiesības, jo galu galā šajā gadījumā jau runa nav tik daudz par prezidentu, cik par viņa mazo dēlu un viņa pirmo skolas dienu. Un nevajadzētu sevi mānīt ar iedomu, ka žurnālisti taču tikai sekoja prezidenta gaitām. Viņi tur varēja būt tikai viena iemesla dēļ – prezidenta dēla pirmā skolas diena un iespēja to nofotografēt, nofilmēt. 

Padomāsim un atcerēsimies, kādi svētki mums katram pašam un mūsu bērniem ir bijusi pati pirmā skolas diena, dodoties uz skolu 1.klasē, jo tas notiek tikai reizi dzīvē. Tad kāpēc mums to sabojāt prezidentam un viņa ģimenei? Cik saprotu, žurnālisti taču nebija iepriekš ar prezidenta kanceleju saskaņojuši, vai ģimenei nekas nebūtu iebilstams pret žurnālistu klātbūtni. Šajā situācijā no žurnālistu puses tas būtu tikai profesionāli un cilvēcīgi.

Tagad tiek arī pārmests Prezidenta kancelejai, ka tā pati mājas lapā publicējusi informāciju, ka prezidents dosies ar dēlu uz skolu pirmdienas rītā. Taču vai tad tur bija rakstīts, kā tas parasti mēdz būt publisku pasākumu gadījumos, arī laiks un vieta, foto, video, interviju iespējas? Jeb tomēr tur bija rakstīts, ka „sakarā ar dēla skolas gaitu sākumu dienas pirmajā pusē Valsts prezidents ar ģimeni piedalīsies šim notikumam veltītajos svinīgajos pasākumos” un tikai dienas otrajā pusē pievērsīsies darbam ar dokumentiem un padomniekiem.

Manuprāt, tas neskan kā aicinājums uz publisku pasākumu, drīzāk kā ļoti pieklājīgs un reizē atbildīgs vēstījums, ka šis ir prezidenta privātās dzīves pasākums, lai gan iekrīt darba dienā un darba laikā. Tāpat kā mums visiem pārējiem, kuru bērniem arī ir pirmās skolas dienas.

Vai tad kancelejai labāk būtu bijis mānīties vai slēpt, ko prezidents dara darba laikā? Pats par sevi fakts, ka prezidenta dēls sasniedzis skolas vecumu, bija zināms jebkuram, kurš cītīgāk paturējis galvā faktus, un arī skolu izskaitļot vai noskaidrot nebija neiespējami, ņemot vērā visiem zināmo prezidenta dzīves vietu Vecrīgā. Līdz ar to kancelejas rīcība ir pat ļoti uzteicama, jo atklātības garā informēja sabiedrību par pašu faktu, vienlaikus ļoti taktiski norādot uz pasākuma privātumu.

Ko paši gribam

Žurnālisti jau nav nekas cits, kā vien pašas sabiedrības spogulis. Un, jā, arī prezidents un viņa rīcība. A.Bērziņš būtiski atšķiras no saviem priekšgājējiem amatā, jo savas personības iezīmju dēļ ir līdz minimumam samazinājis nošķirtību no tautas un ap prezidenta amata uzcelto stikla sienu. Tik vien palicis, kā cilvēciska vēlēšanās pasargāt savu ģimeni no lielas ažiotāžas. Tas ir ļoti saprotami, jo šim prezidentam ir tik mazs bērns, kāds nav bijis iepriekšējiem viņu amata pildīšanas laikā. Tik mazs, lai pats nespētu sevi pasargāt no nevajadzīgas uzmācības un iejaukšanās viņa privātajā dzīvē.

Plātoties ar tiesībām iejaukties amatpersonu privātajā dzīvē it kā sabiedrības interešu vārdā mani kolēģi žurnālisti aizmirst, ka viņu ģimenes locekļi tomēr nav publiskas amatpersonas, turklāt bērnu tiesības un to aizsardzības principi attiecas uz visiem bērniem vienādi, neatkarīgi no viņu vecāku ieņemamajiem amatiem.

Turklāt profesionāliem un ētiski atbildīgiem žurnālistiem tas būtu jāsaprot un jāprot nošķirt pašiem negaidot, kamēr robežu novilks kāda tiesa.

Pilnīgi nevietā ir salīdzināt mūsu valsts prezidenta bērnu ar citu valstu karalisko ģimeņu atvasēm. Atšķirība ir milzīga, jo karaliskās ģimenes grezni un lepni dzīvo pilnībā uz nodokļu maksātāju rēķina, turklāt kādu dienu vadīs valsti vai atrodas rindā uz troni. Nekas no tā neattiecas uz Latvijas amatpersonu bērniem. Ja sabiedrība nepaudīs pietiekamu nosodījumu žurnālistu rīcībai, būtībā vajājot vienu mazu bērnu, tad mēs paši piespiedīsim sevi nonākt noslēgtības un norobežošanās pasaulē, no kuras šis prezidents ir mūs attālinājis. Ja gribam, ka prezidentu un citu augstu amatpersonu atvases braukā automašīnās ar tumšiem stikliem un mācās slēgtās, norobežotās privātskolās, tad šis, protams, ir pareizais sāktais virziens. Tikai diezin vai paši būsim laimīgi, kad būsim šā ceļa galā.

Autore ir neatkarīga žurnāliste

 

Komentāri (215)

Jānis Jukna 06.09.2012. 07.53

Ko varēja iegūt sabiedrība? Gaužām vienkārši – patīkamas emocijas. Redz, Bērziņš ir prezidents, tomēr spēj aiziet uz skolu kopā ar dēlu 1.septembrī. Ļaudīm tīkami redzēt, ka tādus pasākumus ciena un pašiem saņemties rīkoties līdzīgi. Labs mirklis prezidentam pateikt kaut ko uzmundrinošu skolēniem, skolotājiem un vecākiem. Arī jaunajam skolniekam varēja tādu iespēju sniegt… Visai daudz bērnu TV stāstīja, ko tik šie plāno sadarīt jaunajā mācību gadā. Nedomāju, ka viņi tā briesmīgi tika vajāti.

+74
-14
Atbildēt

2

    Jānis Jukna > Jānis Jukna 06.09.2012. 12.29

    Jā, no kurienes izrāvuši, ka operatori kaut kā traumējuši bērnu… Jā, kameras, filmēšana un jautājumi var izraisīt biklumu, samulsumu, kautrēšanos un neveiklību, bet ne jau traumu normālā gadījumā. Citi mazie bērni taču nav morāli sagrauti pēc TV uzmākšanās :)
    Tas, ka prezidents ar šādiem izteikumiem daļai sabiedrības izraisījis “sociālo kaunu”, tas gan izklausītos ticamāk.

    +19
    -2
    Atbildēt

    0

    Iveta Tomsone > Jānis Jukna 06.09.2012. 12.09

    Ja amatpersona, kas noalgota PĀRSTĀVĒT UN REPREZENTĒT MANU VALSTI izrādās uzpūtīgs un aprobeots cilvēciņš atr intelektu, atbilstošu tiem vīreļiem, kas ielas malās lasa sarūsējušus dzelžus — es jūtos vīlies.

    PS> Par Prezidenta dēla “traumēšanu”

    Viņš pats neslēpj savu piederību. Un presē viņa bildes aplūkojamas blāķiem.
    Domāju, ka visvairāk šo puisīti traumē un sakropļo tētuks, kurš atļaujas bērna klātbūtnē demonstrēt uzvedības paternus, kas atbilst šīs sabiedrības zemākajam, jeb tā saukto salašņu līmenim.

    Visdrīzāk, puišelis pie pirmās izdevības (strīdā ar klasesbiedru vai skolotāju) tā arī pateiks —
    MAZ SISTS LAIKAM ESI. MANS TĒTIS (ar variācijām — viņa miesassargi) TEV PA GALVU SADOS.

    Jo bērni jau tikai atkārto savu vecāju uzvedības modeļus.

    +23
    -2
    Atbildēt

    0

Martins 06.09.2012. 09.48

Klau, prezidentam vispār ir viena funkcija – reprezentēt. Smuki izskatīties, runāt labā angļu valodā un ikdienā šarmēt apkārtējo pasauli un iedzīvotājus. Prezidenta sieva ir pirmā sieviete valstī, bērni ir pirmie bērni, suns – pirmais suns. Paskatieties, cik daudz prezidenta Obamas ģimene ir filmēta un fotografēta! Ja Tu visu to gribi un vari – ej kandidēt. Ja Tu nevari un negribi – sēdi malā un palaid par sevi labākus. Cik augstas prasības uzstādīsim prezidentam, tik smuki arī mūsu valsts izskatīsies. Es saku – prasībām jābūt tādām, lai pat Vairai Vīķei Freibergai krietni virs savas galvas būtu jāpastiepjās.

+58
-6
Atbildēt

3

    Inese Birzniece > Martins 07.09.2012. 01.49

    Piekrītu teiktam ar piebildi: ..runāt labā latviešu valodā..

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    peerku > Martins 06.09.2012. 10.52

    es arī :)

    +12
    -1
    Atbildēt

    0

    oktaavs > Martins 06.09.2012. 10.46

    Piekrītu visam. Pieliktu vairākus plusus, ja varētu.

    +14
    -1
    Atbildēt

    0

valdis 06.09.2012. 07.56

Varbūt, ko zaudējām.
Atvainojos, bet citēšu (V.Radovics):

Berziņa ģimene šobrīd neatrodas Vjetnamas džungļos, un neviens negrasās viņa ģimeni apēst. Žurnālisti tikai gribēja parādīt skatītājiem/klausītājiem/lasītājiem to, ka prezidents arī ir cilvēks un arī viņam ir nozīmīgs 1. septembris.

+53
-9
Atbildēt

3

    aivarstraidass > valdis 06.09.2012. 13.21

    Allaž būs žurnālisti jeb paparaci fotogrāfi, kuri grib “parādīt skatītājiem/klausītājiem/lasītājiem to, ka prezidents arī ir cilvēks”. Un viņiem mēdz būt tiesības vaktēt un filmēt slavenības vai to ģimenes locekļus skolas pasākumos, pie slimnīcām, dzemdību namiem, bērēs, u.c. publiskās vietās. Vienam otram tā ir dienišķā maize. No otras puses – saprotams, ka pašiem fotografējamiem tas rada negatīvas emocijas. Var būt arī elegantāki veidi kā izkļūt no situācijas, bet var arī tā kā to darīja A.Bērziņš.

    Sanitai Uplejai ir taisnība, ka nekāda sakara ar sabiedrības informēšanu šīm darbībām nav. Bet bērniem šā vai tā reizēm nākas vērot – kāda (bez izlikšanās maskas) izskatās pieaugušo cilvēku dzīve. Arī tā ir dzīves skola un tāda ir pasaule, kurā šiem bērniem diendienā jādzīvo. Kā teikts 80-to gadu dziesmiņā – “Good girls get to heaven. Bad girls get everywhere!” Cilvēkam ir jābūt pašpārliecinātam, lai tiktu dzīvē uz priekšu – vienalga vai viņa tēvs ir paparaci, vai Valsts Prezidents.

    +6
    -11
    Atbildēt

    0

    Vineta Ungailo > valdis 07.09.2012. 23.50

    tieši pretēji. šajā gadījumā nekādu žurnālistu nebija.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    piziks > valdis 06.09.2012. 15.24

    Kalvi, ari Tu nespēj atšķirt žurnālistus no paparaci. Šjā gadijuma nekādu paparaci nebija.

    +12
    -5
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu