Rīgas 2013.gada budžets ar 35 miljonu deficītu • IR.lv

Rīgas 2013.gada budžets ar 35 miljonu deficītu

14
Rīgas domes deputāti Juris Viņķelis (no kreisās) un Olfs Pulks piedalās partijas "Vienotība" preses brīfingā par Rīgas pilsētas 2013.gada budžetu. Foto: Evija Trifanova, LETA

Rīgas domes koalīcija 2013.gada budžetu raksturo kā “solījumu izpildes budžetu”, opozīcija – kā “cauru maisu”

Rīgas domes sēdē otrdien tika pieņemts pašvaldības 2013.gada budžets, nolemjot, ka dome nākamgad tērēs par 7% vairāk, nekā nopelnīs. Kopējie Rīgas domes ieņēmumi, ieskaitot speciālo budžetu, tiek plānoti 464,1 miljona latu apjomā. Savukārt izdevumi tiek plānoti 499,1 miljons latu, tādējādi veidojot 35 miljonu latu jeb 7% deficītu, ziņo LETA.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) uzskata, ka Rīgas 2013.gada budžets ir labs, rīdziniekiem izdevīgs un ļaus izpildīt rīdziniekiem dotos solījumus, taču domes opozīcijā esošā partija “Vienotība” kritizē, ka nākamajam sasaukumam dome atstās “cauru maisu”.

“Vienotības” frakcijas deputāts Juris Viņķelis uzskata, ka Rīgas pašvaldības uzņēmums „Rīgas satiksme” jau ceturto gadu strādā ar zaudējumiem, kurus sedz no nodokļu maksātāju naudas. Rīgas domes priekšsēdētājs, izmantojot kapitāldaļu turētāja pilnvaras, uzņēmumam apstiprinājis Rīgas pašvaldības dotāciju vairāk kā 65,7 miljonu latu apmērā, bet 2013.gadā no Rīgas pašvaldības budžeta dotācija uzņēmumam „Rīgas satiksme” plānota tikai 55 miljoni latu apmērā.

Tāpēc pozīcijas pārstāvis norāda – ir skaidrs, ka Rīgas pašvaldības 2013.gada budžets tiek pieņemts ar slēptu 10 miljonu latu deficītu, informē “Vienotības” frakcijas Rīgas domē preses sekretāre Ieva Graudiņa-Šutko.

Savukārt Rīgas mērs atzina – stipri iespējams, ka “Rīgas satiksmei” 2013.gada laikā papildus dotācija būs nepieciešama, taču viņš uzsvēra, ka uzņēmuma dotācija kopumā ir par 1,5 miljoniem latu mazāka nekā 2009.gadā, par spīti tam, ka pieaugušas degvielas cenas un paplašināts atlaižu saņēmēju loks. “Opozīcija katru gadu prognozē pasaules galu, tālāk es nemaz nekomentēšu,” sacīja Ušakovs.

Ušakovs otrdien preses konferencē uzsvēra, ka nākamā gada budžetā liels finansējums piešķirts pedagogu un sociālo darbinieku algu paaugstināšanai vidēji par 25 latiem, tāpat par spīti valsts budžeta līdzfinansējuma pārtraukšanai tiks saglabāti sociālie pabalsti rīdziniekiem, kā arī paredzēti četri miljoni latu iekškvartālu remontam Imantā, Iļģuciemā un Ziepniekkalnā, ziņo LETA.

Ušakovs gan atzina, ka pašvaldības uzkrājumi ir samazinājušies – 2011.gadu pašvaldība noslēdza ar 70 miljonu latu atlikumu, neieskaitot 10 miljonus latu, kas tika zaudēti a/s “Latvijas krājbanka”, savukārt 2012.gadu dome plāno noslēgt ar aptuveni 50 miljonu latu atlikumu, kas tiks precizēts janvārī. Rīgas mērs uzskata, ka šie miljoni Rīgai nodrošina pietiekamu finanšu drošības spilvenu.

Rīgas domes opozīcija uzskata, ka dome nākamajam sasaukumam mantojumā atstās “cauru maisu”, kura salāpīšanai būs nepieciešami lieli līdzekļi, teica deputāts Olafs Pulks (Vienotība). “Rīgas domes priekšsēdētājs rīkojas ar budžetu kā puišelis, kurš domā, ka par katru viņa kaprīzi samaksās kāds cits, šajā gadījumā – rīdzinieki,” sacīja deputāts.

Pulks uzskata, ka budžets ir jāpārplāno un jāsamazina pašvaldības izdevumi, jo 2013.gadā pašvaldības ilgtermiņa saistības pieaugs par 11 miljoniem latu. Opozīcijas domnieki piedāvā mazināt birokrātisko struktūru, likvidējot trīs izpilddirekcijas un to vietā izveidojot “vienas pieturas aģentūru”, tādējādi ietaupot izpilddirekcijām paredzēto finansējumu 2,4 miljonu latu apmērā. Pusmiljonu latu varētu ietaupīt, samazinot dotāciju pašvaldības SIA “Rīgas meži”. Tāpat domnieki piedāvā samazināt “Live Riga” finansējumu par 750 000 latu.

Vienlaikus domnieki piedāvā piešķirt papildus 36 000 latu Zaļā veloceliņa pabeigšanai, 600 000 latu bezmaksas sabiedriskā transporta nodrošināšanai arodskolēniem, 600 000 latu – Torņakalna memoriāla trešās kārtas pabeigšanai, 400 000 – vasaras nometņu organizēšanai, kā arī 600 000 atalgojuma palielināšanai bērnudārzu pedagogu palīgiem.

Rīgas mērs kritizēja opozīcijas kolēģu iesniegtos priekšlikumus, norādot, ka, piemēram, zaļajam veloceliņam finansējums tiks paredzēts no Rīgas Vides fonda, savukārt veloceliņa uz Babīti izbūvei piešķirt 350 000 latu un to pilnībā izbūvēt pilnībā par pašvaldības līdzekļiem būtu nesaimnieciski – šādiem projektiem jāpiesaista Eiropas Savienības līdzfinansējums.

Tāpat paredzēt 600 000 latu Torņakalna memoriāla pabeigšanai būtu pārsteidzīgi, jo notiek sarunas ar VAS “Latvijas dzelzceļš”, kas būtu gatavs piedalīties ar līdzfinansējumu.

 

Komentāri (14)

Kristīne 18.12.2012. 16.39

Var gadīties, ka RD gatavo budžetu saviem oponentiem…

+8
0
Atbildēt

0

Una Grinberga 18.12.2012. 16.27

Atlicis 1 gads līdz Dienvidu tilta izmaksu atmaksas uzsākšanai…

+8
0
Atbildēt

0

Una Grinberga 18.12.2012. 17.58

IIN pieaugums +2.2 milj., NĪN +5.0 milj. => +7.2 milj.
Valsts dotāciju samazinājums -8.2 milj., no kuriem 3.6 milj. ir GMI (kas tika ieviests uz krīzes laiku!!!)
Ušakova pārmetums, ka valsts visu nogrūž uz pašvaldību ir pilnīgākās muļķības! Pašvaldības samazinājums no valsts politikas ir tikai 1 milj. Kas arī būtu diezgan loģiski, jo kā izrādās Rīgā dzīvo par 100 tūkst. cilvēku mazāk.

+8
-1
Atbildēt

1

    grislits > Una Grinberga 18.12.2012. 21.36

    Te ir tā lieta, ka žurnālistiem un politiķiem cilvēkiem ir jāskaidro šādas lietas – konkrēti skaitļi, konkrēti meli u.t.t., nevis vispārīgi jābļaustās, ka krievs Ušakovs ir populists un ir slikts. Bet lai to darītu, ir jāpastrādā un jāpapēta, bet to nevienam laikam darīt negribās, slinkums.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu