Melnie saraksti • IR.lv

Melnie saraksti

1
Aivars Ozoliņš

ASV pieņem Magņitska likumu, Klintone pārmet Krievijai kaimiņu sovjetizāciju

Krievija veidošot cilvēktiesību pārkāpumos vainojamo ASV amatpersonu «melno sarakstu», kurā ieliktajiem tikšot liegtas vīzas un iesaldēti banku konti. Dīvains joks? Nē, tā ir daļa no Maskavas solītās atbildes uz tā dēvētā Magņitska likuma pieņemšanu ASV, kas paredz šādas sankcijas pret cilvēktiesību pārkāpējiem Krievijā.

ASV Senāts 7.decembrī ar pārliecinošu vairākumu pieņēma likumu, kas saista tirdzniecību ar Krieviju ar cilvēktiesību ievērošanu šajā valstī. Novembrī tādu pašu likumu pieņēma ASV Kongresa Pārstāvju palāta. Senāta gatavotais variants sākotnēji paredzēja attiecināt nosacījumu par cilvēktiesību ievērošanu arī uz citām valstīm. Taču abu likuma versiju saskaņošana būtu prasījusi laiku, bet, tā kā pašreizējā Kongresa sastāva pilnvaras tūlīt būs jāapstiprina par jaunu, tas būtu nozīmējis likumdošanas procesa sākšanu vēlreiz. Senāts izlēma apstiprināt likumu vienkāršākajā variantā, ko pēc tam varētu papildināt. Prezidents Baraks Obama ir pateicis, ka nekavēsies ar tā parakstīšanu.

Likums tiešā veidā skars pirmām kārtām ap 60 Krievijas amatpersonu, kuras atbildīgas par britu advokātu firmas Firestone Duncan darbinieka, Krievijas pilsoņa Sergeja Magņitska bojāeju. Magņitskis sniedza pakalpojumus amerikāņu investīciju fondam Heritage Capital Management un 2008.gadā atklāja nodokļu atmaksas shēmu, ar kuras palīdzību Krievijas ierēdņu, policistu un organizēto noziedznieku grupa bija izkrāpusi 230 miljonus ASV dolāru, kurus fonds bija samaksājis nodokļos. Viņu arestēja tie paši policisti, kuru līdzdalību shēmā viņš bija atklājis, un pēc gadu ilgas spīdzināšanas cietumos, lai piespiestu atteikties no liecībām, Magņitskis 2009.gada 16.novembrī nomira.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu