VIDEO: "Ir" domubiedri diskutē ar Godmani un Dombrovski • IR.lv

VIDEO: “Ir” domubiedri diskutē ar Godmani un Dombrovski

102
Bijušais premjerministrs, tagad eiroparlamentārietis Ivars Godmanis diskusijā.

 

Žurnāla „Ir” publiskajā diskusijā ar diviem Latvijas premjerministriem, kuri vadījuši valdību izšķirīgos brīžos – Ivaru Godmani un Valdi Dombrovski (Vienotība) -, 7.decembrī tika spriests gan par eiro un Latviju, gan par nelaimīgo “Parex” bankas nogrimšanu, kas ārkārtīgi saasināja krīzi Latvijā.

Premjerministrs Dombrovskis atzina, ka no ekonomiskās izaugsmes viedokļa Latvijai ir izdevīgi pievienoties ierozonai un kļūt par daļu no ES kodola, jo pašlaik skaidri iezīmējas “divu ātrumu” Eiropas veidošanās.

Ivars Godmanis tika aicināts uz diskusiju kā pirmais neatkarīgās Latvijas premjers, kurš vadījis Ministru kabinetu neatkarības atjaunošanas laikā un finanšu krīzes sākumā, savukārt Valdis Dombrovskis – kā pašreizējais premjerministrs, kuram stājoties amatā bija jānovērš valsts bankrots un kurš par savas trešās valdības galveno uzdevumu izvirzījis Latvijas iestāšanos eirozonā.

Par ko runāja šajā diskusijā, klausieties un skatieties video un audio. Video sagrupēti tematiski. Pirmajā abi politiķi atbild uz jautājumu, vai gribētu vēlreiz darīt premjerministra darbu un kas tajā ir pārsteidzošs? Otrais veltīts “Parex” glābšanai.

Trešajā dzirdami premjera Valda Dombrovska argumenti, kādēļ Latvijā jāievieš eiro. Ceturtajā video Dombrovskis atbild uz “Ir” lasītāju uzdotajiem jautājumiem par eiro ieviešanas izdevīgumu.

Savukārt audio failā varat noklausīties visu diskusiju.

Pirms diskusijas “Ir” veica lasītāju aptauju internetā, noskaidrojot viedokļus par abiem būtiskajiem jautājumiem – “Parex” glābšanu un eiro ieviešanu. Aptaujā piedalījās vairāk nekā 700 lasītāju.

“Vai valdībai vajadzēja glābt “Parex” banku?”, 4% lasītāju atbildēja piekrītoši un secināja, ka valdība visu izdarījusi pareizi, 45% atzina “jā, bet valdība procesā pieļāva kļūdas”, savukārt 32% uzskata, ka valdībai nebija jāiesaistās, bet 19% bija grūti atbildēt uz šo jautājumu.

Uz jautājumu “Vai Latvijai jāpievienojas eirozonai?” 49% aptaujāto lasītāju teica “jā, 2014. gadā”, 23% uzskata, ka jāpievienojas vēlāk, 15% uzskata, ka nav jāpievienojas, bet 13% bija grūti pateikt.

Komentāri (102)

valdis 11.12.2012. 10.51

“Ir” domubiedru sarunās I.Godmanis diezgan aktīvi aizstāvēja premjera pozīciju. Vai Brisele viņam atvērusi acis? Tikai paradoksāli tas, ka pavisam nesen viņš bija vienā komandā ar A.Šleseru un A.Šķēli, kuru devīze bija : gāzi grīdā. Ar ko tas varēja beigties, bail domāt. Bija šoks, kad A.Bērziņš, K.Pētersone, I.Godmanis (ne jau visi LC biedri, bija daudzi, kas to nedarīja) bija gatavi uz šo soli. Cik atbildīgi tas bija Latvijas nākotnes vārdā?

+18
-1
Atbildēt

10

    vietējais > valdis 11.12.2012. 11.12

    kad Godmanis bija ar ‘gāzi grīdā’ ? Vai nebūsi kautko sajaucis?
    Es Godmani uzskatu par otru labāko premjeru aiz Dombrovska un arī Parex glābšana laikam bija pareiza.
    Latvijas problēma jau nav/nebija Parex, bet gan neefektīva ražošana un valsts pārvalde, to vienalga agri vai vēlu vajadzētu labot.

    +6
    -17
    Atbildēt

    0

    aldis_grunde > valdis 11.12.2012. 11.10

    Signija Aizpuriete > valdis 11.12.2012. 11.17

    ———–
    Kas bija apzinīgā vecumā 1990.g. – tam jāpiekrīt par Godmaņa ‘gāzi grīdā’.

    No uzticības reitinga +70 nobraukt līdz – 3.6 tikai nenormāli gāzējot grīda varēja panākt. Tādu vājprātīgo tautsaimniecības laušanu, kas sākās pēc 1991.g.21.augusta – tādu diezin vai kādam izdosies pārspēt!

    http://www.ir.lv/2012/11/8/krizes-cilveks

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > valdis 11.12.2012. 11.26

    ——urga Bet(..)
    Bet bijušajam premjeram ar pieredzi vienoties ar Andriem – vai tad viņš nesaprata, kur tas ved?
    ==============================================================================
    Manuprāt, saprata ļoti labi – , ka tikai sagraujot varēs radīt vienu ļoti bagātu cilvēku slāni – tos, ko tagad dēvē par ‘kampējiem-olichgarhiem’

    – Jānis Blūms: Arī daudzas rūpnīcas varēja strādāt, daudzi ārzemnieki pat gribēja ieguldīt naudu to modernizēšanā. Bet tās apzināti likvidēja.

    – Kurš, jūsuprāt, pie tā vainojams?

    Jānis Blūms:– Vainīgais Latvijas ekonomiskajā sagraušanā tālu nav jāmeklē. Es uzskatu, ka tai pielika roku Godmanis. Tagad viņš sēž Eiroparlamentā un gudri runā.

    http://la.lv/index.php?option=com_content&view=article&id=325252:jnis-blms-lgalveno-uzmanbu-pievrstu-laukiemr&catid=95:intervijas&Itemid=113

    +7
    -5
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > valdis 11.12.2012. 11.45

    “Latvijas problēma jau nav/nebija Parex,”
    roberts_j 11:15 un arī Nellija Ločmele tev izsmeļoši paskaidroja, kāpēc liela, nozīmīga, krīzi izraisoša nozīme bija neprasmīgai (labākajā gadījumā) Parex bankas pārņemšanai.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > valdis 11.12.2012. 14.38

    >Bet
    “Bet, varbūt Godmanis grib, lai viņa tagadējo kundzi ieliek par Valsts kontrolieri? Tad gan Goča atkal varēs būt uz zaļa zara un neka sviņam nedraudēs.” – ļoti ticams pieņēmums, jo iepriekšējā, atvainojos, tagadējā valsts kontroliere savā atzinumā par parex pārņemšanu taču skaidri un gaiši uzrakstīja, ka bankas pārņemšana notika K&K, nevis valsts interesēs.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > valdis 11.12.2012. 11.45

    >Bet
    “lai pēdējais neatklāj tās cūcības” – te jau nav nekas jāatklāj, tikai jāizmanto valsts kontroles konstatētais, kur tika atzīts, ka Parex tika glābti īpašnieki.

    +13
    -1
    Atbildēt

    0

    valdis > valdis 11.12.2012. 11.17

    Bet
    Jā, ļoti daudz jautājumu, un nemaz nav izslēdzami Jūsu varianti. Tikai dīvaini, ka viņš runāja par savu lielo pieredzi, par grūtajiem lēmumiem, par to, ka diez vai uzņemtos vēlreiz to “smago nastu” (bet varbūt tikai tās “smagās nastas” dēļ pievienojās “gāzētājiem” :)? Varam tikai minēt. Bet bijušajam premjeram ar pieredzi vienoties ar Andriem – vai tad viņš nesaprata, kur tas ved?

    +14
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > valdis 11.12.2012. 11.17

    “kad Godmanis bija ar ‘gāzi grīdā’ ? Vai nebūsi kautko sajaucis?”
    Tad, kad bija LPP/LC partijas rindās. Vai aizmirsi?

    +18
    -2
    Atbildēt

    0

    austrisv > valdis 11.12.2012. 11.05

    Varbūt, ka Godmanis grib iestāties Vienotībā, bet varbūt, ka Godmanis tīri labi zin, ko viņš ar to Pareksu ir ievārījis un tāpēc pielaizās Dombrovskim, lai pēdējais neatklāj tās cūcības, kuras Goča ir nostrādājis.
    Bet, varbūt Godmanis grib, lai viņa tagadējo kundzi ieliek par Valsts kontrolieri? Tad gan Goča atkal varēs būt uz zaļa zara un neka sviņam nedraudēs.

    +20
    -2
    Atbildēt

    0

Gingis 11.12.2012. 12.00

“Ja Lata galvenais aizstāvis ir Latvijas lielākais nacionālpatriots Kabanovs, tad tas liek aizdomāties – kas slēpjas aiz šīs akcijas?”

V.Dombrovskis
————-

Super!

+16
-1
Atbildēt

0

Elīna Barkovska 11.12.2012. 10.36

Dombrovskis ļoti pratīgi salika visus punktus uz I, vienīgais, ko pats arī beigās atzina ir slikta komunikācija ar pilsoņiem, gan euro aspektā, gan citos jautājumos.
Man tikai ir ļoti žēl, ka aiz Valda Dombrovska muguras darbojas Āboltiņas kundze ar saviem sulaiņiem Zaķi, Kamparu & CO!!!

+16
-3
Atbildēt

8

    efeja60 > Elīna Barkovska 12.12.2012. 00.48

    Man dažkārt šķiet, ka Dombrovskis ir ļaunais ģēnijs. Viņš taču apzinās, cik netaisnīga ir nodokļu sistēma un cik lielu ļaunumu tā nodara ģimenēm ar bērniem un nabagiem. Tomēr visas viņa darbības vērstas uz to , lai šo situāciju vēl vairāk pasliktinātu. Vai tad normāls cilvēks var tā uzvesties?

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    Elīna Barkovska > Elīna Barkovska 11.12.2012. 13.09

    to susurs.

    Man viņu bez principiālā attieksme pret ZZS no vecās koalīcijas spilgti atmiņā palikusi.
    Publiski uzbrukumi Ķīlim un atbalsta nesniegšana Sprudžam duelī ar Lembergu…
    Bet kāda mums sabiedrība, tādi priekšsēži:)

    +6
    -7
    Atbildēt

    0

    Māris Bārzdainis > Elīna Barkovska 11.12.2012. 12.41

    to Bronks

    Man tikai ir ļoti žēl, ka aiz Valda Dombrovska muguras darbojas Āboltiņas kundze ar saviem sulaiņiem Zaķi, Kamparu & CO!!!

    Ne tikai Āboltiņa ar savu kliķi slēpjās aiz “lācīša” muguras. Dombrovska labā roka Bukane tīri labi aiz premjera muguras šiverējas pa Ventspils brīvostu un, kā saka Lemberga cilvēki, strādā “konstruktīvi”.
    Arī pats Dombrovskis vairs nav tas pats mīlīgais lācītis. Viņš ļoti labi zin, kas notiek aiz viņa muguras, bet lielais kredītu slogs, kas ir saistīts ar Bukani, liek viņam uz visu raudzīties caur pirkstiem.
    Teikšu vēl skarbāk – arī pats Dombrovskis veiksmīgi slēpjas aiz savas nopelniem bagātās muguras.
    Jautājums ir retorisks un saistīts netikai ar “labo” Dombrovski Vienotībā, bet arī ar citiem šīs partijas “godīgajiem” – Vai klusēšana un nereaģēšana uz Āboltiņas kliķes nelietībām arī nav noziegums?

    +8
    -8
    Atbildēt

    0

    Māris Bārzdainis > Elīna Barkovska 11.12.2012. 12.26

    to Bronks

    Man tikai ir ļoti žēl, ka aiz Valda Dombrovska muguras darbojas Āboltiņas kundze ar saviem sulaiņiem Zaķi, Kamparu & CO!!!

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    garausiitis > Elīna Barkovska 12.12.2012. 10.20

    susurs – par to kredītu slogu un Bukāni – vari ko vairāk pateikt par Pietiek rakstīto? Nesen dzirdēju tādu basņu , ka pārdodot Hipeni Dombrovska sievas un Bukanes vīra kredīts tiks norakstīts zaudējumos :) Laba versija dzeltenajai presei . Par ko esmu samērā drošs gan – proti tas ir par to ,ka kredīta atlikums visticamāk būs stipri mazāks nekā gada sākumā un izskaidrojums ir vienkārš – nevis kredita norakstīšana , bet gan tas , ka Vējziedu projektā ir pārdotas vairākas sekcijas – varu kļūdīties , bet manuprāt gada sākumā bija palikušas brīvas kādas 11 sekcijas , tad tagad laikam 8 . 3 sekcijas ar cenu sākot no 175 000 EUR ir atradušas savus īpašniekus .
    Starp citu kas Bukanes rīcībā ir tāds uz ko jāraugās caur pirkstiem?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    dro > Elīna Barkovska 11.12.2012. 11.31

    roberts. Atkārtošos. Āboltiņai ir “krunka”, bet nav izpratnes, kas ir Dombrovskim, bet savukārt nav tas, kas piemīt Ābolitiņai:)

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    grislits > Elīna Barkovska 11.12.2012. 11.19

    Oi, nu nevajag šitās muļķības klāstīt – viens labais, pārējie sliktie. Cilvēki ir dažādi, un visiem, gan Āboltiņai, gan Dombrovskim ir labās un sliktās īpašības, un abiem ir arī gan ķļūdas darbībā bijušas, gan labi darbi.

    Savādāk izskatās apmēram pēc traktējuma – labais cars, un visi viņa apkārtējie sliktie, kā tas bieži vēsturē Krievzemē traktēts, bet dzīvē tā nav.

    +10
    -6
    Atbildēt

    0

    dro > Elīna Barkovska 11.12.2012. 13.44

    susurs. Vai klusēšana un nereaģēšana uz Āboltiņas kliķes nelietībām arī nav noziegums?
    _______________________
    Tad jau tik dodies uz tiesu:) Kamēr RP rīko šovus susuru publikai, tikmēr Dombrovskim jānes atbildības smagā nasta. Viņš nevar mētāties ar skaļām frāzēm, jo euro ieviešanai vajadzīgs kaut ne 100%, bet tomēr ZZS un SC atbalsts.

    +11
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu